Rușii, „turbați“ de furie: Kremlinul atacă decizia CIO în privința Jocurilor Olimpice de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a criticat decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a-i exclude pe sportivii săi de la ceremonia de deschidere a JO 2024 de la Paris, din 26 iulie, descriind-o ca o încălcare a idealului olimpic, scrie Reuters.

Rușii susțin că sunt persecutați în lumea sportului
Rușii susțin că sunt persecutați în lumea sportului

''Aceasta este, desigur, distrugerea ideii de olimpism, aceasta este o încălcare a intereselor sportivilor olimpici'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ''Desigur, acest lucru este absolut contrar întregii ideologii a mişcării olimpice, iar acest lucru nu zugrăveşte CIO într-o lumină bună'', a mai spus Peskov.

Sportivii din Rusia şi Belarus, admişi sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, nu vor defila însă pe Sena la ceremonia de deschidere, pe 26 iulie, a decis marţi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO). Decizia este considerată logică de CIO, pentru că sportivii din cele două ţări concurează ca individuali neutri şi nu ca echipă, o măsură impusă ca urmare a invaziei armate din Ucraina.

Fără simbolurile naţionale, sportivii din cele două ţări ar urma să ia parte în număr redus la JO 2024: doar 12 ruşi şi 7 belaruşi s-au calificat până acum la competiţia din capitala Franţei, din cele 6.000 de locuri deja alocate. Experţii organismului olimpic estimează că, "după scenariul cel mai probabil", 36 de ruşi şi 22 de belaruşi vor reuşi să se califice la JO 2024, iar numărul "maxim" al acestora ar putea fi 55, respectiv 28, a continuat oficialul în cursul unei întâlniri cu presa.

Prin urmare, prezenţa ruşilor şi belaruşilor se anunţă mult mai redusă decât la JO de la Toyko, din 2021, la care au luat parte 330 de sportivi ruşi şi 104 belaruşi, a reamintit oficialul CIO.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite