Românii redescoperă înotul după mai bine de un an: Piscinele interioare se deschid de la 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscina

Sportivii amatori au renunţat la înot, începând de anul trecut, de când a fost declarată Stare de Urgenţă pe teritoriul României. Iar situaţia a rămas neschimbată şi după data de 15 mai 2020, când am trecut în Stare de Alertă.

Redeschiderea piscinelor interioare se va realiza cu respectarea Hotărârii nr. 29 din 14.05.2021, privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19. 

Astfel, conform articolului 16 al Hotărârii, începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activității operatorilor economici, care gestionează piscine în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate e mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. 

Doar sportivii legitimaţi au înotat în România

Anul trecut, preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, s-a zbătut mult până a obţinut redeschiderea bazinelor pentru sportivii legitimaţi la cluburi.

„Specialiştii de la Ministerul Sănătăţii mi-au garantat că nici nu se pune în discuţie să se deschidă plajele şi să se intre în apă la mare. Iar la cinci minute după ce am ieşit din întâlnirea de la minister, aflu că preşedintele Iohannis a anunţat deschiderea plajelor la mare, începând cu 1 iunie. Deci Ministerul Sănătăţii ne spune nouă că înotul este foarte, foarte periculos, că virusul se transmite uşor prin apă, iar, în acelaşi timp, preşedintele deschide plajele. Unii spun un lucru, preşedintele spune altceva. Mie îmi vine să plâng! Nu se poate ca sportivii de performanţă, care şi-au dedicat viaţa sportului, pentru a-şi reprezenta ţara, să fie blocaţi în casă şi să nu se poată pregăti în bazine“, a tunat Camelia Potec. Abia după acest discurs virulent, Ministerul Sănătăţii a făcut un pas înapoi şi le-a permis sportivilor legitimaţi să-şi reia pregătirea.

Înotul are beneficii extraordinare pentru sănătatea generală

1. Antrenament complet. Înotul foloseşte toţi muşchii corpului. Exerciţiul în apă face corpul să lucreze mai greu, astfel încât 30 de minute într-o piscină valorează 45 de minute din aceeaşi activitate fizică pe uscat.

2. Excelent pentru starea de bine. Doar 30 de minute de înot de trei ori pe săptămână, alături de o dietă echilibrată şi odihnă, este una dintre cele mai bune modalităţi de a rămâne în formă şi sănătoşi şi de a menţine o perspectivă mentală pozitivă.

3. De-stresează şi relaxează. Înotul regulat poate reduce nivelul de stres, anxietatea şi depresia şi poate îmbunătăţi tiparele de somn.

4. Previne creşterea în greutate şi obezitatea. Înotul este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a arde calorii. O sesiune uşoară de înot poate arde peste 200 de calorii în doar o jumătate de oră, mai mult decât dublu faţă de mersul pe jos.

5. Reduce riscul bolilor despre care se ştie că prezintă riscuri ridicate pentru pacienţii cu COVID-19. Pe lângă faptul că este o formă excelentă de exerciţii cardiovasculare, înotul 30 de minute pe săptămână poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale şi a diabetului de tip 2.

„Ne bucurăm enorm“

Din 1 iunie 2021, cea mai mare reţea de piscine din România se redeschide. World Class deţine în prezent 21 de piscine interioare şi 3 piscine exterioare, în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa. 

„Ne bucurăm să anunţăm redeschiderea piscinele noastre interioare şi exterioare după ce au fost închise timp de 14 luni. Înotul este una dintre cele mai bune opţiuni pentru  exerciţii cardiovasculare. Reluăm lecţiile de înot pentru copii, tineri şi adulţi şi oferim, în acelaşi timp, o modalitate suplimentară eficientă de a face mişcare. Prin redeschiderea piscinelor World Class, oferim acces unui număr mare de români, la beneficiile extraordinare ale înotului pentru sănătatea fizică şi mentală. Facem astfel un nou pas către normalitate şi o viaţă mai sănătoasă şi mai activă. Redeschidem piscinele în mod responsabil şi cu respectarea tuturor prevederilor de siguranţă“, a spus suedezul Kent Orrgren, CEO World Class.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite