România, realizare istorică la nivel european: Dovada că se întâmplă lucruri bune și la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de mâine, Campionatul European U21 va porni la drum, întrecerea fiind găzduită de România și Georgia, în perioada 21 iunie - 8 iulie. Acest eveniment va marca un moment istoric pentru România, la nivel continental!

Fanii români pot asista la un turneu cu adevărat interesant, în următoarele săptămâni
Fanii români pot asista la un turneu cu adevărat interesant, în următoarele săptămâni

Campionatele Europene de tineret, pentru reprezentativele Under 21, au devenit, de câțiva ani, consolarea noastră fotbalistică și „scutul“ în spatele căruia se adăpostește federația de critici.

Pentru fani, în contextul absenței primei reprezentative de la Cupa Mondială și Euro, naționala U21 a devenit singura capabilă să-i conecteze la emoțiile unei competiții de nivel internațional important. Cu precizarea că interesul suporterilor a atins cote-record, la Euro 2019, când trupa pregătită de Mirel Rădoi, la vremea respectivă, a avansat până în semifinalele întrecerii din Italia. Peste doi ani, când turneul final a fost găzduit de Ungaria și Slovenia, interesul românilor pentru parcursul naționalei de tineret n-a mai fost la fel de mare. Oarecum firesc, având în vedere că România U21, pregătită de Adrian Mutu, a făcut o figură respectabilă (1-1 cu Olanda U21, 2-1 cu Ungaria U21 și 0-0 cu Germania U21), dar a părăsit competiția după faza grupelor.

Răzvan Burleanu s-a lăudat, în permanență, cu rezultatele României, la nivel U21
Răzvan Burleanu s-a lăudat, în permanență, cu rezultatele României, la nivel U21

FRF, preocupată de propagandă

În mai toate țările importante din punct de vedere fotbalistic, un European de tineret e folosit ca o rampă de lansare, ca un ultim pas făcut de niște jucători cu calități certe spre prima reprezentativă.

La noi, Federația Română de Fotbal (FRF) folosește Euro U21... în scopuri propagandistice! În „secetă“ de rezultate și calificări, la nivelul naționalei mari, administrația Burleanu s-a specializat în a se ascunde după prezențele tricolorilor mici, la Campionatele Europene. Și, într-adevăr, la acest capitol, bifăm niște premiere:

*Vom juca pentru a treia oară consecutiv la un Campionat European U21. Până la venirea actualei conduceri la FRF, România avea o singură prezență la un turneu final de Campionat European U21. Cea din 1998, când am și găzduit competiția. Calificarea am obținut-o însă, nu în calitate de țară-gazdă, ci trecând prin preliminarii.

*România e prima țară din istorie, cu două ediții găzduite la Europenele U21.

Valentin Mihăilă
Valentin Mihăilă

Lotul actual are jucători promițători

România U21 de acum, care se pregătește să debuteze la Euro 2023, are câțiva jucători cu potențial. Printre care Pitu (Bordeaux) și Mihăilă (Parma), care sunt deja stranieri, plus Borza, Grameni, Mazilu și Louis Munteanu, toți campioni cu Farul, în stagiunea recent încheiată. Rămâne de văzut câți dintre ei vor confirma, mai întâi, la acest European de tineret și apoi, în anii următori, în fotbalul cu adevărat mare.

TELEVIZARE

Televiziunea Română va transmite Euro 2023 la TVR 1, TVR 2, TVR INFO, dar şi prin platforma tvrplus.ro.

Logo jpg

2023 Euro U-21, un turneu găzduit de România și Georgia

*Grupa A (Tbilisi): Georgia, Portugalia, Belgia, Olanda

*Grupa B (Bucureşti): România, Spania, Ucraina, Croaţia

*Grupa C (Batumi, Kutaisi): Cehia, Anglia, Germania, Israel

*Grupa D (Cluj-Napoca): Norvegia, Elveţia, Franţa, Italia

Primele două clasate din fiecare serie vor merge în sferturi.

În grupa D, trei partide se vor juca pe „Cluj Arena“, iar trei meciuri pe Stadionul CFR-ului, arena „Dr. Constantin Rădulescu“.

Programul grupei B

21 iunie

*Ucraina – Croația 19.00

*România – Spania 21.45

24 iunie

*România – Ucraina 19.00

*Spania – Croația 21.45

27 iunie

*România – Croația 21.45

*Spania – Ucraina 21.45

Tricolorii mici vor juca toate cele trei partide pe Stadionul Ghencea. Restul partidelor din grupa B vor fi găzduite de Stadionul Rapid.

România U-21 la Campionatele Europene

*1978 – 1996: Nu s-a calificat

*1998: Sferturi

*2000 – 2017: Nu s-a calificat

*2019: Semifinale

*2021: Faza grupelor

Emil Săndoi, selecționer România U21
Emil Săndoi, selecționer România U21

Lotul României pentru Euro 2023

*Portari: Târnovanu (FCSB), M. Popa (Voluntari), Gorcea („U“ Cluj)

*Fundași: Racovițan (Rakow), Dican (Botoșani), Țicu (Petrolul), Dumitrescu (Sepsi), Pantea (FCSB), Borza (Farul), Screciu (CS U Craiova)

*Mijlocași: Albu (FC U Craiova), Grameni (Farul), Ișfan (CS U Craiova), Petrila (CFR Cluj), Pop (FC U Craiova), Oct. Popescu (FCSB), Mazilu (Farul), Lixandru (FCSB)

*Atacanți: Markovic (CS U Craiova), Bîrligea (CFR Cluj), L. Munteanu (Farul), Pitu (Bordeaux), Mihăilă (Parma)

Selecționer: Emil Săndoi (58 de ani)

*Jucătorii eligibili pentru a participa la turneul final sunt cei născuți după 1 ianuarie 2000.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite