România, într-o situaţie disperată: De ce amicalul cu Belarus e crucial pentru tricolori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Tătăruşanu a limitat proporţiile scorului în meciurile din luna trecută
Ciprian Tătăruşanu a limitat proporţiile scorului în meciurile din luna trecută

E clar că Federaţia Română de Fotbal a fost în criză de timp, după pierderea barajului cu Islanda, pentru a găsi un adversar pentru această dată disponibilă în calendarul internaţional.

Probabil, de aceea, în lipsa unor alternative, FRF a acceptat să bată palma cu forul de la Minsk. 

Dincolo de faptul că selecţionerul Mirel Rădoi avea nevoie de un meci de pregătire, înaintea ultimelor două partide din Liga Naţiunilor, mai exista un motiv pentru care România nu-şi permitea să irosească această dată din calendar. Concret, în acest moment, echipa naţională a căzut până pe locul 44, în clasamentul FIFA. Ceea ce înseamnă că, dacă mâine s-ar organiza tragerea la sorţi pentru preliminariile Mondialului din 2022, România va fi plasată în urna a 3-a. Ar fi un deznodământ de evitat, în condiţiile în care la turneul final din Qatar se califică doar câştigătoarele celor zece grupe preliminare, ocupantele locurilor secunde urmând să meargă la baraj.

Ca să revină în urna a 2-a la tragerea la sorţi programată pentru 7 decembrie, România trebuie să ajungă, după partidele din această lună, printre primele 20 de naţionale europene, din clasamentul FIFA. De aceea, era nevoie ca, în amicalul de astăzi, tricolorii să joace cu un adversar accesibil, în faţa căruia să aibă şanse bune la victorie. Belarus îndeplineşte această condiţie, fiind abia pe locul 90, în ierarhia FIFA, după echipe precum Qatar, Burkina Faso, Congo, Arabia Saudită, Irak, Uganda sau Siria!

Precedentul din 2012: Turkmenistan

Nu e prima dată când România aranjează un amical cu o echipă de duzină, din dorinţa de a-şi mări şansele la victorie, astfel încât să adune nişte puncte în clasamentul FIFA. La fel s-a întâmplat şi în 2012, când FRF era condusă de Mircea Sandu, iar selecţioner era Victor Piţurcă. 

Atunci, pentru a mai urca în clasamentul mondial înaintea tragerii la sorţi pentru preliminariile Mondialului din 2014, România a aranjat un amical cu Turkmenistan. Meciul a fost găzduit de terenul unui hotel din Belek! Tricolorii au câştigat, fără emoţii, scor 4-0, dar România, oricum, s-a aflat în urna a patra la tragerea la sorţi pentru preliminariile Mondialului brazilian.

Programul echipelor naţionale din luna noiembrie

*Astăzi: România – Belarus (amical) – 19.00 (ProX), Ilie Oană, Ploieşti

*15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Naţiunilor) – 21.45, Arena Naţională, Bucureşti

*17 noiembrie: România U21 – Danemarca U21 (Preliminarii Euro 2021) – 20.30, Ilie Oană, Ploieşti

*18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Naţiunilor) – 21.45, Windsor Park, Belfast

Lotul echipei naţionale

Portari: Ciprian Tătăruşanu (AC Milan/Italia, 72/0), David Lazar (Astra Giurgiu, 0/0), Cristian Bălgrădean (CFR Cluj, 1/0);

Fundaşi: Cristian Ganea (Aris Salonic, 5/0) Valentin Creţu (FCSB, 0/0), Vasile Mogoş (Chievo Verona/Italia, 1/0), Iulian Cristea (FCSB, 1/0), Bogdan Ţîru (Jagiellonia/Polonia, 2/0), Ionuţ Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 11/0), Alin Toşca (Gaziantep F.K./Turcia, 21/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 10/1), Mario Camora (CFR Cluj, 1/0), Bogdan Mitrea (Sepsi OSK Sf. Gheorghe 0/0);

Mijlocaşi: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 23/1), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 42/6), Alexandru Băluţă (Akademia Puskas/Ungaria, 5/1), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 4/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 4/0), Alexandru Albu (UTA Arad, 0/0), Dennis Man (FCSB, 4/1), Florin Tănase (FCSB, 3/0);

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite