Ianis Hagi, un caz naţional: Motivele pentru care a fost trimis la tineret după 17 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul României, Mirel Rădoi, şi cel al naţionalei de tineret, Adrian Mutu, au decis că mijlocaşul lui Glasgow Rangers este mai util reprezentativei U21, în perspectiva meciului cu Danemarca, decisiv pentru calificarea la turneul final al Euro 2021.

Mirel Rădoi a făcut câteva schimbări importante în lotul României după cele trei înfrângeri la rând suferite în octombrie, cu Islanda (1-2), Norvegia (0-4) şi Austria (0-1), iar cea mai importantă dintre ele este renunţarea la Ianis Hagi. 

Fotbalistul lui Glasgow Rangers a fost o vedetă la România U21, însă la prima reprezentativă n-a rupt gura târgului. Ultimul meci al lui Ianis la naţionala mică a fost cel din semifinala turneului final de la Euro 2019, în urmă cu aproape 17 luni, iar de atunci şi până în prezent, mijlocaşul a fost nelipsit de la acţiunile primei reprezentative, indiferent de cine a fost selecţioner. Din păcate, mijlocaşul nu a confirmat şi a adunat un palmares îngrijorător: zero goluri şi o singură pasă decisivă în cele 14 meciuri în care a îmbrăcat tricoul echipei naţionale. Pe Ianis s-a contat mult şi luna trecută, când a fost folosit în total 122 de minute în cele trei meciuri catastrofale ale României, doar că prestaţiile sale au fost submediocre, în ton cu echipa.

Fostul jucător al celor de la Viitorul trece printr-o perioadă mai puţin bună şi la actuala sa echipă de club. De la ultima acţiune a naţionalei, Hagi a jucat la Rangers doar 220 de minute în trei meciuri, două în Europa League şi unul în campionat, pentru ca în partidele cu Celtic şi Kilmarnock să rămână pe banca de rezervă.

Cu toate acestea, având în vedere că, în această lună, cea mai importantă acţiune pentru echipele naţionale ale României înseamnă meciul România U21 - Danemarca U21, decisiv pentru tricolorii mici în perspectiva calificării la turneul final al Euro 2021, s-a ajuns la concluzia că Ianis Hagi ar fi mai util naţionalei de tineret. 

O altă modificare în lotul României pentru luna noiembrie o reprezintă faptul că Rădoi a apelat, din nou, la jucătorii de la FCSB, pe care nu i-a luat în calcul, luna trecută, din cauza infectărilor cu noul coronavirus. Drept urmare, formaţia patronată de Gigi Becali are acum patru oameni în lot.

Ar putea surprinde şi neconvocarea lui Nicolae Stanciu, unul dintre fotbaliştii prezenţi constant la echipa naţională în ultimii ani. Chiar dacă este titular cert la Slavia, numărul mic de meciuri jucate în ultima perioadă, campionatul din Cehia fiind întrerupt de o lună din cauza pandemiei de COVID-19, l-au constrâns pe Rădoi să nu îl ia acum în calcul.

Cum se poate califica România U21 

Singura şansă a tricolorilor mici de a obţine calificarea la Euro 2021 e să fie printre cele mai bune cinci naţionale de pe locul 2 în cele nouă grupe de calificare. Vestea bună e că elevii lui Mutu sunt la mâna lor şi nu depind de alte rezultate. Pe scurt, trebuie să bată Danemarca U21, deja calificată pentru turneul final, la Ploieşti, pentru a merge la braţ cu nordicii la Campionatul European de anul viitor. 

Dacă naţionala de tineret are această partidă decisivă de calificare, în schimb, prima reprezentativă are trei întâlniri care contează doar pentru clasamentul FIFA şi pentru o eventuală urcare în urna a doua valorică la tragerea la sorţi pentru preliminariile Mondialului din 2022.

Programul echipelor naţionale din luna noiembrie

*11 noiembrie: România – Belarus (amical) – 19.00, Ilie Oană, Ploieşti

*15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Naţiunilor) – 21.45, Arena Naţională, Bucureşti

*17 noiembrie: România U21 – Danemarca U21 (Preliminarii Euro 2021) – 20.30, Ilie Oană, Ploieşti

*18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Naţiunilor) – 21.45, Windsor Park, Belfast

Lotul echipei naţionale

Portari: Tătăruşanu (AC Milan), Lazăr (Astra), Cojocaru (FC Viitorul)

Fundaşi: Creţu (FCSB), Mogoş (Chievo Verona), I. Cristea (FCSB), Bălaşa (U. Craiova), Ţîru (Jagiellonia), Nedelcearu (AEK Atena), Toşca (Gaziantep), Chiricheş (Sassuolo), Bancu (U. Craiova), Camora (CFR Cluj)

Mijlocaşi: R.Marin (Cagliari), Maxim (Gaziantep), Băluţă (Akademia Puskas), Bicfalvi (FC Ural), Nistor (U. Craiova), Albu (UTA Arad), Man (FCSB), F. Tănase (FCSB)

Atacanţi: Puşcaş (Reading), Alibec (Kayserispor)

Lotul naţionalei de tineret U21

Portari: Vlad (FCSB), Aioani (Chindia), Micle (FC Argeş);

Fundaşi: Haruţ (FC Botoşani), Vlădoiu (U. Craiova), Paşcanu (SD Ponferradina), Ghiţă (FC Viitorul), Ciobotariu (CFR Cluj), Boboc (FC Viitorul), Opruţ (Hermannstadt), R. Grigore (Dinamo);

Mijlocaşi: M. Marin (AC Pisa), Simion (FCSB), Itu (CFR Cluj), Olaru (FCSB), Hagi (Rangers), Măţan (FC Viitorul), Petrila (Sepsi), Moruţan (FCSB), Dragomir (Perugia);

Atacanţi: Carnat (CFR Cluj), Cîmpanu (U. Craiova), Costache (CFR Cluj).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite