România, cu ochii spre Sibiu: Corvinul și Oțelul joacă, diseară, finala cupei pe o sumă uriașă

0
Publicat:

În orice țară, cupa e descrisă ca fiind competiția surprizelor. În România, în această ediție, avem confirmarea acestei realități, dar putem trage și o altă concluzie. Cupa a răsplătit două formații cu adevărat muncitoare!

Festivitatea de premiere va oferi un show, la Sibiu. FOTO: Facebook
Festivitatea de premiere va oferi un show, la Sibiu. FOTO: Facebook

Oțelul, o nou-promovată în Superliga noastră, e o echipă după chipul și asemănarea jucătorului inepuizabil care a fost Dorinel Munteanu (55 de ani), antrenorul ei de acum. Desigur, în pauza de iarnă, când a făcut pregătirea în țară, alergându-și jucătorii pe trotuar într-un parc, „Munti“ a devenit ținta glumelor în studiourile TV. Timpul a arătat însă că Dorinel a făcut o treabă bună la Galați. Dovadă că echipa și-a asigurat rămânerea în Superligă fără emoții și, astăzi, se va lupta pentru câștigarea unui trofeu, la Sibiu.

Corvinul Hunedoara are o poveste și mai frumoasă! În primul rând, vorbim despre o grupare care a promovat din „C“ în „B“ și, în primul ei sezon în liga a doua, a făcut furori. Atât în campionat, cât și în Cupa României! O singură statistică vorbește de la sine. În actuala stagiune, echipa condusă de Florin Maxim (43 de ani) a disputat 36 de partide în toate competițiile. Bilanțul? 22 de victorii, 7 remize, 7 înfrângeri. Singura dezamăgire după un asemenea parcurs e că nu vom vedea Corvinul în primul eșalon, în următoarea stagiune, deși clasarea pe 2, în play-off-ul din „B“, ar fi fost suficientă pentru promovare din punct de vedere sportiv. Din păcate, fără licență, Corvinul trebuie să aștepte sezonul următor pentru a urca în Superliga noastră, clubul rezolvând, între timp, problema cu licența.

Hunedoara poate intra într-un club select

Potrivit Federației Române de Fotbal, care organizează Cupa României, finala de astăzi e cea cu numărul 16 din istorie în care una din echipe provine din ligile inferioare. Și doar de patru ori până acum revelațiile au dus visul până la capăt, bucurându-se de trofeu. Așadar, în cazul în care va câștiga cupa, Corvinul Hunedoara poate intra într-un club select, alături de:

*Metalul Reșița (B), învingătoare în finala cu Dinamo, scor 2-0, în 1954.

*Arieșul Turda (B), care a trecut de Rapid, scor 2-1, în 1961.

*Chimia Rîmnicu Vîlcea (B), care a luat cupa după o finală cu Constructorul Galaţi (C), scor 3-0 la rejucare în 1973 (fusese 1-1 în primul meci).

*Rapid (B), care a bătut-o pe Universitatea Craiova, scor 2-1, în meciul pentru trofeu în 1975.

Un ultim amănunt statistic: e pentru a doua oară după Revoluție, când o divizionară B joacă în finala Cupei României. În 2018, Hermannstadt a reușit această performanță, însă a pierdut trofeul în fața celor de la Universitatea Craiova, scor 0-2.

Banii puși în joc și miza sportivă

Având în vedere că a pornit în competiție încă din turul II preliminar și a avut victorii pe linie în faza grupelor, Corvinul a strâns până acum suma de 133.000 de euro din premii. Oțelul s-a mulțumit cu „doar“ 103.000 de euro.

În finala de astăzi, miza financiară e uriașă, mai ales că vorbim despre două formații cu resurse limitate. Câștigătoarea Cupei României, ediția 2023-2024, va primi suma de 240.000 de euro. Ea se adaugă la ce a strâns până acum, în drumul ei spre ultimul act. În schimb, echipa care va pierde finala de la Sibiu va mai primi doar 10.000 de euro.

Miza sportivă e la fel de importantă. Pe lângă gloria cuceririi unui trofeu, Cupa României trimite câștigătoarea în preliminariile Ligii Europa. În cazul celor de la Corvinul, acest lucru depinde și de aprobarea licenței europene, decizia fiind la UEFA.

De reținut că echipa care va câștiga finala de la Sibiu își va asigura prezența în Supercupa României, pe 6 iulie, în fața FCSB-ului, campioana Superligii. Cel mai probabil, partida respectivă se va disputa pe Arena Națională.

Cupa României, o competiție organizată de Federația Română de Fotbal. FOTO: Facebook
Cupa României, o competiție organizată de Federația Română de Fotbal. FOTO: Facebook

Drumul finalistelor spre ultimul act

Corvinul Hunedoara

*Turul III: 4-1 cu Jiul Petroșanu

*Play-off: 4-2 cu Csikszereda

*Grupe: 2-0 cu Chindia, 1-0 cu Sepsi și 6-0 cu Progresul Pecica

*Sferturi: 4-0 cu CFR Cluj

*Semifinale: 3-1 cu FC Voluntari

Oțelul Galați

*Play-off: 3-1 cu FC Bacău

*Grupe: 4-1 cu Zalău, 1-1 cu FCSB și 3-3 cu Dinamo

*Sferturi: 1-0 cu Universitatea Craiova

*Semifinale: 2-1 cu Universitatea Cluj

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite