Roland Garros, scenă pentru scandaluri. Ceartă între jucătoare, huiduieli, ieșiri necontrolate la adresa arbitrilor

0
Publicat:

Roland Garros intră de azi în cea de-a doua săptămână de concurs, iar prima parte a competiției pariziene a avut parte de mai multe scandaluri. Cele mai multe au fost generate de rivalitatea dintre sportivele din Ucraina și cele din Rusia și Belarus, dar și alte ieșiri ale jucătorilor demonstrează că tenis nu mai e demult un sport jucat de ”ladies and gentlemen”.

Elina Svitolina a ajuns în sferturi, după ce a bătut două rusoiace. Foto EPA EFE
Elina Svitolina a ajuns în sferturi, după ce a bătut două rusoiace. Foto EPA EFE

E război între Ucraina și Rusia, e război și între jucătoarele din aceste țări la Roland Garros. Ultimul momenj stânjenitor s-a întâmplat la partida dintre Elina Svitolina (192 WTA) și Anna Blinkova (56 WTA). Cele două au jucat un meci dramatic în turul trei, în care ucraineana revenită după naștere s-a impus greu, cu 2-6, 6-2, 7-5.

La final, în momentul în care Svitolina și Blinkova s-au întâlnit la fileu, Elina a făcut un gest care a încurcat-o pe rusoaică. Ea a mișcat mâna în direcția adversarei, iar Blinkova a crezut că va da mâna cu ea. S-a oprit pentru câteva secunde, așteptând să vadă ce va face Svitolina, însă adversara sa a refuzat să o salute și doar a ridicat degetul mare, în semn de „Ok”.

Publicul nu apreciază lipsa salutului

Publicul de la Roland Garros nu a apreciat deloc gestul ucrainencei, o parte a spectatorilor huiduind-o sau fluierând-o pe aceasta. A fost al doilea moment de acest gen de la French Open, după ce, în primul tur, Marta Kostyuc a avut parte de aceeași reacție după ce a refuzat să dea mâna cu adversara sa, Aryna Sabalenka.

„Eu sunt ucraineancă. Sunt în picioare pentru țara mea, fac tot ce este posibil pentru a susține bărbații și femeile care se află chiar acum în prima linie de luptă pentru pământul nostru, pentru țara noastră. Vă puteți imagina bărbatul sau fata din prima linie care se uită la mine și eu mă comport ca și cum nimic nu se întâmplă? Am o voce și am poziția mea în acest război. Ceea ce fac soldații ruși este cu adevărat teribil”, și-a motivat gestul Svitolina.

Ucraineanca a dat duminică peste altă rusoiacă, Daria Kasatkina. A învins-o și s-a calificat în sferturile competiției pariziene, după 6-4, 7-6. De data aceasta nu au mai fost probleme. La final, cele două nu au dat mâna, dar rusoaica nu a avut așteptări. Kasatkina i-a făcut un semn Elinei Svitolina, dând de înțeles că știe ce urmează, faptul că cele două nu vor da mâna, astfel că nu s-a mai iscat niciun incident neplăcut.

Kokkinas și Sorana, probleme cu arbitri

Aceste momente nu sunt singurele care tulbură apele la French Open. După ce camerele tv au surprins-o pe Sorana Cîrstea cocoțată pe scaunul arbitrului, cerându-i socoteală pentru o decizie controversată, a venit rândul lui Thanasi Kokkinakis (27 ani, locul 108 ATP) să fie protagonistul unui moment urât, în turul al treilea de la Roland Garros.

În timpul partidei pierdute cu Karen Khachanov (27 ani, 11 ATP), scor 6-4, 6-1, 3-6, 7-6, australianul i-a adresat vorbe vulgare arbitrei de scaun, după ce aceasta nu i-a aprobat cererea de a merge la toaletă. „Poți să fii realistă și să îmi oferi un timp decent, măcar o dată? Să-mi bag, la dracu! Avem doar două pauze de toaletă per meci. Vrei să mă p** pe teren?!”, a reacționat Kokkinakis.

Bianca Andreescu a provocat un incident fără să vrea

Alături de aceste incidente, și Bianca Andreescu a provocat o mică bătaie în tribună, fără să vrea. Sportiva canadiană de origine română a vrut să facă o glumă, aruncând prosopul pe spate, ca pe buchetul miresei. Numai că spectatorii s-au luat la harță și la îmbrânceli, spre stupoarea Biancăi.

România a rămas și fără reprezentantă în proba de simplu la French Open, după ce Irina Begu a pierdut în turul 3 în fața Karolinei Muchova, cu 6-3, 6-3. Onoarea fetelor noastre a salvată de Gabriela Ruse, care, la dublu, alături de Marta Kostyuc, a ajuns în optimi. Cele două au fost învinse duminică de americancele Coco Gauff/Jessica Pegula, cu 6-7, 6-4, 6-2 la Roland Garros, al doilea de Mare Şlem al anului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite