Refugiatul căruia România i-a schimbat viaţa: povestea lui Llullaku, kosovarul care şi-a găsit fericirea la Mediaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că valoarea unui campionat se cunoaşte şi după principalii marcatori, iar în Liga I, clasamentul golgheterilor e condus de nişte fotbalişti cu CV-uri modeste: Llullaku (12 goluri), Bud (8 goluri), Fulop şi Lazăr (7 goluri).

Azdren Llullaku (28 de ani) a fugit din Kosovo în Italia, pe când avea 12 ani, iar acolo a lucrat într-un restaurant, în timp ce juca la echipe de liga a treia şi a patra. Gaz Metan Mediaş şi Cristi Pustai i-au schimbat viaţa.

Lipsa de valoare a Ligii I nu e însă vina acestor jucători dintre care chiar ocupantul primului loc, Azdren Llullaku (Gaz Metan Mediaş) are cea mai interesantă poveste. Născut în Istog, Kosovo, vedeta medieşenilor a ajuns în fotbalul profesionist după un traseu demn de filmele din Hollywood. Rămas fără tatăl său, care a decedat când Azdren era doar un copil, actualul atacant a fost nevoit să fugă din oraşul natal, alături de fratele său şi de mama sa, odată cu izbucnirea războiului din Kosovo în urma căruia 3.000 de civili şi-au pierdut vieţile. 

Fuga în Italia s-a desfăşurat după un scenariu horror. „Am mers pe jos până în Muntenegru, iar de acolo a trebuit să continuăm călătoria cu vaporul. Teoretic, nu era mare lucru, un drum de doar două ore. Au fost însă cele mai grele două ore din viaţa mea. Intram în Italia ilegal şi, dacă ne-ar fi interceptat Paza de Coastă din Italia, oamenii care ne transportau ne-ar fi aruncat în apă. Mulţi şi-au pierdut viaţa aşa. Mi-a fost foarte frică, fiindcă puteam fi aruncat în mare în orice moment“, a povestit golgheterul Ligii I.

Cel mai bun din Serie D

Ajuns în Italia, Llullaku s-a apucat, mai întâi, de munca într-un restaurant, jucând fotbal doar la nivel de amatori. Asta şi deoarece statutul de extracomunitar era o barieră în calea mutării la un club mai bun. Între 2004 şi 2011, Azdren a evoluat la formaţii obscure, precum Conegliano, Sacilese, Sudtirol, Domegliara, Tamai şi Sandona.

La Tamai, a adunat 22 de goluri în 33 de meciuri, iar ziarul „Corriere dello Sport“ l-a desemnat drept cel mai bun atacant din Serie D. Astfel, Llullaku a ajuns la Sandona, tot în Serie D, acolo unde a continuat să aibă cifre bune: 13 goluri în 30 de apariţii. După şapte ani petrecuţi în Italia, pentru Llullaku urma să vină transferul vieţii.

Niciun gol la CSMS Iaşi

În iulie 2012, Azdren a dat probe de joc la Gaz Metan Mediaş, iar Cristi Pustai s-a hotărât să-l reţină în lot pentru sezonul 2012-2013. A fost primul contract de jucător profesionist semnat de Llullaku. Între 2012 şi 2016, vârful kosovar a fost un om de bază la Gaz Metan: 

*78 de meciuri în Liga I, 14 goluri

*15 meciuri în Liga a II-a, 3 goluri

În pauza de iarnă, în sezonul 2015-2016, Llullaku a părăsit Gaz Metan, aflată în eşalonul secund, şi a semnat cu CSMS Iaşi. Aici însă, n-a avut succes, adunând 14 partide fără niciun gol marcat în campionat. Aşa că, din vară, a revenit la Gaz Metan. „Când l-am readus la echipă, era la pământ“, a povestit Cristi Pustai.

Antrenorul e deja împăcat cu gândul că, probabil, va rămâne fără jucătorul care a înscris 12 din cele 18 goluri ale echipei în primele 14 etape: „Llullaku, dacă are o ofertă bună la iarnă, de ce să-l ţinem? Dar vedem, mai e până la iarnă“.

Llullaku se pregăteşte şi el de un transfer, mai ales după ce Gaz Metan a intrat şi ea în insolvenţă. „Sunt câteva salarii restante, dar ne-au promis că e totul bine. Nu vreau să mă gândesc acum la un transfer, fiindcă mi-aş face rău singur. Vreau să mă gândesc în pauză, când o să am mintea limpede“.

Domnul Pustai mă cunoaşte foarte bine şi ştie cum să facă să dau randamentul cel mai bun.Azdren Llullaku atacant Gaz Metan Mediaş

Convocat în preliminariile Mondialului din 2018

Azdren Llullaku a intrat în atenţia Federaţiei Albaneze de Fotbal din aprilie 2013, iar o lună mai târziu a primit cetăţenia acestei ţări şi dreptul de a juca pentru prima reprezentativă. La 7 iunie 2013, vârful celor de la Gaz Metan a făcut parte din lotul pentru meciul cu Norvegia, însă a rămas pe banca de rezerve. Evoluţiile bune din acest sezon l-au readus pe Llullaku în atenţia selecţionerului De Biasi care l-a convocat pentru „dubla“ din octombrie cu Liechtenstein şi Spania din preliminariile CM 2018. În prima partidă, atacantul de 28 de ani a fost titular, iar în al doilea joc a rămas pe bancă. El a fost convocat şi pentru următorul meci al Albaniei din preliminarii, cel cu Israel (12 noiembrie).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite