Presa britanică despre Adrian Mutu: „Mare și unic talent fotbalistic al secolului 21, învăluit constant în controverse“ VIDEO

0
Publicat:

Prestigiosul ziar britanic Daily Mail a publicat în această lună un amplu articol despre luminile, umbrele și strălucirile din viața fostului fotbalist Adrian Mutu, numit din această lună antrenor principal la CFR Cluj.

Adrian Mutu a jucat la mari echipe ale Europei FOTO Facebook Adrian Mutu
Adrian Mutu a jucat la mari echipe ale Europei FOTO Facebook Adrian Mutu

Jurnalistul britanic Dominic Hogan, ce are o mare experiență în presa sportivă, îi face un portret complex lui Adrian Mutu, trecând prin toate etapele carierei sale, inclusiv prin momentele extrem de delicate.

„România este una dintre marile pepiniere de tinere talente ale fotbalului european și a avut de-a lungul anilor nu mai puțin de 12 jucători nominalizați pentru Balonul de Aur - de la Gheorghe Hagi la Mircea Lucescu. Iar unul dintre aceștia, Adrian Mutu, fost star la Chelsea, Juventus și Fiorentina, este unul dintre marile și unicele talente în fotbal ale secolului XXI. Binecuvântat cu abilități tehnice impresionante pe teren, însă cu probleme personale în afara terenului, Mutu a fost învăluit constant în controverse, de la testele antidrog picate până la suspendările internaționale”, spun cei de la Daily Mail, care adaugă faptul că fostul mare fotbalist este la al treilea mariaj.

Conform jurnalistului britanic, numeroși fotbaliști și sportivi de top nu și-au atins potențialul maxim și au avut căderi de-a lungul anilor.

„Povestea vieții și carierei lui Adrian Mutu este senzațională și uneori bizară”, precizează jurnalistul Dominic Hogan.

Piteșteanul Adrian Mutu și-a început cariera la FC Argeș, ajungând apoi la Dinamo, de unde a ajuns la giganta echipă italiană Internazionale Milano în ianuarie 2000.

De la extazul de la Parma la agonia de la Chelsea

În vara lui 2002, Mutu a ajuns la AC Parma, unde a strălucit, marcând nu mai puțin de 22 de goluri în 36 de meciuri.

Cesare Prandelli și Mutu la Parma FOTO Facebook/We Love Parma
Cesare Prandelli și Mutu la Parma FOTO Facebook/We Love Parma

Iar evoluțiile sale excepționale i-au atras atenția lui Roman Abramovich, patronul de la Chelsea. Drept urmare, în vara lui 2003, Chelsea l-a transferat pentru 15,8 milioane lire pe atacantul român.

„Mutu este un atacant pur sânge și are o inteligență specială a jocului. Îmi doream să îl aduc pe Mutu de mai mult timp. Este un campion și un caracter puternic”, spunea în vara lui 2003 Claudio Ranieri, pe atunci antrenorul lui Chelsea.

Iar începuturile în Premier League au fost excelente, Adrian Mutu marcând patru goluri în primele trei etape și ajungând să fie nominalizat la Balonul de Aur la finalul anului, cu același număr de voturi cu legende precum Ronaldinho, Filippo Inzaghi, Jan Koller și Franceso Toldo.

Numai că până la finalul campionatului Mutu avea să mai marcheze doar două goluri în Premier League. Iar venirea lui Jose Mourinho la Londra în vara lui 2004 avea să ducă la finalul evoluțiilor sale pentru Chelsea.

„Mourinho a aflat rapid despre stilul petrecăreț al lui Mutu și l-a trimis pe banca de rezerve după suspiciuni conform cărora jucătorul ar fi consumat cocaină”, scriu jurnaliștii britanici.

În octombrie 2004, nerespectând ordinele de la Chelsea, Mutu a jucat pentru România, accidentându-se apoi și fiind amendat de clubul londonez.

Adrian Mutu a scris un text special de Ziua României pe pagina 1 din ”Adevărul” FOTO Adevărul
Adrian Mutu a scris un text special de Ziua României pe pagina 1 din ”Adevărul” FOTO Adevărul

Dat afară de la Chelsea, Mutu a ajuns ulterior la Juventus și apoi la Fiorentina, unde avea să joace excelent timp de cinci sezoane. În această perioadă, Mutu a fost depistat pozitiv la Sibutramină, fiind suspendat timp de șase luni.

„Un alt moment neobișnuit a fost în 2014, când fostul star al lui Chelsea a apărut într-un clip al lui Snoop Dogg. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm un alt detaliu: Mutu este golgheterul all-time al naționalei României, la egalitate cu legendarul Gheorghe Hagi”, mai precizează jurnalistul de la Daily Mail.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite