Portretul primului fotbalist român remarcat de Daum: cine e Adrian Păun şi câţi kilometri aleargă într-un meci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Păun. FOTO: Sportpictures.eu
Adrian Păun. FOTO: Sportpictures.eu

Supercupa României, CFR Cluj – Astra 0-1 (De Amorim 86), primul meci la care a asistat Christoph Daum în ţară, nu i-a oferit nimic demn de luat în seamă noului selecţioner. Totuşi, deplasarea sa în Cluj n-a fost o pierdere totală de timp.

Adrian Păun (21 de ani) e mijlocaş stânga, a fost luat de CFR Cluj pe când avea doar 15 ani, se declară un fan al somnului, iar în copilărie i-a avut idoli pe Claudiu Răducanu, pe Adi Mutu şi pe brazilianul Pato. Mutu a refuzat însă să facă schimb de tricouri cu el.
 

Desfăşurată într-un „bazin“, având în vedere ploaia torenţială sub care s-a jucat pe „Cluj Arena“, partida din Supercupa a fost una fără nicio noimă, transformându-se într-o luptă surdă. În aceste condiţii, după ce le-a dat învingătorilor trofeul, Daum a admis că nu şi-a putut face o impresie concludentă: „Am văzut doi antrenori fantastici. Stadionul a fost fantastic, dar, din păcate, au fost aceste condiţii meteo. S-a jucat mai mult polo decât fotbal“.
 

Cu câteva ore înainte de Supercupa României însă, neamţul de 62 de ani s-a întâlnit cu tehnicienii celor două formaţii, Vasile Miriuţă şi Marius Şumudică. „Nu m-a întrebat de Camora, m-a întrebat de Păun, dar Adiţă trebuie să demonstreze, să fie constant în meciuri, ca domnul Daum să-l convoace. A bătut la porţile naţionalei, a fost şi în Antalya. A avut două-trei accidentări şi a evoluat mai puţin în retur, dar e un jucător care promite“, a declarat Miriuţă.
 

A lăsat şcoala pentru cantonament
 

Adrian Păun a fost descoperit şi format la Colegiul Naţional „Gib Mihăescu“ din Drăgăşani. La CFR Cluj a ajuns în 2011, pe când avea doar 15 ani, fiind remarcat de directorul sportiv de atunci al ardelenilor, Răzvan Zamfir. Imediat, puştiul a luat tricoul numărul 2, devenit disponibil după plecarea francezului Tony, şi a plecat în cantonamentul de iarnă, în Antalya, alături de prima echipă. Pentru a-i putea însoţi pe clujeni sub comanda antrenorului Alin Minteuan, Păun s-a învoit de la şcoală, făcându-şi apoi lecţiile în camera de hotel pe durata stagiului de pregătire.
 

Miriuţă l-a debutat în prima ligă
 

Păun a avut de aşteptat până la 14 martie 2014 pentru a debuta în prima ligă în tricoul CFR-ului. Vasile Miriuţă, omul care se află şi acum pe banca echipei, l-a folosit din minutul 65 al meciului Corona Braşov – CFR Cluj, scor 2-2. Până în acel moment însă, Păun devenise deja o prezenţă constantă în loturile U-17 şi U-19 ale României.
 

La 410 zile după prima sa apariţie în Liga I, puştiul CFR-ului a înscris primul său gol în campionat, într-o victorie cu Concordia Chiajna, scor 2-1. Partida s-a disputat în aprilie 2015, iar de atunci Păun a mai adunat şapte reuşite:
 

*3 goluri la România U-21, toate cu Armenia U-21

*3 goluri în campionat cu FC Voluntari, Steaua şi CS U Craiova

*1 gol în Cupa României cu CSMS Iaşi
 

A alergat 12 kilometri cu Steaua
 

Începând din 2015, Păun a început să fie remarcat şi de presă datorită prestaţiilor sale. Într-un interviu acordat stiridesport.ro, el a povestit cine l-a influenţat dintre jucătorii cu care s-a intersectat la CFR.
 

„Pentru mine, Cadu a fost un exemplu în teren. A fost un lider şi în afara lui. De asemenea, Ciprian Deac e un alt exemplu pentru mine şi sper să-i urmez calea, să prind şi eu un contract bun. Evident, mă gândesc şi la echipa naţională, ca orice jucător“, a declarat mijlocaşul de bandă. Întrebat cam cât aleargă într-o partidă de campionat, Păun a oferit un răspuns care subliniază disponibilitatea sa la efort: „Ştiu că la meciul cu Steaua am alergat peste 12 kilometri, conform statisticilor de după partidă. Se poate spune că sunt un jucător de cursă lungă“.
 

„Am tehnică, dar stau prost în teren“
 

Într-un alt interviu, acordat în septembrie 2015 celor de la Digi Sport, fotbalistul remarcat acum de Christoph Daum şi-a făcut o autocaracterizare sinceră.
 

„Viteza şi tehnica sunt calităţile mele. În defensivă, mai am de muncă. Stau prost, uneori, în teren. Tactic, mai am de lucrat. Ba strâng prea puţin, ba prea mult. Mai am de învăţat la aspectul ăsta“, a spus fotbalistul clujenilor. Acesta a admis că pentru el intrarea CFR-ului în insolvenţă a fost de ajutor.
 

„Avem salariile la zi, totul e OK. E frustrant doar că n-avem voie să jucăm în Europa. Pe mine m-a ajutat insolvenţa. Pentru că nu mai sunt atât de mulţi bani în club şi, automat, nici jucători de mare valoare, am putut şi eu să joc mai mult. E păcat că doar aşa putem noi, tinerii, să evoluăm la echipele noastre în România“, a povestit Păun.
 

Continuând cu autodescrierea, puştiul ardelenilor a oferit detalii interesante despre preferinţele sale. „Sunt un tip vorbăreţ, îmi place să interacţionez cu oamenii. Îmi place foarte mult actoria. Dacă nu ajungeam fotbalist, cred că aş fi învăţat şi aş fi mers la o facultate la care să devin actor. Bine, actor de comedie…Nu mă gândesc că aş fi devenit vreun Brad Pitt (râde). Sunt un tip care glumeşte mereu şi face glume. Îmi place să dorm foarte mult (râde). Îmi place somnul la nebunie“, a spus jucătorul pe care a pus ochii Christoph Daum.
 

Mutu l-a trimis „la plimbare“
 

În luna februarie, Păun s-a întâlnit pe teren cu unul dintre idolii copilăriei sale, Adrian Mutu. Cei doi au fost titulari la echipele lor, în penultima etapă din sezonul regulat, în CFR Cluj – ASA Târgu-Mureş (1-0). La final, mijlocaşul clujenilor a recunoscut că i-a cerut tricoul lui Mutu: „A fost un meci mai special pentru mine pentru că am jucat contra lui Adi Mutu. Mă bucur că am reuşit să-mi înving idolul. I-am cerut tricoul la final, dar i l-a promis altcuiva. Mi-a spus că o să mi-l dea data viitoare“.
 

A şaptea schimbare a lui Iordănescu
 

Adrian Păun a făcut parte din lotul selecţionatei divizionare care a efectuat, în februarie, un cantonament controversat, în Antalya, în perspective pregătirii Euro 2016. Anghel Iordănescu l-a folosit pe mijlocaşul CFR-ului din minutul 68 al primului amical, 5-1 cu Torpedo Kutaisi, Păun fiind a 7-a schimbare făcută de „General“ în acel meci. În al doilea amical, cel cu Zimbru Chişinău, Păun n-a fost folosit, iar în testul cu Beroe Stara Zagora a fost titular, dar a părăsit terenul în pauza dintre reprize.

550.000 de euro e cota de piaţă a lui Adrian Păun, potrivit site-ului transfermarkt.de. Mijlocaşul stânga are contract cu CFR Cluj până în 2020.La început, am fost atacant central, dar mai mulţi antrenori mi-au spus că am viteză şi că ar fi mai bine să joc în bandă. Aşa am ajuns mijlocaş stânga.  Adrian Păun fotbalist CFR Cluj
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite