O legendă a Stelei aniversează 60 de ani. Marcel Răducanu, produsul clubului roş-albastru, un om obişnuit cu fotbalul mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Răducanu aniversează, marţi, 60 de ani, dintre care 18 i-a dedicat fotbalului din circuitul profesionist. Povestea sa e una palpitantă: nouă ani la cea mai galonată echipă din România şi o carieră construită şi întreţinută prin muncă în fotbalul german.

Începutul drumului sportiv al lui Marcel Răducanu este legat de Steaua: fostul mijlocaş ofensiv şi-a făcut junioratul la clubul roş-albastru, iar startul ca jucător profesionist l-a luat tot în Ghencea, evoluând în peste 200 de meciuri în tricoul „militarilor“. Cele nouă sezoane petrecute la Steaua l-au propulsat spre fotbalul german, unde s-a transferat la Borussia Dortmund, iar finalul carierei s-a petrecut în peisajul elveţian, la FC Zürich.

În 1980, pe când îmbrăca tricoul roş-albastru, a fost ales cel mai bun fotbalist din România, iar palmaresul la echipă numără două titluri şi tot atâtea Cupe ale României. 
La 24 de ani de la încheierea ipostazei de jucător, Marcel Răducanu a rămas în peisajul fotbalistic. De data asta, formează tineri jucători, la şcoala de fotbal din Dortmund, pe care o conduce.

Spre deosebire de academiile clasice, la şcoala fostului jucător stelist copiii vin ca la meditaţii, adică sunt legitimaţi la cluburi şi vin să se antreneze cât au permisiunea. Nu mulţi ştiu că i-a trecut prin mâini Mario Götze, atacantul legitimat patru ani la Borussia Dortmund şi actualmente la Bayern München.
Dincolo de asta, trecutul lui Marcel Răducanu va fi asociat mereu cu fuga din 1981, când a ales să fugă din România, în cadrul unui turneu desfăşurat, la vremea aceea, în Republica Federală Germania. Atunci s-a declarat lovit la pauză, a fugit şi a cerut azil politic. În ţară a fost declarat dezertor şi condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare, o pedeapsă pe care nu a executat-o. A fost suspendat apoi un an, pentru că a semnat cu Borussia Dortmund cu toate că era sub contract cu Steaua, însă încheiată sancţiunea, „a prins rădăcini“ pe tărâmul nemţilor.

Cifrele lui Marcel Răducanu

60 de ani

229 de meciuri şi 94 de goluri la Steaua

163 de partide şi 31 de goluri la Borussia Dortmund

47 de apariţii şi 12 goluri la FC Zürich

21 de selecţii şi 3 goluri la prima reprezentativă de fotbal a României

George Ogăraru, modelul omului care ştie să se facă respectat. Tehnicianul a avut o primire aparte în Ghencea

Marcel Răducanu, despre Laurenţiu Reghecampf: „Nu ar rezista în Germania nici două luni“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite