Muguruza - Kenin, finala Australian Open 2020 pe care nu o anticipa nimeni. Moment istoric în tenisul feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garbine Muguruza şi Sofia Kenin se vor înfrunta în finală pentru trofeul Australian Open 2020.
Garbine Muguruza şi Sofia Kenin se vor înfrunta în finală pentru trofeul Australian Open 2020.

Distribuţia finalei de la Australian Open 2020 este cel mai mare şoc furnizat de turneele de Mare Şlem de la US Open 2015 încoace, atunci când Flavia Pennetta, din postura de cap de serie 26, a înfruntat-o pe conaţionala Roberta Vinci. Sâmbătă, Garbine Muguruza o va înfrunta pe americanca Sofia Kenin. Iată câteva date interesante despre o finală pe care nu ar fi mizat nimeni.

Pentru prima dată în Era Open, în finala de la Australian Open nu se regăseşte nicio jucătoare din Top 10 mondial. Sofia Kenin are garantat, de luni, debutul în Top 10, indiferent de rezultatul din finală, însă în prezent se află doar pe locul 15 WTA. Garbine Muguruza a început turneul de pe locul 32 WTA, fiind chiar mai jos în săptămâna dinainte, când s-au stabilit listele cu favoriţi, astfel încât ea nu se numără printre capii de serie la Australian Open 2020.

La startul turneului, toată lumea vorbea despre posibilitatea ca Serena Williams să egaleze recordul absolut de 24 de titluri de Mare Şlem deţinut de Margaret Court, despre visul lui Barty de a aduce Australiei un prim succes pe teren propriu după 40 de ani, despre duelurile de la distanţă dintre Halep, Osaka şi Andreescu, ori despre posibilitatea unei dulci revanşe a Petrei Kvitova. Cu un singur meci rămas de disputat pe tabloul feminin, Australian Open se poate dovedi însă a fi o bornă importantă a carierei spaniolei Garbine Muguruza, după o stagnare de doi ani.

Garbine Muguruza a fost la un pas să rateze primul Grand Slam al anului din cauza virusului care a forţat-o să abandoneze înainte de sferturi, la Hobart. Mai mult, medicii îi puseseră tensiometrul pe braţ în primul set al duelului din primul tur cu americanca Shelby Rogers, în timp ce tabela înregistra set cedat la zero de spaniolă. Circular, parcursul spaniolei Muguruza la Melbourne se va încheia tot împotriva unei americance, Sofia Kenin, care o conduce la „directe“, 1-0, după o victorie cu 6-0, 2-6, 6-2, în 2019, la Beijing. De partea cealaltă, deşi este a treia americancă potrivit clasamentului WTA, Sofia Kenin, cu doar o optime la acest nivel jucată la Roland Garros în 2019 şi un tur trei - cel mai bun rezultat pe hard, la US Open, era cu atât mai greu de privit ca o potenţială finalistă. Totuşi, în semifinale, Garbine Muguruza a învins-o pe Simona Halep, iar Sofia Kenin - pe Ashleigh Barty şi văd deja trofeul în faţa ochilor.

Ce borne poate atinge Muguruza

Dacă se va impune în finală, Muguruza va deveni prima campioană dată de Spania în proba de simplu la Australian Open. Finale au mai jucat Arantxa Sanchez-Vicario (în 1994 şi 1995) şi Conchita Martinez (actuala antrenoare a lui Garbine Muguruza, în 1998).

Totodată, Muguruza ar fi prima jucătoare din afara listei capilor de serie care triumfă la Australian Open de la Serena Williams încoace (2007). În Era Open, trofeul a mai mers către o sportivă „unseeded“ în 1978, când pe tablou erau doar opt capi de serie în loc de 32, australianca Chris O'Neil învingând-o atunci în finală pe americanca Betsy Nagelsen.

Muguruza îşi poate completa setul de victorii pe toate suprafeţele în turneele de Mare Şlem, adăugând hard-ul, având deja trofee pe zgură - la Roland Garros şi pe iarbă - la Wimbledon. Dintre jucătoarele active, doar Serena Williams şi Maria Şarapova se pot lăuda cu această performanţă.

Ce borne are la îndemână Sofia Kenin

Chiar dacă nu este nici pe departe cea mai tânără participantă la Australian Open, având în vedere faptul că atât la simplu, cât şi la dublu, australienii s-au delectat cu tenisul unei copile de 15 ani (Cori Gauff), Sofia Kenin, în vârstă de 21 ani şi 79 de zile, este, totuşi, cea mai tânără americancă ajunsă într-o finală de Grand Slam de la Serena Williams încoace (Wimbledon 2002).

Sofia Kenin este şi cea mai tânără finalistă la Australian Open din 2008 încoace (Ana Ivanovic şi Maria Şarapova, ambele în vârstă de 20 de ani), dar şi cea mai tânără jucătoare care învinge liderul mondial la zi la Melbourne, de la Maria Şarapova încoace (2008).

În cazul unui triumf, Sofia Kenin ar deveni doar a doua sportivă din Statele Unite care, în ultimii 40 de ani, îşi câştigă primul titlu de Mare Şlem al carierei la Australian Open, după Jennifer Capriati (2001).

Daphne Akhurst Memorial Cup“ este trofeul pentru care se vor lupta Muguruza şi Kenin.

Ea onorează memoria unei cvintuple câştigătoare a turneului. Daphne Akhurst s-a remarcat în copilărie pentru talentul la pian, devenind profesoară de muzică, însă a urcat rapid ierarhiile în tenis, graţie unei deplasări formidabile, de gazelă.

2,8

milioane de dolari americani va încasa campioana de la Australian Open 2020

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite