Mircea Lucescu, antrenor Şahtior: „De doi ani nu mai fac transferuri şi bat tot“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Mircea Lucescu pune şirul de succese pe seama strategiei sale de a creşte jucători brazilieni. Il Luce spune că echipa sa este peste Chelsea şi Juventus, adversarele din Liga Campionilor.

9 victorii la rând în campionat, plus succese în Liga Campionilor, Supercupa Ucrainei şi Cupa Ucrainei, competiţie în care Şahtior şi-a desfiinţat efectiv rivala, pe Dinamo Kiev, cu 4-1. Este parcursul perfect al lui Mircea Lucescu în acest sezon, antrenor ce nu s-a mai întâlnit cu înfrângerea din noiembrie 2011! A fost atunci un meci cu Porto în Liga Campionilor, pierdut în „condiţii obscure", după cum se exprimă Il Luce.

„Weekend Adevărul": Să începem cu ultimul meci, 4-1 cu Dinamo Kiev, v-aţi eliminat rivala din Cupa Ucrainei fără drept de apel. Atât de mult a crescut diferenţa dintre Şahtior şi Dinamo?

Mircea Lucescu: Scorul reflectă exact ce s-a întâmplat pe teren, diferenţa de joc şi de calitate a fotbaliştilor. A fost o victorie pe deplin meritată, ei au mai scos mingea de două-trei ori de pe linia porţii.

Aveţi un şir fantastic de victorii. O să ne spuneţi că vă aşteptaţi la asta...

Ascultă-mă, tot ce se întâmplă aici nu e căzut din cer. Eu nu am mai făcut transferuri de doi ani, am luat brazilieni de la 18-19 ani pe care i-am crescut, i-am educat în mentalitatea fotbalului european, şi acum bat tot. Sigur acum că toţi ar vrea să-i cumpere şi am avut oferte pentru ei, dar când vine vorba să plătească, cluburile mari din Europa nu mai sunt aşa generoase, ele vor totul gratis.

Şi nu vă temeţi că o să-i pierdeţi până la urmă?

Nu mă tem, care e problema? Ei au clauze de reziliere. O să cresc alţii.

N-o să daţi niciodată 100 de milioane pe doi fotbalişti, cum a făcut Zenit?

Niciodată! Dacă i-aş cere patronului meu banii ăştia, înseamnă că nu sunt un antrenor bun şi că mă aştept de la fotbaliştii de 100 de milioane să-mi rezolve ei meciul. Plus că ceilalţi jucători din lot s-ar uita cu invidie la ei. Eu am făcut greşeala asta cu Lucarelli, care avea un salariu mare, de aceea l-am şi dat repede.

Are Şahtior acum cea mai bună echipă de când sunteţi?

Cred că da. Eu în primii ani am restructurat echipa, uşor-uşor am ajuns la punctul în care ne doream. E o creştere absolut normală a acestor jucători care s-a produs într-o perioadă mai lungă. Ei au învăţat nişte mecanisme de joc, combinaţii, anticiparea adversarului şi au avut încrederea celor din jur. Uite, şi la Dinamo, echipa a dat 50 de goluri în primul sezon cu mine, iar în următorul an, 130.

Facem apel la memoria dumneavoastră, de când n-aţi mai pierdut un meci oficial?

Din noiembrie, de la meciul cu Porto din Liga Campionilor. Şi atunci am pierdut în condiţii obscure, am avut un gol perfect valabil neacordat, nu zic mai multe ca spuneţi iar că mă iau de arbitri. Dar să nu vă miraţi, şi la Beşiktaş am avut o perioadă în care am pierdut un singur meci din 51 de partide, la Diarbakîr, şi acel eşec a fost total nemeritat.

Apropo de Liga Campionilor, acum că aţi cam terminat conturile în campionat şi cupă, bănuiesc că obiectivul e Europa...

Nu există decât un obiectiv, să câştigăm meci de meci, să ne impunem stilul. Eu cred că jucăm cel mai bine dintre echipele din grupă. Dar în spatele lui Chelsea şi Juventus sunt multe alte lucruri.

Adică vă temeţi de arbitraje?

La acest nivel sunt avantajate echipele cu istorie, cu tradiţie, atât vreau să spun.

Un fotbalist român când mai luaţi? Nu vă place niciun tânăr din Liga I, Grozav, Maxim?

Îmi plac mai mulţi, dar nu vreau să le dau eu numele, ca să le cresc cota. Probabil că o să mai iau şi un jucător român la un moment dat.

Răzvan cum s-a acomodat în Qatar?

Întrebaţi-l pe el, nu discut eu despre Răzvan. Pot să vă spun că ei încearcă să crească mult nivelul campionatului, s-au făcut investiţii serioase şi aţi văzut ce fotbalişti joacă acolo. Ei schimbă acum puţin strategia, preferă antrenorii europeni în locul celor brazilieni, tocmai pentru că vor să ridice nivelul până la Mondialul din 2022.

Trofeele cucerite de Lucescu la Şahtior

1 trofeu al Cupei UEFA (2009)

4 supercupe ale Ucrainei (2005, 2008, 2010, 2012)

4 cupe ale Ucrainei (2004, 2008, 2011, 2012)

6 campionate ale Ucrainei (2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012)

6 titluri de antrenor al anului a primit Mircea Lucescu în Ucraina

27 de victorii în 29 de meciuri!

Din noiembrie 2011, de la înfrângerea cu Porto din Liga Campionilor, scor 0-2, Şahtior Doneţk nu doar că nu a mai pierdut un meci, dar a făcut un singur rezultat de egalitate, cu Dnepr, în campionat, şi a mai câştigat un meci de Cupă în prelungiri. În rest numai victorii: 21 în campionat, 3 în Cupă şi 3 în Liga Campionilor.

Mkihtaryan a dat 14 goluri

În acest sezon, Şahtior are 12 victorii la rând: 9 în campionat, una în Supercupă, una în Cupa Ucrainei şi una în Liga Campionilor. Echipa a înscris 40 de goluri în aceste 12 succese, adică o medie de peste trei goluri de meci. Surprinzător, cel mai eficient fotbalist nu este vreun brazilian, ci armeanul Henrik Mkihtaryan. Acesta are 12 goluri marcate în campionat şi două în Liga Campionilor, ambele reuşite ale meciului cu Nordsjaelland.

Poate să „omoare" campionatul de vineri

Vineri (ora 19.30, în direct la Dolce Sport), Şahtior joacă pe teren propriu cu Dnepr Dnepropetrovsk. Această echipă şi Dinamo Kiev sunt singurele care au reuşit întru câtva să rămână aproape de „minerii" lui Mircea Lucescu în campionat, având 21 de puncte după 9 etape, cu 6 mai puţin decât Şahtior. O victorie a formaţiei din Doneţk i-ar scoate din luptă şi pe Dnepr, formaţie antrenată de Juande Ramos. După acest meci urmează deplasarea de la Torino, din Liga Campionilor, unde Şahtior va da piept cu Juventus. ;

Brazilienii de la Şahtior

- Alex Teixeira (22 de ani) - mijlocaş, 5 goluri în campionat, unul în cupă
- Luiz Adriano (25 de ani) - atacant, 3 goluri în campionat, unul în cupă, unul în Supercupă
- Ilsinho (26 de ani) - mijlocaş, două goluri în campionat
-Fernandinho (27 de ani) - mijlocaş, un gol în campionat, unul în Cupă
- Douglas Costa (22 de ani) - mijlocaş, un gol în Supercupă
- Willian (24 de ani) - mijlocaş, un gol în campionat
- Dentinho (23 de ani) - atacant, un gol în campionat
- Alan Patrick (21 de ani) - mijlocaş

infografie
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite