Miracolul fotbalului: Cum de a ajuns Al-Ain, o formaţie minusculă, să joace cu Real Madrid la Mondialul Cluburilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Khalid Essa. FOTO: EPA
Khalid Essa. FOTO: EPA

Finala ne oferă cel mai dezechilibrat meci cu putinţă: Real Madrid, cea mai galonată echipă din Europa, întâlneşte Al-Ain, care nici măcar nu e cea mai bună formaţie din Asia.

Real Madrid pare a avea drum deschis spre un nou trofeu la Mondialul Cluburilor, având în vedere că adversara din finală e la ani-lumină distanţă de palmaresul „galacticilor“.

Al-Ain a ajuns la această competiţie, nu pentru că ar fi campioana Asiei, ci pentru că reprezintă Emiratele Arabe Unite (a câştigat titlul în sezonul trecut), ţară care găzduieşte această ediţie a întrecerii. Iar arabii au avut un parcurs miraculos până acum! În primul meci, cu Team Wellington (Noua Zeelandă), Al-Ain a fost condusă cu 3-0 în minutul 44! A urmat o revenire de poveste, cu trei goluri înscrise între minutele 45 şi 85 şi o victorie obţinută la penalty-uri.

Dar marea lovitură a fost dată de arabi abia în semifinala cu River Plate, când Al-Ain a avut 1-0, a fost condusă apoi cu 2-1, pentru ca, egalând în minutul 51, să forţeze stabilirea învingătoarei după executarea loviturilor de departajare. Iar aici, din nou, campioana Emiratelor s-a impus, portarul Khalid Essa parând penalty-ul decisiv în faţa lui Perez.

Astfel, Al-Ain a devenit prima formaţie din Emirate ajunsă în finala Mondialului Cluburilor. Performanţa a scos lumea pe stradă, un moment rar într-o ţară unde cele mai multe meciuri de fotbal se joacă în faţa unor tribune goale. „Am fost la fel de fericit ca în ziua nunţii mele! Sunt mândru de această echipă, indiferent de ce vor face în finală“, a spus un suporter al lui Al-Ain.

Iar dacă echipa va reuşi, sâmbătă, una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului în faţa Realului, cu siguranţă, în Emirate va urma o noapte albă.

Golgheterii all-time

Nume Meciuri Total goluri

Cr. Ronaldo 8 7

Bale 5 6

Suarez 2 5

Messi 5 5

C. Delgado 6 5

De ştiut despre Mondialul Cluburilor

*Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi deţin recordul pentru cele mai multe goluri înscrise în finala competiţiei. Portughezul are patru reuşite în patru finale, iar argentinianul a adunat patru goluri în trei finale.

*Luis Suarez deţine recordul pentru cele mai multe goluri marcate într-o singură ediţie. Atacantul uruguayan a punctat de cinci ori în 2015.

*Cristiano Ronaldo e singurul jucător care a reuşit un hattrick în finala întrecerii, punctând de trei ori, în 2016, în meciul cu Kashima Antlers.

*Luis Suarez, Cristiano Ronaldo şi Gareth Bale sunt singurii fotbalişti care au reuşit câte un hatrick la această competiţie.

*Cu câte patru trofee fiecare, Cristiano Ronaldo şi Toni Kroos deţin recordul la acest capitol. 

Cele mai galonate cluburi din istoria competiţiei

Echipă Trofee Finale pierdute

Barcelona 3 1

Real Madrid 3 -

Corinthians 2 -

Ultimele cinci finale

Ediţie Meci

2018 Real Madrid – Al-Ain

2017 Real Madrid – Gremio 1-0

2016 Real Madrid – Kashima Antlers 4-2

2015 Barcelona – River Plate 3-0

2014 Real Madrid – San Lorenzo 2-0

Premiile acordate de FIFA

*Campioană: 5.000.000

*Finalista: 4.000.000

*Locul 3: 2.500.000

*Locul 4: 2.000.000

*Locul 5: 1.500.000

*Locul 6: 1.000.000

*Locul 7: 500.000

*Sumele sunt exprimate în dolari

Mondialul Cluburilor, rezultate

Play-off

Team Wellington – Al-Ain 3-3 (3-4 la penalty-uri)

Sferturi

ES Tunis – Al-Ain 0-3

Kashima Antlers – Guadalajara 3-2

Semifinale

River Plate – Al-Ain 2-2 (4-5 la penalty-uri)

Kashima Antlers – Real Madrid 1-3

Meciul pentru locul 5

ES Tunis – Guadalajara 1-1 (6-5 la penalty-uri)

Finala mică, sâmbătă

Kashima Antlers – River Plate 15.30, TVR HD

Finala, sâmbătă

Real Madrid – Al-Ain 18.30, TVR 1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite