Meci de gală pentru CSM Bucureşti! Cea mai titrată echipă din voleiul european vine la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM Bucureşti aînvins în primul meci
CSM Bucureşti aînvins în primul meci

Echipa feminină de volei a CSM Bucureşti va da piept joi seară, de la ora 19.30, la Sala Polivalentă din capitală, cu Dinamo Moscova, într-o partidă contând pentru etapa a doua a Grupei E a CEV Champions League.

În urmă cu o lună, CSM debuta cu dreptul în cea mai importantă competiţie intercluburi din voleiul mondial după ce trecea, în deplasare, scor 3-1, de KPS Chemik Police, campioana Poloniei în ultimii cinci ani. În aceeaşi etapă, Dinamo Moscova pierdea pe teren propriu în faţa formaţiei Fenerbahçe Istanbul, scor 1-3.

Câştigătoare în vară în premieră a titlului naţional, CSM Bucureşti rămâne singura echipă feminină din voleiul românesc ce are în palmares un titlu european, CEV Women's Challenge Cup în 2016.

Pentru noul sezon, CSM Bucureşti a reuşit să transfere câteva nume grele printre care Adina Salaoru, căpitanul naţionalei României, Maret Balkestein-Grothues, căpitanul naţionalei Olandei, Nadiia Kodola, căpitanul naţionalei Ucrainei, precum şi două jucătoare de bază din prima reprezentativă a Japoniei, Kanami Tashiro şi Kotoe Inoue.

image

În lotul CSM-ului se află pentru acest sezon şi una dintre cele mai mari speranţe ale voleiului românesc. În vârstă de doar 15 ani, Francesca Ioana Alupei a debutat în Liga Campionilor în meciul de la Koszalin cu KPS Chemik Police. Francesca e fata Angelei Tamaş-Alupei, dublă campioană olimpică la canotaj, şi a lui Dorin Alupei, dublu campion mondial la canotaj. Pe banca tigroaicelor a rămas acelaşi Ferhat Akbaş. La doar 32 de ani, turcul e unul dintre cei mai respectaţi tehnicieni din voleiul mondial.   

Aproape un secol de istorie

Adversara de joi a campioanei României e Dinamo Moscova, cea mai titrată echipă din voleiul feminin european şi reprezentanta unei şcoli unice în voleiul mondial. Aproape un secol de istorie, o revenire miraculoasă, precum cea a Păsării Phoenix, şi un palmares impresionant, greu de egalat, sunt punctele forte dintr-un CV demn de o campioană.

image

Înfiinţată în 1926, echipa feminină de volei a clubului Dinamo Moscova a dispărut în 1992, în anii tulburi care au urmat căderii Uniunii Sovietice, dar a renăscut 12 ani mai târziu.

Prima participare a echipei Dinamo Moscova în campionatul Uniunii Sovietice a fost bifată în 1940, după care competiţia a fost întreruptă din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. Cu legendarul Nikolai Nikolaevici Benderov pe bancă, Dinamo Moscova a cucerit cinci titluri (1947, 1951, 1953, 1954 şi 1955) şi trei Cupe ale URSS (1950, 1951 şi 1953).

Dinamo vs. Dinamo

Cu Serafima Georgievna Kundirenko pe banca tehnică între 1957 şi 1965, Dinamo a cucerit alte două titluri naţionale, dar, cel mai important a ieşit în afara graniţelor Uniunii Sovietice pentru a-şi măsura forţele cu alte echipe de top în nou-înfiinţata Cupă a Europei, actuala  CEV Champions League. Dinamo Moscova s-a impus chiar de la prima ediţie, când a trecut în finală de formaţia poloneză AZS-AWF Varşovia. În drumul spre titlul european, Dinamo Moscova a învins, printre altele, campioana României, Dinamo Bucureşti, în semifinale. Tot în mandatul antrenoarei Serafima Kundirenko, Dinamo a mai cucerit două titluri continentale, în 1963 şi 1965.

Au urmat la cârma echipei alţi tehnicieni care au intrat şi ei în istoria grupării moscovite, precum Anatoli Sergeievici Sarkisov, Givi Alexandrovici Akhvlediani, au apărut vedete, Nina Smoleyeva, Rosa Salikhova, Antonina Ryzhova, Tatyana Tretyakova, Larisa Bergen, Nina Muradyan, anii 70 fiind cei în care Dinamo Moscova a dominat total voleiul din Rusia şi din Europa.

Un milion de euro salariu!

La puţin timp după dezintegrarea Uniunii Sovietice, echipa feminină de volei Dinamo Moscova a dispărut. 12 mai 2004 va rămâne pentru totdeauna o dată de referinţă în istoria clubului. E data la care echipa a fost readusă la viaţă!  Victoriile nu au întârziat să apară, Dinamo Moscova revenind în prim-planul voleiului din Rusia şi din Europa. Printre vedetele de azi ale multiplei campioane se numără Nataliya Goncharova, Anna Makarova, Maja Ognjenović, Irina Fetisova şi Ekaterina Efimova, venită în acest an de la VC Yenisey Krasnoyarsk. 

image

Cu aproape un milion de euro pe sezon, Nataliya Goncharova e una dintre cele mai bine plătite jucătoare din voleiul european.

Lotul echipei CSM Bucureşti:

Alexandra Sobo, Adina Salaoru, Iryna Trushkina, Alexandra Partnoi, Maret Balkestein-Grothues, Kanami Tashiro, An Saita, Kotoe Inoue, Nicole Koolhaas, Adelina Ungureanu, Francesca Alupei, Tatsiana Markevitch, Nadiia Kodola, Naoko Hashimoto

sursă foto: cev.eu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite