Mai e fix o lună până la meciul cu Grecia. Ce probleme are Piţurcă înaintea debutului în preliminariile Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 7 septembrie, adică peste fix o lună, România va debuta în preliminariile Euro 2016, într-un meci contra Greciei, la Atena, pe stadionul lui Olympiakos.

Un teoretic avantaj al tricolorilor ar putea fi dat de faptul că partida se va disputa cu porţile închise, Federaţia Elenă ispăşind o suspendare dictată de Comisia de disciplină a fotbalului european. Lucrurile nu sunt însă deloc roz din punctul de vedere al naţionelei României, eterna problemă, cea a unei arii de selecţie extrem de restrânsă, apăsând şi acum pe umerii selecţionerului.
Deşi competiţia internă a început de mai bine de două săptămâni, nici în Liga I, nici în Cupa Ligii sau la meciurile din cupele europene, nu s-a făcut remarcat vreun jucător despre care să poţi spune cu certitudine că poate face pasul la naţionala mare. Şi mai rău este însă faptul că şi dintre vechii titulari o parte au dificultăţi la echipele de club ori nici măcar n-au echipe. În acest din urmă caz se află Costin Lazăr, fost la PAOK Salonic şi Bănel Nicoliţă, ex-Nantes, doi dintre oamenii pe care Piţurcă i-a ţinut permanent în preajma sa.
Luchin rezolvă partea dreaptă
O analiză a prezumptivului lot pe care Piţurcă s-ar putea baza cu Grecia arată că cele mai mari probleme sunt la fundaşul dreapta şi la mijlocaşii centrali. În defensivă, Alexandru Măţel, cel care era de regulă titular, s-a certat cu şefii Astrei şi nu mai face parte din lot, nejucând nici măcar un minut în acest sezon. Măţel n-are cum să fie în lot cu Grecia dacă nu-şi rezolvă problemele la echipa de club, astfel că selecţionerul aşteaptă cu înfrigurare să vadă cum va evolua Srjdan Luchin la Steaua, pentru a-l trage apoi şi la echipa naţională. Luchin e un jucător cu experienţă, care a mai jucat fundaş dreapta pentru România şi a făcut-o foarte bine, deşi poziţia sa favorită este cea de fundaş central. În ultimă instanţă, Piţi l-ar putea folosi ca fundaş lateral pe Vlad Chiricheş, însă nici acesta n-a avut o vară liniştită, deoarece a ratat pregătirea cu Tottenham din cauza unei accidentări la spate.


Vlad s-a recuperat însă şi dacă nu intervine nimic neplăcut va fi pe teren cu Grecia. Cel mai probabil în centrul defensivei, alături de Dragoş Grigore, care a evoluat bine în meciurile de pregătire ale francezilor de la Toulouse. Găman şi Gardoş sunt şi ei soluţii, în caz că perechea Grigore – Chiricheş se va destrăma din motive medicale. Pe partea stângă, în condiţiile în care Piţurcă nu-l place deloc pe Latovlevici, titular nu poate fi decât Răzvan Raţ, liderul de selecţii al actualului lot, cu 97 de prezenţe la naţională. Raţ (33 de ani) s-a transferat chiar în Grecia la la PAOK Salonic, unde conform propriilor spuse, ar vrea să mai joace cel puţin trei ani.
Trecând la linia de mediană, România are probleme din cauza absenţei certe a lui Alexandru Bourceanu, accidentat şi imposibil de recuperat până în septembrie. Din acest motiv stâlpul mijlocului va rămâne fostul stelist Mihai Pintilii, ajuns în această vară la arabii de la Al Hilal. Piţurcă nu-şi permite să nu apeleze la el, deşi se ştie că selecţionerul nu agreează convocarea fotbaliştilor din campionate exotice ale lumii. Lângă Pintilii e posibil să apară Ovidiu Hoban, de la Petrolul, care a jucat bine în acest început de campionat, şi care a fost titular şi la returul barajului cu Grecia, din noiembrie 2013. O soluţie de luat în seamă este şi utilizarea lui Gardoş ca mijlocaş central.
Dincolo de veştile proaste cauzate de accidentări şi lipsa soluţiilor, Piţurcă se poate bucura de faptul că Torje şi Marica şi-au găsit din timp echipă, ambii semnând pentru turcii de la Konyaspor, şi că dinamoviştii Matei şi Lazăr au evoluat bine în noul sezon. La fel şi Adi Popa, de la Steaua, toţi trei fiind jucători de viteză, foarte buni pe contratac. 

Rusescu şi Grozav, exilaţi de cluburi
Doi dintre posibilii internaţionali ai României, Raul Rusescu şi Gicu Grozav au mari probleme la echipele de club. Rusescu nu e primit la antrenamentele Sevillei, pregătindu-se separat alături de alţi trei colegi care nu se află în graţiile antrenorului, şi aşteaptă varianta unui împrumut la o altă echipă. Nici Grozav nu e agreeat de tehnicianul de la echipa de club şi e de umplutură în lotul lui Terek Groznâi, sperând să fie lăsat să plece la o echipă la care să joace.

image

Echipa probabilă cu Grecia
Tătăruşanu – Luchin, Grigore, Chiricheş, Raţ – Pintilii, Hoban – Maxim, Tănase, Chipciu – Marica
Rezerve: Pantilimon, Lung, C. Manea, Găman, Gardoş, C.Matei, Ad. Popa, Torje, B. Stancu

Programul României în Grupa F
7 septembrie 2014 / Grecia – România
11 octombrie 2014 / România – Ungaria
14 octombrie 2014 / Finlanda – România
14 noiembrie 2014 / România – Irlanda de Nord
29 martie 2015 / România – Insulele Feroe
13 iunie 2015 / Irlanda de Nord – România
4 septembrie 2015 / Ungaria – România
7 septembrie 2015 / România – Grecia
8 octombrie 2015 / România – Finlanda
11 octombrie 2015 / Insulele Feroe – România

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite