Lucrează iar „la stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de anii trecuţi, când majoritatea cluburilor de fotbal aveau patroni, mai mult de jumătate din echipele de acum din Liga I sunt finanţate de către consiliile locale şi de alte societăţi naţionale. FCM Târgu-Mureş, echipa antrenată de către Ovidiu Sabău, beneficiază, în 2011, de nu mai puţin de 2.250.000 de euro asiguraţi de către Consiliul Local.

Criza financiară alungă pe zi ce trece investitorii din fotbalul românesc. Echipe precum Unirea Urziceni şi Internaţional Curtea de Argeş s-au şi desfiinţat, pentru că patronii lor, Dumitru Bucşaru şi Benone Lazăr, n-au mai avut banii necesari pentru a susţine activitatea fotbalistică. În aceste condiţii, s-a ajuns într-o situaţie similară cu cea din anii '90, când majoritatea cluburilor de fotbal din primul eşalon erau susţinute de primării sau de către alte societăţi de stat.

Toate nou-promovatele din acest sezon au fost sprijinite masiv de primarii din oraşele lor. Grupări precum Petrolul Ploieşti, Concordia Chiajna şi CS Mioveni şi-au asigurat chiar 90% din bugetul pentru Liga a II-a din bani publici. O altă echipă din Liga I, FCM Târgu‑Mureş, îşi datorează existenţa primarului Dorin Florea. „Clubul FCM este o ambiţie locală, am vrut să împlinim dorinţa unui oraş care timp de 18 ani n-a avut echipă de fotbal în primul eşalon", a explicat edilul-şef din Târgu-Mureş.

O situaţie specială există la Piatra Neamţ. Deşi clubul Ceahlăul nu primeşte decât 40.000 de euro de la Consiliul Local, toată lumea ştie că echipa este a primarului Gheorghe Ştefan. „Pinalti" a rămas doar preşedinte de onoare al clubului de când a intrat în politică, însă el este omul care i-a atras la Ceahlăul pe actualii sponsori: Altex, Dedeman, Rifil Săvineşti sau Energoterm.

La Sibiu, fotbaliştii echipei Voinţa joacă cu „Primăria Sibiu" pe piept, dar cea mai mare parte a bugetului de 500.000 de euro, pe care l-a avut clubul în Liga a II‑a, a fost asigurată de către preşedintele Ioan Hămbăşan şi de afaceristul Werner Rudolf Keul, unul dintre apropiaţii edilului-şef Klaus Iohannis. De altfel, Hămbăşan a şi fost certat recent de către Iohannis într-o şedinţă a Consiliului Local Sibiu: „Nu la primărie trebuie căutate finanţările. Noi finanţăm cu suma maximală echipa de fotbal, nimeni nu primeşte mai mult decât Voinţa. Vom investi mai mult în stadion, pentru a-l aduce la standardele Ligii I".

Pandurii şi Mediaş iau bani de la societăţi de stat

Pandurii îşi asigură cea mai mare parte a bugetului anual de 3.500.000 de euro de la societăţi care aparţin statului. Principalii sponsori sunt Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Rovinari, plus Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia şi Consiliul Local Târgu-Jiu. „Sunt societăţi care aduc profit la bugetul statului. Finanţarea se face prin metode acceptate de către Codul Fiscal. Şi industria minieră din Germania susţine echipe de fotbal, printre care Energie Cottbus", a spus preşedintele Marin Condescu.

O situaţie asemănătoare se regăseşte şi la Mediaş, unde clubul Gaz Metan este finanţat de către „coloşii" Romgaz şi Transgaz. „Sunt două societăţi de stat care, conform legii, au voie să sponsorizeze. Toată activitatea este transparentă, suntem un club polisportiv, nu e vorba doar de fotbal, avem şi baschet, popice şi aeromodelism. E o tradiţie la Mediaş de dinainte de război, care se continuă şi acum", a explicat Ioan Horoba.

"La Mediaş se «sifonează» bani publici. Se ştie că toate echipele de acolo sunt finanţate de către Romgaz şi Transgaz, iar acest lucru nu
mi se pare corect.''

Klaus Iohannis primar Sibiu

"Avem bani suficienţi pentru a face performanţă. Cetăţenii din Chiajna iubesc şi sprijină sportul. Vreau să câştigăm un trofeu încă din primul
an de Liga I.''

Mircea Minea primar Chiajna

Excepţia mediaş

Gaz Metan e singura echipă din Liga I fără finanţator şi fără sprijin de la Primărie.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite