„Legea 40”, emisă de Eduard Novak, anulată în instanță de un club sportiv din România

0
Publicat:

Fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, a emis un ordin prin care încerca să protejeze formațiile românești, prin limitarea jucătorilor străini care pot fi folosiți în timpul unei partide la 60%. Însă CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, echipă de handbal feminin din prima ligă a României, a obținut în instanță anularea ”Legii 40”. Decizia tribunalului nu este definitivă.

Eduard Novak, fost ministru al sportului, voia protejarea sportivilor din țară. Foto Sportpictures
Eduard Novak, fost ministru al sportului, voia protejarea sportivilor din țară. Foto Sportpictures

Oficialii bistrițeni au contestat ordinul emis de Eduard Novak, care prevede sancţionarea cluburilor care folosesc într-un meci un procent mai mare de 60% de sportivi străini (cu amenzi cuprinse între 3.000- 30.000 lei pe meci) și, implicit, care obligă toate echipele să aibă în teren minimum 40% din totalul sportivilor români. Judecătorii Curții de Apel Cluj au admis cererea înaintată de reprezentanții clubului CS ”Gloria 2018” Bistrița-Năsăud (prin care au cerut anularea ordinului cunoscut sub numele de ”Legea 40”) și, ulterior, au decis să anuleze Ordinul emis de Ministerul Sportului în 2022.

Anulează Ordinul Ministerului Sportului nr. 500/2022 privind aprobarea Instrucţiunilor de stabilire a participării sportivilor de performanţă români, la nivel de seniori şi tineret, într-o pondere de minimum 40% din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, la sporturile de echipă.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în data de 13.10.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, au decis judecătorii Curții de Apel Cluj.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite