Încep cele mai mari Jocuri Paralimpice din istorie. La Soci, cu Putin în rol de gazdă. Ce decizie a luat delegaţia Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai puţin de două săptămâni după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, astăzi, tot la Soci, are loc deschiderea oficială a Jocurilor Paralimpice, cu cel mai mare număr de ţări participante din istorie, 45. Mai mulţi lideri politici din Vest au boicotat competiţia, care se desfăşoară la 480 de km distanţă de Crimeea.

Prim-Ministrul David Cameron a declarat că ar fi o greşeală pentru miniştrii din Marea Britanie să se afişeze la Soci, pe fondul situaţiei tensionate din Crimeea, dar anunţul său a fost criticat de către Sir Philip Craven, preşedintele Comitelului Paralimpic Internaţional. 

„În mişcarea paralimpică am încercat să ţinem departe sportul de politică, şi am şi reuşit până acum“, a spus Sir Philip Craven, citat de BBC. 

Şi oficiali din Franţa, SUA şi Canada au anunţat că nu vor fi prezenţi la deschiderea oficială, de astăzi, unde onorurile vor fi făcute de către preşedintele Putin, la fel ca şi la Jocurile Olimpice de iarnă. 

Iniţial, Comitetul Paralimpic din Ucraina informase că sportivii săi vor boicota competiţia, în cazul în care Rusia nu-şi va retrage trupele din Crimeea. În cele din urmă, delegaţia ucraineană şi-a confirmat prezenţa la Jocurile Paralimpice, cu amendamentul că s-ar putea retrage totuşi din competiţie, 

547 de atleţi, din 45 de ţări, cele mai multe de la înfiinţarea competiţiei, în 1976, sunt prezenţi la Soci. La Vancouver (2010 ) au fost 502 sportivi, din 44 de ţări, iar la Torino (2006) au participat 474 de atleţi, din 38 de ţări. 

România are o singură sportivă la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Soci, schioarea Laura Văleanu

Primele probe au loc sâmbătă, fiind puse la bătaie 72 de medalii de aur, la cinci sporturi (schi alpin, schi fond, biatlon, hochei pe gheaţă, curling în scaun cu rotile), competiţia urmând să se desfăşoare timp de zece zile. 

Citeşte aici totul despre criza din Ucraina

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite