Hagi, încă o decepție fotbalistică neverosimilă: Situație jenantă pentru jucătorul în care a crezut enorm

0
Publicat:

Academia Hagi și-a deschis porțile de peste un deceniu și, în această perioadă, a „alimentat“ loturile naționale ale României cu sute de jucători, dobândind reputația celui mai sănătos sistem fotbalistic pentru lansarea tinerilor din țară.

Gheorghe Hagi a creat cea mai bună Academie de fotbal din România.
Gheorghe Hagi a creat cea mai bună Academie de fotbal din România.

Problema e că, inclusiv această Academie, în care Hagi (57 de ani) a investit enorm, sportiv, material, tehnologic și, nu în ultimul rând, sufletește, n-a produs până acum un fotbalist de talie internațională. Adică, un jucător care, plecând de la Ovidiu, să ajungă la un club mare din primele cinci campionate ale Europei (Anglia, Germania, Italia, Franța și Spania) și să se și impună acolo. În acest moment, produsele premium ale acestei Academii se numesc Ianis Hagi (24 de ani) și Răzvan Marin (26 de ani). Primul e legitimat, la Rangers (Scoția), un club de mâna a doua în Europa, în timp ce Răzvan Marin a intrat pe un trend descendent, după experiențele sale la Standard Liege (Belgia) și Ajax (Olanda). Din vară, „închizătorul“ a fost împrumutat, la Empoli, locul 13 în Serie A. Asta după o retrogradare cu Cagliari, la capătul stagiunii precedente.

Radu Boboc, o dezamăgire la FCSB. FOTO: Mediafax
Radu Boboc, o dezamăgire la FCSB. FOTO: Mediafax

Hagi avea așteptări mari de la el

Dacă Ianis Hagi și Răzvan Marin reprezintă, totuși, vârfurile Academiei Hagi, în schimb, lista decepțiilor e mare și, din păcate, se și lungește. Aici, tocmai a intrat Radu Boboc (23 de ani). Acesta a făcut primii pași în fotbal, la Școala Gică Popescu, la vârsta de 8 ani. Apoi, a trecut la Academia Hagi, când avea 14 ani. În 2019, fundașul oltean a făcut parte din naționala U21 a României, semifinalistă la Campionatul European din acel an, sub comanda lui Mirel Rădoi.

La revenirea în țară de la Euro, Hagi avea mari așteptări de la Boboc și, într-o intervenție televizată, se arăta chiar jignit după o ofertă sosită pentru fotbalistul de la Viitorul, la vremea respectivă: „Am primit un mesaj de la un prieten, că daca îl mai dau pe Boboc cu 300.000 de euro. Îmi cade telefonul din mână când am văzut 300.000 de euro pe Boboc. Domnilor, vorbim despre semifinale! Cum să dai 300.000 de euro? Nu mi-a venit să cred... Păi, chiar aşa devalorizaţi cota jucătorilor români? Cum să pomeneşti semifinalist de Campionat European şi 300.000?“.

Gigi Becali, specialist în a distruge jucătorii care ajung la formația sa.
Gigi Becali, specialist în a distruge jucătorii care ajung la formația sa.

Becali l-ar da înapoi gratis!

Problema e că, din păcate, timpul a arătat că nu impresarii devalorizează fotbaliștii români, ci incapacitatea lor de a progresa. Cazul Boboc e chiar elocvent, în acest sens. Fundașul a rămas la Viitorul / Farul până în august 2022. Când Hagi a fost nevoit să-l dea, la FCSB, pentru... 350.000 de euro! Adică, cam aceeași sumă de care era revoltat, în 2019!

Drama e că Boboc a eșuat și la FCSB! Iar acum Gigi Becali e disperat să scape de el pentru a nu-i mai plăti salariul lunar, de câteva mii de euro. „Vreau să scap de Dulca, de Boboc și de Dumiter. L-am sunat pe Gică (n.r. – Gheorghe Hagi), nu mi-a răspuns, l-am pus pe Vali (n.r. – președintele FCSB, Valeriu Argăseală) să discute cu Iașko (n.r. – Zoltan Iașko, colaborator apropiat al lui Hagi) dacă-l vrea pe Boboc. Eu i-l dau gratis, am dat 350.000 de euro pe el, dar îl dau gratis acum. Nu sunt eu băiat bun? Dau bani, îl țin șase luni și ți-l dau înapoi“, a declarat Becali, la Digi Sport.

Tudor Băluță (în albastru), pe când era la Brighton.
Tudor Băluță (în albastru), pe când era la Brighton.

Buni la Hagi, decepții la alte echipe

*Aurelian Chițu – Golgheter la Viitorul, fără realizări la Valenciennes (Franța) sau PAS Giannina (Grecia).

*Mihai Bălașa – A urcat până la AS Roma U-19, după care a fost plimbat prin ligile inferioare din Italia (Crotone, Trapani). Ulterior, a revenit în România, la FCSB și CS U Craiova, fiind acum la Sepsi.

*Tudor Băluță - Printre jucătorii cei mai promiţători lansaţi de Hagi, cam de acelaşi nivel cu Răzvan Marin. N-a reuşit însă la Brighton (Anglia), dar nici la Den Haag (Olanda) sau la Dinamo Kiev (Ucraina), deși la ultima echipă a lucrat cu Mircea Lucescu. Acum, joacă la Farul.

*Cristian Ganea – De la Viitorul a prins un transfer spectaculos, la Athletic Bilbao (Spania), în 2018. Unde a jucat... 67 de minute. A urmat împrumutul, la Numancia, în liga a treia spaniolă! Ulterior, traseul său fotbalistic a arătat așa: Viitorul, Aris Salonic (Grecia) și acum Panathinaikos (Grecia).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite