Grecia - România / PORTRET: Omul care vrea să ne taie curentul. Cine este Fernando Santos, selecţionerul elenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fernando Santos. FOTO: Reuters
Fernando Santos. FOTO: Reuters

Fernando Santos, selecţionerul Greciei, şi adversarul lui Piţurcă la barajul pentru CM 2014, are o diplomă în inginerie electrică şi telecomunicaţii. Portughezul este şi un tip foarte religios.

Pe 15 şi 19 noiembrie, România se luptă cu Grecia pentru un loc la CM 2014. 

Cel care are misiunea de a stopa drumul spre Mondiale se numeşte Fernando Santos (59 de ani) şi este un portughez îndrăgostit de Elada. 

Fost fundaş stânga, Santos şi-a început cariera în 1966, la Sporting şi Benfica, la nivel de juniori, dar n-a stat prea mult în iarbă. După ce-a debutat la echipa de seniori a lui Maritimo şi a trecut apoi şi pe la Estoril, şi-a agăţat ghetele la doar 21 de ani. 

A renunţat la cariera de jucător pentru că nu strălucea (a suferit două accidentări serioase) şi a decis să-şi continue studiile. 

Şi-a luat o diplomă în inginerie electrică şi telecomunicaţii, în 1977, la Institutul Superior de Inginerie din Lisabona, şi chiar a activat în domeniu, o perioadă.

Între Grecia şi Portugalia

În 1987 însă, a revenit la marea dragoste, fotbalul, iar debutul în meseria de antrenor l-a avut chiar la clubul unde şi-a încheiat cariera de fotbalist. A fost antrenorul lui Estoril, timp de şapte ani, club pe care l-a dus pe prima scenă a fotbalului portughez. Au urmat alţi patru ani la Estrela, apoi preşedintele Jorge Pinto da Costa l-a adus la Porto, unde Santos a câştigat un titlu (1998-1999), două Cupe şi două Supercupe ale Portugaliei. 

În 2001, după trei sezoane pe banca „dragonilor“, a trecut în Grecia, într-un prim mandat la AEK Atena. Următorii ani i-a petrecut pe la Panathinaikos, dar şi pe banca lui Sporting Lisabona (2003-2004), dar fără performanţe. 

L-a înlocuit pe Ilie Dumitrescu

Între ianuarie şi iunie 2004, pe banca lui AEK Atena a fost românul Ilie Dumitrescu. Fostul atacant al Stelei a nimerit la gruparea ateniană într-o perioadă tulbure, în care clubul risca falimentul şi n-a avut rezultate. În vara lui 2004, AEK a luat-o de la capăt, fără staturile de la Euro, şi cu Fernando Santos ca antrenor. Cu o echipă bazată pe tineri, Santos a dus-o pe AEK în semifinalele Cupei Greciei şi pe ultimul loc pe podium, în campionatul intern. Ilie Dumitrescu şi-a luat o mică revanşă în faţa portughezului, doi ani târziu, când era la PAOK. 

„Nu pot uita că l-am învins, cu PAOK, pe Fernando Santos, care antrena atunci AEK (n.r. - aprilie 2006), cu 2-1. E un meci pe care nu-l voi uita, din aventura mea în Grecia“, a rememorat recent Ilie Dumitrescu, pentru DigiSport. 

La finalul acelui sezon, Santos a plecat la Benfica, pentru un an, apoi s-a întors iarăşi în Grecia, de data aceasta la PAOK. 

În februarie 2010, liga de fotbal elenă l-a declarat cel mai bun antrenor al ultimului deceniu în Grecia, aşa că, în vara acelui an, când Otto Rehhagel s-a retras de la cârma naţionalei elene, federaţia l-a văzut pe portughez drept înlocuitorul ideal al neamţului. 

A dus Grecia în sferturile lui Euro 2012

Şi nu s-a înşelat, cel puţin deocamdată. Iniţial, Santos a semnat un contract valabil doi ani dar, în 2012, rezultatele bune obţinute cu naţionala Greciei la Euro i-au prelungit angajamentul pe încă două sezoane. 

A reuşit să califice Grecia până în sferturile CE din Polonia şi Ucraina, după ce i-a scos pe eleni dintr-o grupă cu Cehia (lider), Rusia şi Polonia, dar a pierdut în faţa Germaniei (2-4). Acum, viitorul său ca selecţioner al Greciei depinde de „dubla“ cu România, din barajul de la CM 2014. Îi expiră contractul, iar oficialii federaţiei au anunţat că discuţiile privind prelungirea acestuia vor avea loc după play-off.

Deşi Santos le-a câştigat încrederea grecilor, debutul n-a fost unul reuşit. După Mondialul din 2010, a renunţat la mai mulţi jucători, printre care şi Kapetanos, a anunţat că vrea să schimbe stilul de joc într-un asemănător cu cel al Spaniei, dar ulterior a revenit cu picioarele pe pământ. 

Grecia lui Santos pare o copie a Greciei lui Rehhagel, cu acelaşi joc defensiv dus la extrem, dar foarte eficace. Care i-a şi adus calificarea la baraj, după ce-a obţinut acelaşi număr de puncte ca şi Bosnia, dar, a avut un golaveraj mult inferior. 

„Va fi o dublă dificilă pentru ambele naţionale, care au aceleaşi ambiţii şi aceleaşi capacităţi. Cred, totuşi, că ne vom califica“

Fernando Santos

selecţioner Grecia

Omul Santos

Fernando Santos este un tip credincios, catolic, care nu prea lipseşte la slujba de duminică. În plus, presa elenă scrie că tehnicianul grecilor e recunoscut pentru faptul că ajută nevoiaşi şi face donaţii către casele de copii. Lusitanul de pe banca elenilor e descris de jurnalişti drept un tip liniştit, fără excese sau escapade nocturne. 

Pe locul 4 în topul selecţionerilor greci

În septembrie 2013, după victoria de la Vaduz, din faţa Liechtensteinului (1-0), Fernando Santos a urcat pe locul trei în topul selecţionerilor Greciei cu cele mai multe partide disputate, 36 (acum a ajuns la 39). 

Lider la acest capitol este evident Otto Rehhagel, cu 106 partide, urmat de Alketas Panagoulias (74) şi Miltos Papapostolou (46). În august 2013, după amicalul cu Slovacia (1-1), Piţurcă îl depăşea pe Iordănescu în topul asemănător al selecţionerilor României, după ce bifa partida 84 (acum are 88). 

39 de meciuri are Santos pe banca naţionalei Greciei, dintre care 23 de victorii, 12 egaluri şi doar patru înfrângeri

15 noiembrie Grecia - România (21.45, România TV)

19 noiembrie România - Grecia (21.00, Antena 1)

Citeşte totul despre România-Grecia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite