Grand Chess Tour Bucureşti: Americanul Wesley So, câştigătorul de anul trecut al circuitului, l-a învins pe azerul Şahriar Mamediarov, în prima rundă a turneului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Deac
Bogdan Deac

Marii maeştri internaţionali ai şahului, prezenţi la Bucureşti pentru participarea în competiţia Superbet Chess Classic România 2022, au deschis joi prima rundă de confruntări a etapei de la Bucureşti. Printre cei 10 jucători se află şi Bogdan Deac, primul şahist al României, la acest moment, care a primit un wildcard pentru această competiţie.

Prima etapă din cele cinci ale turneului internaţional Grand Chess Tour (GCT) 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de şah, la nivel global, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat, joi, 5 mai, la Sheraton Bucharest Hotel, din Capitală, în prezenţa a zeci de participanţi: iubitori ai şahului, sportivi, oficialităţi şi personalităţi marcante ale vieţii publice din România.

Deschiderea primei zile competiţionale a început la orele 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Garry Kasparov, prezent la evenimentul de la Bucureşti, alături de ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu şi de ambasadorul Superbet, Ilie Dumitrescu. Garry Kasparov a fost la masa unde s-au înfruntat Fabiano Caruana – Alireza Firouzja, în timp ce Sorin Câmpeanu a dat startul meciului Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac. Ilie Dumitrescu a mutat prima piesă în meciul Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez.

"Văzând nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru susţinerea şahului, mi-am asumat şi eu introducerea acestei discipline în şcoli. Mă impresionează atractivitatea foarte mare pe care şahul o are în rândul elevilor şi profesorilor. Ministerul Educaţiei are de gând să susţină promovarea şahului în şcolile româneşti", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Cronica rundei I

Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac

A început ca o partidă liniştită din apărarea rusă, dar fostul challenger la titlul Mondial a ales o variantă secundară care l-a pus în dificultate pe jucătorul român. Cu toate acestea, la un moment dat, poziţia s-a complicat şi s-a ajuns într-o situaţie în care s-a jucat pe contre. Bogdan a capturat un pion ce părea „otrăvit”, dar a reuşit într-un moment critic să sacrifice pionul obţinut şi Ian a fost nevoit sa forţeze remiza. 

Caruana Fabiano – Firouzja Alireza

Fostul challenger la titlul mondial, Fabiano Caruana, a ales să joace o variantă solidă din gambitul damei, care să-i asigure o poziţie dinamică. Cu toate acestea, numărul 3 mondial, Alireza Firouzja, a reuşit să balanseze poziţia si să forţeze o repetare de mutări care a condus către un rezultat de egalitate.

Levon Aronian - Rapport Richard

Câştigătorul din 2019 al etapei SuperBet Rapid&Bltiz, Levon Aronian, a încercat să devieze de la variantele principale şi să obţină o poziţie pe contre. Cu toate acestea, jucătorul de origine maghiară, Richard Rapport, a reuşit să aşeze pe tablă o poziţie extrem de solidă. Astfel s-a ajuns într-un final echilibrat, care a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Vachier-Lagrave – Dominguez Leinier

Începută ca una dintre cele mai „cuminţi” partide disputate în prima runda, între campionul mondial la blitz, francezul Vachier-Lagrave, şi jucătorul de origine cubaneză, Leinier Dominguez, s-a dovedit a fi un duel extrem de disputat. După mai bine de 3 ore de joc, partida s-a încheiat la egalitate, în urma unei repetări de mutări, agreată de ambele părţi.

So Wesley – Mamedyarov Shakhriyar

S-a jucat o variantă mai puţin simetrică din apărarea Nimzovici, care a condus la o partidă dinamică. Jucătorul american a obţinut un avantaj solid la finalul deschiderii, care a condus către un final clar favorabil.  Westley şi-a etalat abilităţile strategice şi a reuşit să convertească avantajul obţinut, într-un final care a făcut partida sa dureze aprox 5h.

Clasamentul după runda I

Prima rundă a competiţiei de şah s-a încheiat, astăzi, cu următorul clasament: 

Rezultate runda 1

Wesley So – Shakhryiar Mamedyarov 1-0

Maxime Vachier-Lagrave – Leinier Dominguez Perez 1/2-1/2

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1/2-1/2

Ian Nepomniachtchi – Bogdan Deac 1/2-1/2

Levon Aronian – Richard Rapport 1/2-1/2

Programul rundei a II-a

Runda a II-a va începe vineri, la orele 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel, şi se va disputa între: 

Bogdan Deac – Levon Aronian

Shakhriyar Mamedyarov – Richard Rapport

Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi

Dominguez Perez Leinier – Fabiano Caruana

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave

Prima mutare va fi făcută vineri de către ambasadorul Superbet, Mihai Leu, şi de un invitat special.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite