Germania, protest inedit după ce Neuer nu a fost lăsat să poarte banderola cu mesajul „OneLove”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La inițiativa Olandei, căpitanii națiunilor participante la Cupa Mondială Qatar 2022 ar fi trebuit să poarte banderola „OneLove”, în culorile curbubeului, pentru a atrage atenția asupra încălcării drepturilor omului în țara arabă, unde homosexualitatea este interzisă prin lege. Cum nu au fost lăsați de FIFA să recurgă la acest gest, jucătorii Germaniei s-au pozat cu mâinile la gură la fotografia oficială, înainte de partida cu Japonia, arătând că nu sunt lasați să vorbească.

Jucătorii Germaniei, în momentul protestului. Foto Profimedia
Jucătorii Germaniei, în momentul protestului. Foto Profimedia

Înainte de startul partidei, fotbaliștii naționalei Germaniei au protestat într-un mod inedit după ce nu au fost lăsați să poarte banderole cu mesajul „OneLove”. Ei și-a acoperit gurile, pentru a atrage atenția întregii lumi că libertatea cuvântului este încălcată atât de FIFA, cât și de organizatorii CM Qatar 2022.

8 echipe confirmaseră inițial că vor purta banderolele diversității, după care, au renunțat rând pe rând, amenințate de FIFA cu măsuri drastice: Olanda, Anglia, Belgia, Țara Galilor, Elveția, Danemarca, Franța și, într-un final, Germania.

O rușine, a strigat presa din Germania

Ne este rușine pentru voi! Țara noastră datorează multe momente speciale naționalei Germaniei. Miracolul de la Berna, din 1954, titlul mondial câștigat la reunificare, în 1990, sau victoria istorică cu 7-1 împotriva Braziliei, în 2014. Data de 21 noiembrie 2022 va rămâne și ea în istorie. Drept ziua rușinii. Este ziua în care DFB și naționala și-au pierdut credibilitatea în fața lumii întregi”, a scris ziarul Bild, cel mai mare din țară.

Vicecancelarul Germaniei și-ar fi asumat riscul

Acum, și vicecancelarul german Robert Habeck a luat atitudine. El a afirmat că ar purta la braţ banderola multicoloră ”OneLove” la Cupa Mondială din Qatar şi ar aştepta să vadă ce se întâmplă, dacă ar fi în locul portarului Manuel Neuer, însă a subliniat că decizia îi aparţine căpitanului selecţionatei Germaniei.

Vicecancelarul Robert Habeck. Foto BMWK
Vicecancelarul Robert Habeck. Foto BMWK

Întrebat de postul ZDF dacă jucătorii ar trebui să poate banderola, Habeck a răspuns: "Nu sunt consilierul media al DFB (Federaţia Germană de Fotbal) şi nu sunt Manuel Neuer, însă oportunitatea este acolo. Sunt un politician care încearcă să-și facă treaba corect, însă ce ar fi dacă s-ar întâmpla acum? Aş vrea să ştiu şi mi-aş asuma riscul", a adăugat el.

După ce FIFA a decis să interzică banderola „OneLove”, una dintre cele mai mari reţele de supermarketuri din Germania, Rewe, a pus capăt campaniei publicitare cu DFB.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite