Germania, deasupra tuturor: Nemţii îşi arată superioritatea în lupta cu pandemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două Războaie Mondiale pierdute, nemţii l-au câştigat pe cel cu coronavirus. Iar acum dau tonul revenirii la normal.

Dacă România se zbate într-un haos legislativ, după două luni de carantină, şi am ajuns să ne lăudăm cu redeschiderea frizeriilor, parcurilor şi cimitirelor, în schimb, în Germania se vede, încă o dată, rigurozitatea nemţească, renumită în toată planeta!

Având un sistem medical impecabil, care a reuşit să facă faţă pandemiei, Germania a relaxat de mult restricţiile. Iar acum trece la o nouă etapă, despre care ministrul nostru al Sporturilor, Ionuţ Stroe, nici măcar nu îndrăzneşte să vorbească, deocamdată, cu date clare: reluarea competiţiilor sportive! Începând din acest weekend, Germania îşi reia campionatul naţional de fotbal, la nivelul primelor două ligi. Şi a anunţat că nu va mai opri aceste competiţii, chiar dacă pe parcurs vor apărea cazuri de coronavirus la diferite echipe. Şi nemţii nu glumesc! Deja un meci din liga a doua, Hannover - Dynamo Dresda, a fost amânat, deoarece doi fotbalişti ai oaspeţilor au COVID-19 şi întreaga echipă a fost băgată în carantină pentru 14 zile.

Golurile nu se mai celebrează

Chiar şi aşa, nemţii şi-au dat seama că orice amânare a competiţiilor de aici încolo e inutilă, fiindcă, după cum ne spun şi medicii, trebuie să învăţăm să convieţuim cu noul coronavirus, respectând normele distanţării sociale. Şi exact asta se va întâmpla în Bundesliga! Pe lângă faptul că meciurile se vor disputa fără spectatori în tribune - medicii estimează că aşa vor sta lucrurile timp de un an şi jumătate! - şi echipele vor fi obligate să respecte următoarele reguli:

*Golurile nu vor mai fi celebrate de jucători „la grămadă“. Fotbaliştii nu se pot îmbrăţişa, după ce echipa lor va marca. Nici nu-şi pot da mâna. Se pot bucura, atingându-şi doar coatele şi picioarele.

*La intrarea echipelor pe teren şi în momentul schimbărilor, fotbaliştii nu-şi vor mai da mâna. Şi nici nu vor fi însoţiţi de copiii de mingi. Dispar şi pozele de grup, înaintea loviturii de start, iar căpitanii de echipă nu vor mai face tradiţionalul schimb de fanioane la centrul terenului.

*Scuipatul pe teren e strict interzis.

*Jucătorii de rezervă care vor lua loc pe bancă vor fi obligaţi să aibă mască. De asemenea, trebuie să fie o distanţă de minim 2 metri între ei. Totuşi, antrenorul îşi poate da masca jos, când vrea să strige de pe margine spre jucătorii săi din teren pentru a le da indicaţii tactice.

Se fac teste de două ori pe săptămână

Pe lângă aceste reguli, care vizează ziua meciului, au fost stabilite şi alte norme pe care echipele le vor respecta în cantonament. Astfel, se poartă mască obligatoriu în spaţiile comune, se păstrează distanţa atunci când echipa ia masa, iar jucătorii dorm singuri în cameră pentru a reduce pe cât posibil contactul. Directorul sportiv al celor de la Dortmund, Sebastian Kehl, a şi vorbit despre cum stă echipa în cantonament.

„De sâmbătă, băieţii stau singuri într-un hotel, n-a mai fost permis accesul altor clienţi şi nici al vizitatorilor. Suntem izolaţi de toată lumea! Nu pot veni nici familia, nici prietenii. Jucătorii au înţeles situaţia. Aşa va fi timp de cel puţin şase săptămâni. Li se ia temperatura de mai multe ori pe zi, iar testele pentru coronavirus se fac de două ori pe săptămână“, a explicat Kehl.

Mai multe schimbări permise de regulament

Dacă totul decurge conform planului, nemţii speră să încheie actualul sezon până la 30 iunie. Ceea ce înseamnă că etapele rămase trebuie disputate într-un ritm sufocant. Nu doar în Germania, ci peste tot în Europa, în momentul în care partidele se vor relua. Tocmai de aceea, FIFA a venit cu o măsură care rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2020. Astfel, vor fi permise cinci schimbări, în loc de trei, cu precizarea că ele ar trebui efectuate în doar trei momente de întrerupere, pentru a nu afecta cursivitatea jocului. În plus, pe banca de rezerve vor putea sta nouă jucători, în loc de şapte.

Nemţii se mândresc

Faptul că Bundesliga e primul campionat important din Europa care se reia e un motiv de mândrie pentru nemţi. „Cred că vom avea o audienţă de miliarde pe tot globul! Nu va fi doar o reclamă pentru fotbalul nostru, ci şi pentru întreaga ţară şi, în special, pentru clasa politică, care a făcut posibil acest lucru prin abordarea sa foarte bună“, a spus fostul mare internaţional, Karl-Heinz Rummenigge, actualmente preşedinte la Bayern.

Ce vedem la TV?

Sâmbătă

Bundesliga

Dortmund – Schalke 16.30

Digi Sport 1, Telekom Sport 1, LookPlus

Leipzig – Freiburg 16.30

Digi Sport 2, Telekom Sport 2, LookSport

Hoffenheim – Hertha 16.30

Digi Sport 3, LookSport 2, Telekom Sport 3

Dusseldorf - Paderborn 16.30

LookSport 3

Augsburg – Wolfsburg 16.30

Telekom Sport 4

Frankfurt – Gladbach 19.30

Digi Sport 1, Telekom Sport 1, LookPlus

2. Bundesliga

Bochum - Heidenheim 14.00

Digi Sport 1

Regensburg - Holstein Kiel 14.00

Digi Sport 2

Erzgebirge Aue - Sandhausen 14.00

Digi Sport 3

Karlsruher - Darmstadt 14.00

Digi Sport 4

Duminică

Bundesliga

FC Köln – Mainz 16.30

Digi Sport 1, Telekom Sport 1, LookPlus

Union Berlin – Bayern 19.00

Digi Sport 1, Telekom Sport 1, LookPlus

2. Bundesliga

Greuther Fürrth - Hamburg 14.30

Digi Sport 1

Wehen Wiesbaden - Stuttgart 14.30

Digi Sport 2

Bielefeld - Osnabrück 14.30

Digi Sport 3

St. Pauli - Nürrnberg 14.30

Digi Sport 4

Luni

Bundesliga

Werder Bremen – Leverkusen 21.30

Digi Sport 1, Telekom Sport 1, LookPlus

Clasament Bundesliga, Top 5

1. Bayern 55 de puncte

2. Dortmund 51p

3. Leipzig 50p

4. Gladbach 49p

5. Leverkusen 47p

*S-au jucat 25 din cele 34 de etape

Clasament 2. Bundesliga, Top 5

1. Bielefeld 51 de puncte

2. Stuttgart 45p

3. Hamburg 44p

4. Heidenheim 41p

5. Greuther Furth 36p

*S-au jucat 25 din cele 34 de etape

**Promovează direct primele două locuri, iar locul 3 va juca baraj cu locul 16 din prima ligă

Campionate europene care şi-au stabilit datele reluării

Ţară Când încep meciurile

Bulgaria 5 iunie

Cehia 23 mai

Croaţia 30 mai

Danemarca 28 mai

Ungaria 23 mai

Islanda 5 iunie

Norvegia 16 iunie

Polonia 29 mai

Portugalia 4 iunie

Serbia 30 mai

Turcia 12 iunie

Ucraina 30 mai

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite