Fotbaliştii nu sunt cel mai bine plătiţi sportivi din lume. Boxul a ajuns cel mai profitabil sport pe plan mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea că cei mai mulţi bani în sportul mondial sunt câştigaţi de fotbalişti a fost demontată de o publicaţie americană, care publică clasamentul sportivilor cu cele mai mari încasări în 2012.

Conform acestuia, lider absolut în acest moment este boxerul Floyd Mayweather (35 de ani), care este campion WBC la categoria semi-mijlocie. Floyd, rezident în Las Vegas, a câştigat 85 de milioane de dolari, o sumă la care pe vremuri în box nici nu se putea visa.

Pe poziţia secundă este tot un pugilist, rivalul lui Mayweather, filipinezul Manny Pacquaio, care a luat 62 de milioane de dolari. "Pac Man" se pare însă că se apropie de sfârşitul cariere, fiind diagnosticat cu început de Parkinson şi sfătuit să abandoneze boxul.

Lider al câştigurilor din sport în ultimii ani, jucătorul de golf Tiger Woods a căzut pe poziţia a treia, dar tot a încasat în 2012 "modesta " sumă de 59 milioane de dolari. Tiger plăteşte şi acum tribut scandalului sexual în care a fost implicat când s-a descoperit că avea o sumedenie de amante.

Locul patru este deţinut de vedeta NBA, Le Bron James. Baschetbalistul de la Miami Heat se laudă cu un câştig de 53 de milioane de dolari şi e cel mai bine plătit baschetbalist al planetei, dar ia bani şi din contractele publicitare.

Poziţia a cincea este deţinută de tenismenul Roger Federer, numărul doi mondial. Elveţianul a făcut anul trecut 52,7 milioane de  dolari şi reprezintă un model de succes în sportul alb, în elita căruia rezistă de ani buni.

După Top 5, în clasament urmează Kobe Bryant (baschet - 52,3 milioane de dolari), Phil Mickelson (golf - 48,8 milioane de dolari) şi abia pe locul 8 apare un fotbalist. Este David Beckham, fost la Los Angeles Galaxy, acum liber de contract şi nehotărât în privinţa viitoarei sale echipe. Becks se laudă cu un câştig de 46 milioane de dolari, cu patru mai mult decât următorul clasat Cristiano Ronaldo, de la Real Madrid. Top 10 este încheiat de Peyton Manning (fotbal american -41 milioane de dolari)

Banii câştigaţi nu reprezintă salariile sportivilor, ci toate sumele primite în cursul anului din remuneraţii, contracte publicitare, meciuri demonstrative sau alte activităţi. Aşa se explică că, samuel Eto o, spre exemplu, cel mai bine plătit fotbalist al planetei, cu un salariu de 20 de milioane de dolari pe an, nu şi-a găsit loc în această ierarhie, îăn care nu se regăseşte nici Lionel Messi, câştigător a patru Baloane de Aur. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite