FCSB și CFR atacă milioanele din Conference League: Pe ce sume vor juca diseară

0
Publicat:

CFR Cluj și FCSB vor porni, diseară, în grupele Conference League, acolo unde și-au dorit să ajungă, în primul rând, din motive financiare.

Gigi Becali a spus, în mod repetat, că rămâne în fotbal pentru câștigul financiar. FOTO: Adevărul
Gigi Becali a spus, în mod repetat, că rămâne în fotbal pentru câștigul financiar. FOTO: Adevărul

Fotbalul românesc a decăzut și pentru că, în ultimii ani, a fost condus, cel puțin la nivel de cluburi, de oameni preocupați, în primul rând, de realizarea unor tunuri financiare.

Așadar, e lesne de înțeles de ce nimeni nu prea are timp de partea calitativă, de creșterea tinerilor și de proiecte pe termen lung. Pentru că totul e făcut cu un singur scop: obținerea unor câștiguri imediate, dacă se poate, de azi pe mâine!

Având această bază șubredă, fotbalul românesc are și niște echipe de club care trăiesc de pe-o zi pe alta. Inclusiv cele fruntașe! CFR Cluj și FCSB sunt cele mai bune exemple, în acest sens. După ce au pornit cu stângul în Europa – ardelenii au fost eliminați de Pyunik Erevan (Armenia) în turul I preliminar al Ligii Campionilor, iar bucureștenii au fost învinși, în Georgia, de Saburtalo, în Conference League - ambele formații au „tremurat“ serios! La CFR Cluj, patronul Neluțu Varga a fost internat în spital, suferind un atac cerebral (!), iar la FCSB, finanțatorul Gigi Becali a început să vorbească, răspicat, despre „procesul de lichidare“ și ieșirea sa din fotbal.

Din fericire pentru CFR și FCSB, cele două grupări s-au redresat, ulterior, și au prins grupele Conference League. Pentru ardeleni, e a doua prezență consecutivă în această fază. FCSB, în schimb, revine în grupele unei competiții UEFA, pentru prima dată din 2017 încoace.

FCSB profită de pe urma Stelei

UEFA răsplătește fiecare formație ajunsă în grupele Conference League cu o sumă fixă: 2.940.000 de euro. La ea se adaugă și un bonus calculat în funcție de rezultatele europene ale echipei din ultimul deceniu, plus trofeele continentale câștigate, de-a lungul istoriei. Iar aici, UEFA a mers pe o idee care în România ar fi considerată o blasfemie fotbalistică, la ora actuală: FCSB = Steaua! Forul european a anunțat că echipa patronată de Gigi Becali, în calitate de fostă câștigătoare a Ligii Campionilor – performanță realizată de Steaua București în 1986 – va încasa un bonus de 1.112.500 de euro, după calificarea în grupele Conference League.

Prin comparație, CFR, nefiind o fostă câștigătoare a Cupei Campionilor / Ligii Campionilor, va primi „doar“ 890.000 de euro de la UEFA, ca bonus.

Conference League, prima etapă, astăzi

Grupa B

Anderlecht (Belgia) – Silkeborg (Danemarca) 19.45

West Ham (Anglia) – FCSB 22.00, Pro TV

Grupa G

Ballkani (Kosovo) – CFR Cluj 19.45, Pro Arena

Sivasspor (Turcia) – Slavia Praga (Cehia) 22.00

Sumele puse în joc în Conference League

*Fiecare victorie: 500.000 de euro

*Fiecare remiză: 166.000 de euro

*Locul 1 în grupă: 650.000 de euro

*Locul 2 în grupă: 325.000 de euro

*Calificarea în primele faze eliminatorii: între 300.000 şi 600.000 de euro

Sistemul de calificare

În Conference League, la finalul fazei grupelor, echipa de pe locul 1 va merge direct în optimi. Echipa de pe locul 2 va juca un play-off cu o adversară care va ocupa poziția a 3-a într-o grupă de Liga Europa. Învingătoarea va merge și ea în optimile Conference League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite