EXCLUSIV „Pe Ronaldo îl luasem de umplutură“. Loţi Boloni povesteşte cum l-a descoperit la Sporting Lisabona pe cel mai bun fotbalist al planetei în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loţi Boloni. FOTO

Din Qatar, unde o antrenează pe Al-Khor, Loţi Bölöni, a acceptat un dialog cu „Adevărul“, prilej cu care a depănat câteva amintiri cu superstarul pe care l-a avut sub baghetă. Şi pe care l-a lansat, practic, în fotbalul mare.

Tehnicianul român o antrena pe Sporting Lisabona, în 2002, şi l-a remarcat pe puştiul de 17 ani la echipa de rezerve. L-a promovat la echipa mare, iar la finalul acelui sezon Ronaldo era acontat de , pentru 15 milioane de euro. 

image

La începutul săptămânii, Cristiano Ronaldo (28 de ani) a redevenit cel mai bun jucător al lumii. Starul portughez al Realului şi-a pus în vitrină al doilea „Balon de Aur“, după cel din 2008, reuşind, mai ales, să stopeze hegemonia lui Messi. 

„Weekend Adevărul“: Care credeţi că a fost rolul dumneavostră în crearea fotbalistului Ronaldo?

Bölöni: Cred că l-am ajutat prin decizia mea de a-l aduce la prima echipă a lui Sporting, în fotbalul mare, şi el n-a uitat asta. Şi l-am luat la o vârstă fragedă. Poate i-am câştigat doi ani mai devreme din cariera de profesionist. Plus faptul că l-am trecut în bandă, stângă sau dreaptă, şi nu vârf, cum juca până atunci. În Portugalia erau mulţi jucători brazilieni, nu senzaţionali, dar experimentaţi.  Mi-am dat seama că el îşi exprima mai bine calităţile de vitezist pe bandă, decât în faţa a doi stoperi de 90 de kilograme. Şi am avut dreptate, iar la

Manchester United

image

,

Alex Ferguson

image

a  confirmat această alegere. 

-Cum era puştiul Ronaldo, pe care l-aţi ochi la echipa de tineret a lui Sporting?

Un fotbalist talentat, care mai exagera cu driblingurile şi trebuia ţinut puţin în frâu. Să nu-i facă rău nici lui, nici echipei, cu aceste explozii ale sale şi driblinguri prea multe. Cred că am reuşit cumva să-i arăt calea de mijloc.

-E geniu sau muncitor?

Ambele. Vreau să vă spun că Ronaldo a ajuns acolo unde este nu doar datorită talentului său natural, dar şi datorită muncii pe care o depune zilnic. Dă totul, vrea să fie cel mai bun. Are exigenţa de a fi cel mai bun, s-a născut cu această voinţă. Are nevoie să fie primul, pentru a fi satisfăcut.  

-Aţi avut destui jucători importanţi sub baghetă. Care a fost momentul când v-aţi dat seama că aveţi în faţă un fotbalist care poate ajunge uriaş?

Cred că momentul definitoriu a fost la un antrenament, când l-am adus la prima echipă. Era într-o pauză competiţională, aveam mulţi internaţionali plecaţi la loturi, dar mai rămăseseră destui jucători importanţi, brazilieni, englezi, etc...Pe el l-am adus să completez echipa, oarecum de umplutură, dar apoi nu i-am mai dat drumul. Un tip vioi, politicos cu toată lumea, dar până a început meciul-şcoală. În teren era egal cu toată lumea şi arăta o maturitate pe care n-am mai văzut-o la nimeni, la vârsta lui. Asta m-a izbit la el, maturitatea. Se implica total în antrenament, fără să dea dovadă de un respect prea mare faţă de cei mai buni jucători ai noştri. Nu se temea de nimic, în special de duelurile unu contra unu.

image

Alături de puştiul Ronaldo, în sezonul 2002-2003. FOTO: www.asredesdodamas.com

-Cât e mit şi câtă realitate în faptul că l-a văzut pe Ronaldo într-un meci amical şi după trei zile l-a transferat?

image

Trebuie spus că în acea perioadă exista o colaborare între United şi Sporting Lisabona şi existau antrenamente comune. Sporting se ducea în Anglia, ei veneau în Portugalia, iar talentele erau monitorizate. Ferguson avea de mult informaţii despre Ronaldo, iar acel meci amical jucat la Lisabona i-a oferit doar o confirmare despre valoarea jucătorului. Iar cum, la fel ca şi în alte aspecte legate de viaţă, cel mai bogat, cel mai puternic învinge într-o colaborare, Ronaldo a ajuns la

Manchester United

image

.

-A mai avut oferte importante în acea perioadă?

Vă spun sigur că jucătorul Ronaldo avea un dosar foarte gros pe masa lui Arsene Wenger la

Arsenal

image

, l-am văzut cu ochii mei. Eram în Anglia, căutam un atacant, împrumut, pentru câteva luni, până la finalul sezonului. Marius Niculae tocmai se accidentase, era principalul meu vârf, cu şase luni fabuloase, şi-mi trebuia un înlocuitor, în decembrie, pentru partea a doua a sezonului. Am vrut să-l aduc de la echipa a doua a lui Arsenal, dar până la urmă nu s-a concretizat. Am discutat însă în biroul directorului sportiv de la Arsenal şi i-am văzut „dosarul“. Wenger m-a întrebat despre jucătorii mei, în special despre Ronaldo şi Quaresma. Pe Ronaldo l-a transferat însă Manchester United pentru că, v-am spus, cele două cluburi aveau o colaborare şi acest lucru a contat. 

-Aţi mai ţinut legătura?

Nu prea, pentru că e mai greu. Ronaldo a ajuns acum într-o altă sferă. Chiar şi la telefon e mai greu să-l prinzi. Răspunde secretara sau impresarul lui. În fine, cu siguranţă unii pot ajunge direct la el, dar nu eu.

-Messi sau Ronaldo?

E greu de răspuns, e ca şi cum ai fi întrebat „pe care fiu îl iubeşti mai mult”? Sunt puţin subiectiv, pentru că l-am avut pe Ronaldo ca jucător şi-l aleg pe portughez. Sunt doi jucători excepţionali, decisivi, care au marcat fotbalul în şase-şapte ani, poate Ronaldo de mai mult, pentru că e mai în vârstă puţin. Sunt mândru că am antrenat un astfel de jucător. Şi să vă mai spun că mă deranjează foarte mult când citesc anumite lucruri despre el. Văd că i se lipeşte uşor o etichetă de arogant, că i se reproşează că simulează, că e „fals”. Absolut deloc! Îi urmăresc şi acum meciuri, nu pe toate, şi nu văd că ar fi genul ăsta de jucător.  

 -Are totuşi puţină genă latină în el, când a primit „Balonul“ a început să plângă...

Într-adevăr, dar, repet, nu e fals. Nu cred că e un actor şi sunt sigur că acele lacrimi au fost reale. El îşi dorea foarte mult acest trofeu, pentru că Messi se distanţase cam mult cu cele patru titluri consecutive. Îşi dorea să redevină numărul 1. Şi să vă mai spun ceva legat de caracterul său. Ceea ce a făcut Blatter cu el a fost necinstit (n.r.- şeful

FIFA

image

a spus că-l preferă pe Messi lui Ronaldo, într-un interviu, mai ales din cauza stilului de a fi al portughezului. Ulterior şi-a cerut scuze). Iar Ronaldo a avut puterea, sau, mai bine zis, omenia, să dea mâna cu cineva care l-a jignit în public. Apoi l-a menţionat şi pe Eusebio, a venit pe scenă la ceremonie cu fiul său...Câţi ar fi făcut asta?

"Mourinho, Ferguson, Boloni sau Pellegrini sunt antrenori de la care am avut multe de învăţat, am amintiri frumoase cu ei. M-au ajutat să mă dezvolt, ca om, dar şi ca fotbalist“

Cristiano Ronaldo, în presa portugheză, în decembrie 2013

5 goluri în 31 de meciuri a marcat Ronaldo la Sporting, în sezonul 2002-2003, singurul pe care l-a petrecut la echipa lusitană

Boloni a antrenat-o pe Sporting Lisabona între 2001 şi 2003, perioadă în care a cucerit alături de alb-verzi un titlu, o Cupă şi o Supercupă a Portugaliei

Alţi jucători importanţi antrenaţi de Boloni în carieră

Ricardo Quaresma (Sporting)

Mario Jardel (Sporting)

Petr Cech

image

(Nantes)

Raphael Varane (Lens)

Yaya Toure (Monaco)

Dante (Sporting)

Alex Witsel (Standard Liege)

Phillip Cocu (Al-Jazeera)

Salpingidis (PAOK)

Citeşte şi

Loţi Boloni, printre antrenorii apreciaţi de Cristiano Ronaldo. Starul Realului l-a lăudat pe tehnicianul român

VIDEO Cristiano Ronaldo a cucerit Balonul de Aur

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite