Euro 2024: care sunt criteriile de departajare din grupe și cum se califică formațiile de pe locul 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro 2024 va lua startul astăzi, în Germania, cu ceremonia de deschidere programată la ora 21.00, la Munchen, urmată de partida dintre țara-gazdă și Scoția. Meciurile din faza grupelor se joacă până la finalul acestei luni, urmând să se califice în optimi 16 formații: primele două din cele 6 grupe, plus încă 4 echipe de pe locul 3.

Euro 2024 începe astăzi, în Germania. Foto EPA EFE
Euro 2024 începe astăzi, în Germania. Foto EPA EFE

Fiecare echipă va disputa trei meciuri în grupă, întâlnind o singură dată fiecare adversar. După aceste meciuri, primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, alături de cele mai bune patru echipe de pe locul trei. În caz de egalitate între cel puțin două echipe din aceeași grupă, ele vor fi departajate, în ordine, conform numărului de puncte, rezultatul din meciul direct și numărul de goluri înscrise în meciul direct.

Dacă egalitatea persistă, se face un clasament cu rezultate realizate în compania celorlalte echipe din grupă, apoi se ia în considerare golaverajul general din grupă, numărul golurilor totale marcate în grupă, clasamentul disciplinei (cartonaș roșu - 3 puncte, cartonaș galben - 1 punct) și poziția în clasamentul general al calificărilor la Campionatul European.

4 echipe de pe locul 3 merg în optimile Euro 2024

Cele patru echipe care termină pe locul trei cu cele mai multe puncte vor obține biletul către optimi. În caz de egalitate de puncte, diferența se va face pe baza următoarelor criterii: golaveraj, goluri marcate, victorii obținute în grupă, clasamentul disciplinei și poziția în clasamentul general al calificărilor la Campionatul European.

În fazele eliminatorii, dacă echipele sunt la egalitate după 90 de minute se joacă două reprize de prelungiri, apoi se trece la executarea loviturilor de departajare. Cinci înlocuiri sunt admise de fiecare meci, iar o șasea fiind posibilă în caz de prelungiri.

România se află în grupa E la Euro 2024, specialiștii estimând că se va bate pentru poziția a treia în grupă cu Slovacia. Belgia și Ucraina sunt văzute drept favorite la primele două poziții. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite