Este iarna alegerilor în sport. Trei Federaţii şi COSR îşi pot schimba şefii. Vezi tabloul celor care conduc sportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Morariu este unicul candidat la alegerile COSR
Octavian Morariu este unicul candidat la alegerile COSR

Dacă în decembrie 2012 au avut alegerile parlamentare în România, începutul anului e rezervat alegerilor sportive.

Trei federaţii îşi pot schimba şefii, iar Comitetul Olimpic Român pune din nou la bătaie scaunul de preşedinte pentru următorii patru ani. Scrutinul pentru alegerea noului şef al COSR va avea loc pe 28 februarie, iar până acum nu există decât un candidat. Octavian Morariu are deja două mandate ca şef al sportului olimpic românesc, însă îl vrea şi pe al treilea. Şi probabil îl va obţine, deoarece schimbarea unui amendament din regulament nu mai limitează la două numărul mandatelor în fruntea COSR.

Ruxandra Dragomir, favorită la tenis

Prima federaţie care trebuia să organizeze alegeri este ce a de tenis. Acestea fuseseră programate pentru 17 ianuarie, dar au fost amânate mai bine de o lună şi se vor derula pe 22 februarie, din cauza lipsei cvorumului. Pentru a fi validate, la vat trebuiau să se prezinte 156 de reprezentanţi ai cluburilor, dar au confirmat doar 133. Lupta se dă între actualul preşedinte, Ruxandra Dragomir, şi George Cosac, socotit omul cuplului Ţiriac- Năstase. Cei doi foşti mari tenismeni au rupt legăturile cu federaţia după alegerea Ruxandrei, în 2009, şi îl susţin acum din umbră pe Cosac. Creditată cu prima şansă la câştigarea alegerilor este Ruxandra Dragomir, chiar dacă opoziţia o acuză că are o atitudine dictatorială în tenisul românesc. „Cred în ceea ce am realizat şi ce pot realiza în continuare. Principalele mele obiective sunt dezvoltarea regională şi schimbarea statutului FRT”, a declarat Ruxandra.  Contracandidatul ei, George Cosac, care e şi vice-preşedinte al Federaţiei, are şi el vise îndrăzneţe. „În primul rând vreau să readuc sponsorii la FRT”, a spus Cosac. Şi el vizează schimbarea statutului şi dezvoltarea regională, dar şi creearea unui Consiliu de Onoare al Tenisului Românesc, alcătuit din foşti mari jucători.

Spirite încinse şi la lupte libere

La lupte libere, alegerile sunt programate pe 25 ianuarie, iar „bătălia” se dă între Răzvan Pârcălabu, cel care a ocupat poziţia de vicepreşedinte în ultimii patru ani, şi Vasile Puşcaşu, campion olimpic la Seul în 1988 şi secretar general al Federaţiei timp de 12 ani.
“Din câte aud eu, Pârcălabu se ocupă de cumpărarea voturilor ,apoi trece la intimidare şi ameninţare. Ar fi păcat să fie aşa, nu ai cum să conduci o federaţie cu forţa”, a acuzat Puşcaşu la Dolce Sport.
Răzvan Pârcălabu a replicat: “Domnul Puşcaşu joacă foarte urât. Eu nu am nimic de câştigat de pe urma Federaţiei, din contră, am atâtea de pierdut. Eu nu vreau să vin ca să iau bani, ci să aduc bani la Federaţiei. El uită că datorită mie şi domnului Poteraş a crescut bugetul Federaţiei, noi am adus banii. A uitat când plângea pe la biroul federal că nu are bani de cantonamente şi am băgat eu mâna în buzunarul propriu. Lumea îl ştie foarte bine, 12 ani nu a făcut nimic altceva decât să-şi rezolve problemele personale”.

Băroiu versus Săcele la karate

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Karate vor avea loc sâmbătă, la Izvorani. Poziţia lui Adrian Popescu Săcele, care e preşedinte de 16 ani, este ameninţată de Lucian Băroiu (42 de ani). Maestru al Sportului şi practicant de arte marţiale din 1984, Băroiu propune intoducerea orele de karate în şcoli şi popularizarea acestui sport care are mai mulţi practicanţi decât fotbalul.

Lista preşedinţilor de Federaţii Sportive

Sport Nume Anul alegerii

Rugby Alin Petrache 2009

Tenis de masă Cristinel Romanescu 2009

Gimnastică Adrian Stoica  2006

Baschet Carmen Tocală 2005

Handbal Cristian Gaţu  1996

Fotbal Mircea Sandu 1990

Haltere Nicu Vlad 1997

Atletism Sorin Matei  2007

Scrimă Ana Pascu  1993

Tir Sorin Babii  2010

Lupte Cristian Poteraş 2005

Judo Eduard Doandeş  2009

Ciclism Ion Badea  2001

Canotaj Elisabeta Lipă  2009

Kaiac Ioan Bîrlădeanu  2005

Hochei Barna Tanczos  2008

Nataţie Viorel Păunescu  2005

Polo Anatolie Grinţescu  2008

Volei Gheorghe Vişan  2004

Tenis Ruxandra Dragomir 2009

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite