Erdogan, reacție după un fiasco saudit: Supercupa Turciei la Riad, un circ comentat la nivel înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a minimalizat, sâmbătă, consecinţele amânării la cererea organizatorilor saudiţi a Supercupei Turciei la fotbal, care urma să se dispute vineri la Riad.

Recep Tayyip Erdogan. FOTO: EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan. FOTO: EPA-EFE

"Toată planeta știe că noi am apărat onoarea Turciei și onoarea poporului turc (n.r. - prin refuzul disputării Supercupei în condițiile impuse de saudiți). Să transformăm însă o problemă sportivă într-una politică ar fi o greșeală și nu ajută pe nimeni", a declarat Erdogan (69 de ani).

Meciul, care urma să opună două cluburi din Istanbul, Galatasaray şi Fenerbahce, a fost amânat în ultimul minut, după ce organizatorii saudiţi au refuzat ca jucătorii să poarte tricouri cu "sloganuri politice", conform presei saudite şi turce.

Cele două echipe intenţionau să participe la încălzire cu tricouri cu efigia lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, pentru a celebra centenarul Republicii Turce, a relatat presa internațională. În faţa refuzului organizatorilor saudiţi, cele două echipe, susținute şi de Federaţia Turcă de Fotbal au decis amânarea meciului. Federaţia de la Ankara face obiectul criticilor pentru că a decis disputarea Supercupei în Arabia Saudită.

Relaţiile dintre Riad şi Ankara au devenit tensionate după asasinarea în 2018 la consulatul saudit din Istanbul a jurnalistului Jamal Khashoggi, foarte criticat de regimul saudit. Dar relaţiile s-au îmbunătăţit, ulterior, iar Erdogan a făcut o vizită oficială în Arabia Saudită în 2022.

Arabia Saudită s-a impus în ultima vreme ca o superputere a sportului mondial, graţie unor investiţii în fotbal, dar şi în sportul automobilistic, în golf, echitaţie sau box. Arabia Saudită a organizat Cupa Mondială a Cluburilor, câştigată de Manchester City şi va găzdui, în ianuarie, Supercupa Spaniei, dar și Supercupa Italiei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite