Emeric Ienei, cel mai elegant om din fotbalul românesc, împlineşte 85 de ani. Curg mesajele de felicitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ienei

Omul care a realizat cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc, câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1985, şi-a rărit apariţiile publice. Mai ales după ce, anul trecut, a fost lovit şi de tragedia pierderii soţiei sale, Ileana Gyulai-Ienei, care s-a stins la 75 de ani.

Fotbalul românesc de astăzi e un mediu toxic în care oameni precum Emeric Ienei reprezintă o specie pe cale de dispariţie. Acum, din păcate, la putere sunt personaje zgomotoase şi fără rezultate.

Consolarea e că, totuşi, anumiţi oameni îi preţuiesc, în continuare, pe cei care au realizat nişte rezultate formidabile, în trecut. Printre aceste personaje legendare, care au scris istorie pentru fotbalul românesc, se numără şi Emeric Ienei. Potrivit news.ro, fostul selecţioner împlineşte, astăzi, 85 de ani.  

Ienei s-a născut la 22 martie 1937, la Agrişu Mic, în judeţul Arad. Deşi şi-a dorit să devină avocat, el a ajuns fotbalist şi, ca jucător, a activat la echipele UTA, Steaua şi Kayserispor.

A câştigat de trei ori titlul de şi de patru ori Cupa României, toate cu Steaua Bucureşti.

Ca antrenor, Ienei a activat la Steaua, Crişul Oradea, Chindia Târgovişte, Videoton (Ungaria), Panionios (Grecia) şi Universitatea Craiova şi a fost selecţioner al echipelor naţionale ale României şi Ungariei.

Cea mai mare performanţă din cariera sa de tehnician e câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986. Tot cu Steaua a câştigat cinci titluri şi trei Cupe ale României.

La 9 martie 2017, Emeric Ienei a fost decorat prin decret prezidenţial de Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

El are şi Ordinul Meritul Sportiv acordat în 2008 de preşedintele Traian Băsescu.

Mesaje
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite