România, insomnii până la Euro 2024: declarații care arată gravitatea situației pentru echipa națională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu greu poate fi spus ceva de bine despre echipa României după prima acțiune din 2024. Probabil, singurul aspect pozitiv ține de faptul că seria partidelor fără înfrângere a ajuns la meciul cu numărul 12.

George Pușcaș, un atacant„certat“ cu golul. FOTO: Arhiva Adevărul
George Pușcaș, un atacant„certat“ cu golul. FOTO: Arhiva Adevărul

Naționala s-a calificat pentru Campionatul European, câștigând grupa preliminară, fără niciun eșec. Ultima partidă pierdută datează, așadar, din 17 noiembrie 2022, 1-2 cu Slovenia într-un amical. Ultimul meci oficial a fost pierdut și mai demult, pe 14 iunie 2022, 0-3 cu Muntenegru în Liga Națiunilor. Deși invincibilitatea naționalei e remarcabilă, ea nu poate ascunde faptul că avem probleme mari în ceea ce privește exprimarea fotbalistică pe teren. Iar acest lucru s-a văzut și vineri, pe Arena Națională, cu Irlanda de Nord. Nu degeaba toți cei care au analizat acest amical s-au arătat îngrijorați de jocul naționalei. În frunte cu Andrei Burcă, stoperul care s-a aflat pe teren, timp de 75 de minute, până a fost schimbat cu Racovițan.

Trebuie să ne trezim puțin. Au trecut câteva luni de la meciul cu Elveția (n.r. – ultimul din preliminarii, câștigat cu 1-0 la București). Trebuie să fim conștienți că n-am făcut un meci bun cu Irlanda de Nord. Am fost alții în toamnă. Acum, nu știu ce a intervenit. Și adversarul a fost bun. În Germania, nu ne așteaptă nimeni. E bine că a venit acest duș rece acum. Trebuie să jucăm la fel cum am făcut în preliminarii și să rămânem cu picioarele pe pământ“, a spus Burcă, legitimat la Al-Okhdood, locul 14 din 18 în prima ligă saudită.

Și nu doar Burcă a simțit din teren că România a fost vulnerabilă. La fel de îngrijorați s-au arătat și cei care au analizat meciul după fluierul de final. Iată câteva dintre părerile exprimate:

*Marcel Răducanu (Gazeta Sporturilor): N-am văzut nicio schimbare în jocul alor noștri față de ceea ce știam deja. Totul e la întâmplare. Mă așteptam să zburde cu Irlanda de Nord, să văd mai multă creativitate, combinații de efect, ceva nou. Era un amical numai bun pentru așa ceva, fără presiune, cu o echipă modestă. Băieții au fost lenți și au avut o posesie sterilă, fără ocazii. În afara golului lui Man, nimic. Sincer, n-aș vrea să fiu în pielea lui Edi Iordănescu.

*Mircea Lucescu: Se vede că sunt mulţi jucători fără meciuri la echipa de club. E o problemă dacă nu joacă săptămână de săptămână. Să sperăm că până la Euro fotbaliştii noştri vor face eforturi pentru a deveni titulari. Numai aşa o să aibă un ritm bun care, din păcate, a lipsit cu Irlanda de Nord.

Nici adversarii n-au zburdat în amicale

Cum speranța moare ultima, avem datoria de a crede în echipa națională în perspectiva Campionatului European. Un detaliu încurajator poate fi legat de faptul că, cel puțin în amicalele din weekend, nici adversarele din grupa E n-au rupt gura târgului.

La Dublin, Irlanda – Belgia s-a terminat 0-0, cu mențiunea că la oapeți au lipsit niște jucători importanți, precum Kevin De Bruyne (Manchester City) şi Romelu Lukaku (AS Roma), ambii menajați de selecționerul Domenico Tedesco. Cu o echipă, mai degrabă, experimentală, Belgia chiar a avut noroc că n-a pierdut, în condițiile în care Irlanda a ratat un penalty prin Evan Joe Ferguson.

Slovacia a făcut, la rândul ei, o partidă slabă, la Bratislava, contra Austriei. În care a „reușit“ să încaseze cel mai rapid gol din istoria fotbalului internațional, în secunda 6! Austriacul Christoph Baumgartner a primit mingea de la Michael Gregoritsch, după fluierul de start, a trecut de câţiva adversari şi a şutat puternic în colţul din stânga al porţii lui Martin Dubravka. Pornind cu acest handicap, Slovacia nu și-a mai revenit și a luat și golul doi, în minutul 82.

Marți, când România va întâlni Columbia la Madrid, adversarii noștri vor fi implicați, la rândul lor, în alte partide de verificare. Anglia – Belgia se va juca pe Wembley, în timp ce Slovacia se va deplasa, la Oslo, pentru testul cu Norvegia.

Cel mai mult ne interesează însă barajul de calificare pentru Euro 2024 pe ruta B. Pentru că învingătoarea meciului Ucraina – Islanda va completa grupa noastră de la Campionatul European. Iar Ucraina, cu vedetele sale din Premier League, e mare favorită după ce a întors scorul contra Bosniei, în doar trei minute, la Zenica.

Cele trei rute de play-off pentru Euro 2024

Joi, 21 martie

Ruta A

*Polonia – Estonia 5-1

*Țara Galilor – Finlanda 4-1

Ruta B

*Israel – Islanda 1-4

*Bosnia – Ucraina 1-2

Ruta C

*Georgia – Luxemburg 2-0

*Grecia – Kazahstan 5-0

Finalele pentru Euro 2024

Marți, 26 martie

Ruta A

*Țara Galilor – Polonia 21.45

Ruta B

*Ucraina – Islanda 21.45

Se va juca la Wroclaw (Polonia)

Ruta C

*Georgia – Grecia 19.00

Programul naționalei până la turneul final

*Marți (ora 21.30, Antena 1): România – Columbia

Se va juca pe Estádio Cívitas Metropolitano, la Madrid.

*4 iunie: România – Bulgaria

*8 iunie: România – Liechtenstein

Ambele partide se vor juca pe Stadionul Steaua.

Datele meciurilor de la Euro 2024, grupa E

*17 iunie: România – Ucraina / Islanda (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina / Islanda (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – România (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt, 19.00), Ucraina / Islanda – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Lot amicale jpg
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite