Djokovici, inepuizabil: Cifrele care îl fac un „zeu“ al tenisului

0
Publicat:

Finala turneului de la Cincinnati, una epică, a fost câștigată în fața lui Carlos Alcaraz. După un meci captivant, de 3 ore și 49 de minute: 5-7, 7-6, 7-6. Iar noile borne atinse de Nole „vorbesc“ de la sine.

Novak Djokovici, 23 de trofee de Grand Slam în palmares. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici, 23 de trofee de Grand Slam în palmares. FOTO: Arhiva Adevărul

Dacă în cazul lui Alcaraz, „foamea“ sa pentru glorie e firească la 20 de ani, în schimb, în cazul lui Djokovici, faptul că el rămâne atât de motivat, atât de disperat de a câștiga la 36 de ani, când a câștigat tot ce se putea în mod repetat, e fascinant!

Ca să înțelegem, încă o dată, dimensiunea performanțelor sârbului, e suficient să trecem în revistă bornele pe care tocmai le-a atins după finala de la Cincinnati.

*În clasamentul trofeelor ATP, Nole a urcat pe 3 cu 95 de titluri. Înaintea sa se află acum doar Jimmy Connors (109) și Roger Federer (103). Top 5 e completat de Ivan Lendl (94) și de Rafael Nadal (92).

*La capitolul meciurilor câștigate în circuitul masculin, Djokovici tocmai a trecut pe locul 3. Cu 1.069 de victorii, sârbul se află după Jimmy Connors (1.274 de victorii) și Roger Federer (1.251). Și aici, Top 5 e completat de cuplul Lendl – Nadal, fiecare având câte 1.068 de meciuri câștigate.

*Djokovici a devenit cel mai vârstnic campion de la Cincinnati, depășind recordul deținut până acum de australianul Ken Rosewall. Când a triumfat la Western & Southern Open 1970, acesta avea 35 de ani. De precizat că învinsul lui Nole în meciul de duminică, Carlos Alcaraz, a fost cel mai tânăr finalist la Cincinnati, de la Pete Sampras încoace. În 1991, americanul a pierdut ultimul act la Ohio, în meciul cu Guy Forget, pe când avea doar 19 ani.

*Din 1973, de când sunt contabilizate victoriile pe hard obținute împotriva liderilor ATP, Djokovici are cele mai multe partide câștigate cu locul 1 mondial, zece la număr. La acest capitol, sârbul împarte locul 1 cu argentinianul Juan Martin del Potro.

A fost un meci nebun. Nu cred că am mai jucat multe astfel de meciuri în viața mea. Poate doar finala Australian Open 2012, contra lui Nadal. Și acel meci a avut o intensitate la fel de mare ca acum.

Novak Djokovici după finala de la Cincinnati 2023

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite