Deciziile UEFA în cazurile Bellingham și Demiral. Cum se pedepsește un gest obscen față de unul politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Merih Demiral, jucătorul turcilor care a marcat golurile din meciul cu Austria (2-1), din optimi, a fost suspendat două runde la Euro 2024, după ce s-a bucurat făcând salutul unei organizații extremiste. În schimb, vedeta Angliei, Jude Bellingham, a scăpat de suspendare și s-a ales doar cu o amendă după ce a făcut semne obscene la adresa slovacilor.

Demiral și salutul organizației extremiste ”Lupii gri”. Foto Profimedia
Demiral și salutul organizației extremiste ”Lupii gri”. Foto Profimedia

Turcii nu se vor putea baza pe Merih Demiral în partida de mâine contra Olandei (22.00, PRO TV) și nici în semifinală, dacă echipa lui Vincenzo Montella trece de batavi. Gestul său de a celebra ultimul gol, unul ce-a fost interpretat ca fiind salutul "lupilor gri", un simbol al extremiștilor de dreapta turci, a fost pedepsit exemplar de UEFA.

Modul în care acesta s-a bucurat a fost criticat de ministrul de interne german, Nancy Faeser, și l-a determinat pe președintele Turciei, Tayyip Recep Erdogan să-și anunțe prezența la meciul de la Berlin dintre Olanda și Turcia, pentru a preveni astfel de ieșiri ale jucătorilor Semilunei.

Bellingham, doar amendat

De partea cealaltă, UEFA a fost blândă cu Jude Bellingham, care a fost protagonistul unui episod are nu-i face cinste la partida cu Slovacia, din optimile Euro 2024. Imediat după ce a marcat golul egalizator din minutul 90+8, starul lui Real Madrid a făcut gesturi obscene la adresa băncii adversarilor. Bellingham a dus mâna la gură și apoi în zona intimă, un gest considerat ofensator și antisportiv.

"O glumă internă îndreptată spre niște prieteni apropiați care erau la meci. Doar respect pentru Slovacia pentru cum a jucat în seara asta", a postat Bellingham pe Twitter, la scurt timp după meci, susținând că purtarea sa a fost îndreptată spre niște amici, nicidecum la adresa oponenților. UEFA l-a crezut și i-a dat doar o amendă simbolică pentru veniturile sale, de 20.000 de euro.

Euro 2024, sferturi de finală

Vineri

Spania – Germania (Stuttgart, 19:00)

Portugalia – Franța (Hamburg, 22:00)

Sâmbătă

Anglia – Elveția (Düsseldorf, 19:00)

Olanda – Turcia (Berlin, 22:00)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite