De ce aleargă steliştii până în minutul 95? Secretul preparatorului fizic german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Neubert şi celebrele sale benzi FOTO: RĂZVAN PĂSĂRICĂ
Thomas Neubert şi celebrele sale benzi FOTO: RĂZVAN PĂSĂRICĂ

Condiţia fizică perfectă a jucătorilor stelişti i se datorează în mare măsură preparatorului fizic german Thomas Neubert (42 de ani). Acesta are salariu egal cu al fotbaliştilor şi a mai lucrat pentru US Air Force.

Thomas Neubert (42 de ani) e un preparator fizic german, care a mai lucrat cu Reghecampf la Gloria Bistriţa şi la Chiajna. Pentru că cele două cluburi nu puteau suporta salariul cerut de german, Neubert lucra doar part-time la aceste formaţii. Venea de câteva ori pe lună şi mai stătea câteva zile în cantonamente. 

Când a venit la Steaua, Reghecampf a insistat ca Neubert să fie non-stop lângă echipă şi i-a cerut lui Gigi Becali să-i plătească suma cerută de Neubert, adică 10.000 de euro lunar. Becali a acceptat, chiar dacă suma amintită nu a mai primit-o vreodată vreun preparator fizic ce a lucrat în România. 

Am venit în Ghencea pentru Laur, ne leagă o prietenie veche. L-am cunoscut în 2008, când eram amândoi la Kaiserslautern. El avea mai multe probleme fizice şi lucram mereu separat cu el”, a recunoscut Tommy. “Băieţii sunt extraordinari, au înţeles aproape imediat ce vrem de la ei", spune Neubert.

Exerciţiile pe care el le foloseşte se numesc "stabi". "Întăresc coloana, ceea ce e foarte important, pentru că toată mişcarea pleacă de acolo, de la coloană", crede germanul. 

Într-un interviu publicat în Libertatea, în toamna anului trecut, Neubert a dezvăluit că timp de 3 ani, între 2003 şi 2006, "înainte să-mi pun în practică metodele în fotbal, am lucrat ca antrenor personal pe partea de pregătire fizică pentru trupele US Air Force, cantonate la baza de la Ramstein". Ramstein Air Base este cea mai mare bază militară nord-americană a US Air Force şi NATO în afara graniţelor SUA. Se află în apropiere de Kaiserslautern, unde Neubert are casă. Baza, care are aproape un secol vechime, dispune de peste 15.000 de soldaţi.

A adus în România benzile TRX

Preparatorul fizic neamţ le-a făcut cunoştinţă fotbaliştilor cu benzile TRX, cele "responsabile", conform mărturisirilor conducătorilor Stelei, de condiţia fizică de invidiat arătată până acum de formaţia roş-albastră. 

Pentru că nu putea antrena fizic soldaţii de pe submarine, Marina SUA a apelat la benzile TRX, iar în scurt timp trupele respective au devenit cel mai bine pregătite din întreaga armată americană. Benzile TRX sînt utilizabile în aproape orice loc, pentru că ele pot fi "agăţate" oriunde şi nu necesită spaţiu foarte larg pentru ca o persoană să facă un antrenament. 

Metodele respective au fost preluate în NBA, baschetul fiind un sport extrem de solicitant fizic. Mai departe, TRX a ajuns apoi şi la echipele de fotbal din Major Soccer League, acolo unde a evoluat şi Jurgen Klinsmann, la formaţia Orange County Blue Star. După un an, Klinsmann a preluat "naţionala" Germaniei şi a adus cu el metodele din America, pe care le-a implementat la toate cluburile din Bundesliga, acolo unde activa şi Thomas Neubert, actualul preparator fizic al Stelei.

Laurenţiu Reghecampf: "Avem nişte benzi TRX cu care acoperim în 20 de minute ce se face într-un antrenament de două ore. După un meci, un jucător de fotbal trebuie să facă anumite exerciţii de forţă", a mai spus Reghe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite