Cu Kosovo, război sau pace. Adversarul care încearcă să profite de situația politică în care se află

0
Publicat:

După Euro 2024, programat în iunie-iulie, România va debuta în cea de-a patra ediție a Ligii Națiunilor. Picată în eșalonul 3 al fotbalului continental, „tricolorii” vor juca împotriva naționalelor din Kosovo, Cipru și a câștigătoarei barajului Lituania-Gibraltar. Obiectivul echipei lui Edi Iordănescu e clar: locul 1, care aduce promovarea în Liga B, dar și certitudinea că prindem un loc de baraj pentru calificarea la Mondialul din 2026.

Fanii români, pe Arena Națională, la meciul cu Kosovo. Foto Inquam
Fanii români, pe Arena Națională, la meciul cu Kosovo. Foto Inquam

În fața României se va afla Kosovo, cu care ne-am confruntat în preliminariile Euro 2024, în două meciuri cu scântei. Dacă la Priștina am scos cu chiu, cu vai, un rezultat de egalitate, 0-0 după un gol anulat gazdelor după reluările din camera VAR, la București „tricolorii” s-au impus pe final, cu două reușite venite după minutul 85. Așadar, Kosovo e o nucă tare pe teren, dar și un adversar care încearcă să profite la maximum de pe urma situației politice în care se află. Provincia locuită în majoritate de musulmani albanezi nu este recunoscută de România drept stat, după declarația unilaterală de independență față de Serbia.

S-au retras de pe teren la precedenta partidă

Așa s-a întâmlpat în septembrie 2023, când kosovarii s-au retras de pe teren, după ce ultrașii români de pe Arena Națională au afișat un banner pe care scria „Kosovo e Serbia”. Oficialii de la Priștina au mers mai departe, adresându-se UEFA în speranța unui rezultat stabilit la comisiile de disciplină, lucru care nu s-a întâmplat.

Situația va sta probabil la fel și la întâlnirile din Liga Națiunilor, deja presa kosovară cerând federației să se îndrepte spre forul continental, considerând au început instigările din partea noastră. „Românii ne provoacă serios. Este interesant că grupul de ultrași români «Uniți sub Tricolor» a reacționat dur la adresa Kosovo, scriind fără rușine și insultându-ne țara, pe care au numit-o provincie. Pe 15 noiembrie, Kosovo va întâlni România, iar UEFA ar trebui să ia în calcul de acum încolo aceste provocări ale ultrașilor români”, au scris în weekend jurnaliştii de la Bota Sot.

Mihai Stoichiță: Sunt conflicte artificiale

Prezent la tragerea la sorți, directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, a ținut să dezamorseze conflictul: „E bine să jucăm pentru a ne antrena înainte de calificările la Mondial. Am discutat și cu Edi și nu ne putem propune altceva decât calificarea la Mondial. Noi ne dorim să rămână Edi selecționer (n.r. - lui Iordănescu îi expiră contractul cu federația după Euro 2024, discuțiile urmând să înceapă luna viitoare).

În prezent, 97 dintre cele 193 de state membre ale ONU recunosc independența regiunii Kosovo  

În Kosovo, nu știu să fie vreun război. Am fost și m-am plimbat pe stradă. Eram în treningul României și nu m-a atacat nimeni. Creăm doar conflicte artificiale. Fanii români n-au ce să aibă cu cei din Kosovo pentru că nu suntem în stare de război. O să stăm de vorbă și cu ei (n.r. - cu suporterii naționalei), mai ales că UEFA și FRF sunt apolitice”, a spus Mihai Stoichiță.

Afirmațiile oficialului FRF sunt întărite și de faptul că în Superliga au ajuns mai mulți jucători din Kosovo care nu numai că nu fac probleme, dar sunt chiar apreciați de fanii propriilor formații. Și nu ar trebui să uităm și ajutorul dat de naționala ”galben-albaștrilor” în campania de calificare la Euro 2024, care a învins Israelul exact când ne frigea buza mai tare și ne-a netezit astfel calea spre turneul final din Germania.

Grupele Liga Națiunilor, Liga C

Grupa C1: Suedia, Azerbaidjan, Slovacia, Estonia

Grupa C2: România, Kosovo, Cipru, Lituania/Gibraltar*

Grupa C3: Luxemburg, Bulgaria, Irlanda de Nord, Belarus

Grupa C4: Armenia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord, Letonia

*În martie va avea loc un meci de baraj între Lituania și Gibraltar. Câștigătoarea va rămâne în Liga C și se va alătura grupei României, în timp ce învinsa va merge în Liga D.

Programul României în Liga Națiunilor

Vineri, 6 septembrie 2024, 21.45

Kosovo - România

Luni, 9 septembrie 2024, 21.45

România - Lituania/Gibraltar

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, 21.45

Cipru - România

Marți, 15 octombrie 2024, 21.45

Lituania/Gibraltar - România

Vineri, 15 noiembrie 2024, 21.45

România - Kosovo

Luni, 18 noiembrie 2024, 21.45

România - Cipru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite