CTP, după victoria Simonei Halep în sferturi la Cincinnati: „Halep Hopa-Mitică, în picioare se ridică!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CTP
CTP

Simona Halep a reuşit o victorie de pus în ramă, la Cincinnati, unde a trecut în sferturi de poloneza Agnieska Radwanslka.

Cristian Tudor Popescu a urmărit partida terminată cu scorul de 7-6, 6-1 şi a comentat pe republica.ro:

"Cum a ajuns Simona să fie condusă cu 4-0 şi 40-30, minge de 5-0 pentru Radwańska în primul set? Statistica arăta 10 greşeli neforţate. Acestea însă pot fi de două feluri, pe care cifrele nu le precizează: active şi pasive. Neforţatele Simonei erau aproape toate active, adică făcute pe lovitură agresivă, cu iniţiativă, nu din străduinţa pasivă de a nu greşi.

Când ghemurile se adună la adversară şi eşti pe punctul să încasezi o „lăptăreasă”, 0-6, pericolul cel mai mare e să te sperii: „Sunt nr. 4 mondial, Simona Halep, şi, Dumnezeule, sunt ridiculizată!... Ce mă fac?!”.

Teama necontrolată duce, mai întotdeauna, la un joc crispat, prudent în exces, „să ţin mingea în teren”, care te bagă şi mai mult în găleată. Exact asta s-a ferit să facă Simona. Şi-a păstrat alura dinamică, ofensivă, asumându-şi în continuare riscuri, schimbând prima direcţia în raliu, lovind decisiv la linie. Şi ce nu intra, a început să intre. Supusă neîncetat la schimburi tari, Radwańska greşeşte ea acum, „neforţat”; de fapt, din pricina presiunii exercitate constant de Halep.

Şi aşa a făcut Simona 4-4 şi 5-4, cu break. Radwańska a avut o zvâcnire şi a egalat. Simona nu s-a tulburat o clipă, şi-a văzut de planul de joc. A închis setul, 7-5, cu o scurtă (!) excepţională, pusă de pe fundul terenului, cu dreapta inversă, pe linie, ceea ce probează indubitabil soliditate psihică.

Chemat la bancă în pauză, Darren Cahill a întrebat-o: „Ai niscai gânduri?” „Nu, niciunul”, a răspuns hotărâtă Simona. „Perfect”, a continuat Cahill, „vei câştiga meciul ăsta cu capul, inima şi picioarele”.

Şi asta s-a întâmplat. Cu încrederea întărită prin întoarcerea primului set, Simona a lovit lung şi aspru, nepermiţându-i polonezei să avanseze în teren şi să-şi facă jocul ei îndemânatic, combinativ. Ţinută pe fund, Radwańska a forţat în raliuri cu Simona şi n-a făcut faţă: 6-1. Deci, de la 0-4 în primul set, Simona a luat 13 ghemuri, iar Aga, doar 2.Acest meci a fost o exemplificare limpede-lacrimă a unui principiu esenţial în tenis, sport fără limită de timp: cum stai cu capul, inima şi picioarele contează mai mult decât scorul. Victoria la numărul 5 mondial a Simonei Halep înseamnă deja foarte mult, dar şi mai importantă mi se pare starea stabilă, solidă psihic, acel „Hopa-Mitică” din capul Simonei care funcţionează, ceea ce mă face să nu mă tem de niciun scor scris pe ecran, la un moment dat, în partida următoare, de la Cincinnati, cu Angelique Kerber.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite