Concluziile sumbre după două luni de pregătiri: „Steaua e în hibernare“. Tot ce trebuie să ştii înaintea meciului cu Ajax

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Rusescu a dat un singur gol din acţiune în amicale
Raul Rusescu a dat un singur gol din acţiune în amicale

Cantonamentele de iarnă s-au terminat, roş-albaştrii au ajuns la Amsterdam, dar echipa scârţâie în toate compartimentele, înaintea duelului cu Ajax (joi, ora 20.00, Digi Sport 1).

Steaua a încheiat stagiul din Turcia într-o formă atât de slabă, încât până şi trimisul lui Ajax la amicalul cu Jablonec (locul 2 în prima ligă din Cehia) a fost uimit de slăbiciunile arătate de roş-albaştri.

Într-un dialog cu trimisul postului Digi Sport, Roy Wesselink a mărturisit că e surprins cum Rusescu e cel mai bun marcator al Stelei, iar Chiricheş, cel mai bine cotat fotbalist din lot. „Mi se pare ciudat că Rusescu e folosit ca atacant. Se mişcă greoi şi nici n-are statură necesară pentru acest post“, a spus olandezul. 

Întrebat ce părere are despre stoperul în schimbul căruia Gigi Becali solicită 10 milioane de euro, trimisul lui Ajax a spus: „Despre Chiricheş ştim că face multe gafe“. Iar fundaşul a confirmat informaţiile, greşind la golul cehilor care a stabilit rezultatul final: Steaua – Jablonec 1-1. 

Dincolo de acest rezultat, rămân două concluzii alarmante: 

*Toate „piesele grele“ ale lui Reghecampf sunt „gripate“.

*Steaua e într-o scădere evidentă de formă faţă de prima parte a sezonului.

Apărare „şvaiţer“

Doi dintre jucătorii care vor forma defensiva stelistă pe „Amsterdam ArenA“ au arătat că nu sunt pregătiţi pentru un asemenea meci din 16-imilie Ligii Europa.

Noul fundaş dreapta, Râpă, e sub Georgievski, omologul său din tur la Steaua. Fotbalistul adus de la Oţelul a ratat stagiul din Spania, iar în amicale a fost nesigur, lipsit de tupeu în joc şi ieşit din formă. Practic, Steaua se va prezenta în faţa celor de la Ajax cu un fundaş dreapta care ajunsese rezervă la Oţelul.

Înainte de startul pregătirilor, impresia generală era că postul de fundaş dreapta e singurul care îi dă dureri de cap lui Reghecampf. Amicalele iernii au dovedit însă că şi centrul defensivei a devenit vulnerabil. Motivul principal? Chiricheş nu mai e jucătorul din tur. 

Apărătorul de 23 de ani a sperat atât de mult să ajungă la Milan, Lazio sau o altă mare echipă din străinătate, încât ratarea acestor transferuri i-a afectat moralul şi concentrarea. Chiricheş a comis multe greşeli în amicale, totul culminând cu eroarea sa din testul cu Jablonec, care a dus la golul egalizator.

Pe lângă neadaptarea lui Râpă şi nesiguranţa lui Chiricheş, a venit şi accidentarea lui Szukala, care are doar 20 la sută şanse de a fi joi pe teren. Cuplul de stoperi Chiricheş – Gardoş e sub celui format de Chiricheş şi Szukala.

„Închizătorii“ nu mai sunt „gladiatori“

Cei doi mijlocaşi defensivi ai lui „Reghe“, Bourceanu şi Pintilii, n-au mai fost la fel de agresivi în perioada de pregătire. Tehnicianul a pus acest lucru pe seama faptului că jucătorii săi nu se pot motiva în amicale, la fel ca în meciurile oficiale, întrucât nu există miză. Joi seară, ne vom convinge dacă teoria lui Reghecampf se va confirma sau dacă, într-adevăr, Bourceanu şi Pintilii sunt şi ei sub parametri din tur.

Iancu e cel mai bun, dar e rezervă

Oamenii de la care Steaua vrea sclipiri în atac pe „Amsterdam ArenA“ sunt toţi în criză de formă. În absenţa lui Tănase, suspendat, Adi Popa, Rusescu şi Chipciu se vor afla în spatele lui Tatu în primul „11“.

Adi Popa a marcat o dată în iarnă şi n-a strălucit în niciun meci. Chipciu, tot cu un gol în amicale, a jucat atât de slab în ultimul test, cu Jablonec, încât a şi fost schimbat la pauză de Reghecampf. Tatu a contabilizat două reuşite în partidele de verificări, însă pare un jucător prea mic pentru un duel atât de mare cu Ajax. 

În fine, cea mai mare scădere de formă a înregistrat-o Rusescu. Vârful care a avut 17 reuşite în 19 etape din campionat, în 2012, a încheiat perioada de pregătire cu un bilanţ mult sub aşteptări: două goluri, dintre care unul din penalty!

Paradoxal, cel mai în formă atacant al Stelei e puştiul Gabi Iancu. Acesta a făcut spectacol în ultimele două meciuri ale bucureştenilor în Turcia, însă „Reghecampf“ e de părere că fotbalistul adus de la Viitorul nu e, deocamdată, pregătit fizic, iar drept urmare va fi rezervă la Amsterdam.

Steaua la Amsterdam

Tătăruşanu – Râpă, Chiricheş, Gardoş (Szukala), Latovlevici – Bourceanu, Pintilii – Ad. Popa, Rusescu, Chipciu – Tatu

Amicalele Stelei în iarnă

Steaua – Celtic 1-2

Nikolici

Steaua – Basel 1-1

Pintilii

Steaua – Dinamo Kiev 2-0

Rusescu, Tănase

Steaua – Ferencvaros 1-2

Chipciu

Steaua – Qabala 0-1

Steaua – Sturm Graz 3-3

Rusescu (pen.), Pârvulescu, Tănase

Steaua – Dinamo Moscova 1-2

Tatu

Steaua – Mlada Boleslav 0-1

Steaua – Slovan Bratislava 3-1

Tatu, Ad. Popa, M. Costea

Steaua – Jablonec 1-1

Iancu

Bilanţ: 10 meciuri 2 victorii, 3 egaluri, 5 înfrângeri

A greşit „Reghe“ pregătirea?

Există voci care pun forma slabă a Stelei pe seama faptului că Reghecampf ar fi greşit pregătirea de iarnă, programând cantonamente prea lungi şi prea multe meciuri amicale. „Noi, cei care am lucrat şi în atletism, dar şi în fotbal, ştim ce înseamnă să duci o muncă psihologică şi fizică în faţa jucătorilor. Ce înseamnă cu adevărat încărcarea şi descărcarea în timpul perioadei de pregătire. Mulţi antrenori nu ştiu cum să lucreze cu maşinile umane, cu jucătorii. Prin urmare, inevitabil, apar şi greşelile“, a spus italianul Urbano Lega. Acesta a absolvit Şcoala Centrală de Sport din Roma, iar în România a lucrat ca preparator fizic la mai multe formaţii precum Craiova şi FC Naţional.

Regresul Stelei se vede cu ochiul liber. Nu vor merge liniştiţi la Amsterdam şi vor avea mari probleme, dacă vor juca la fel ca în amicale în meciul cu Ajax. Ilie Balaci fost fotbalist   Mai avem anumite lucruri de pus la punct, mai ales în plan psihic. Am făcut bine cele două cantonamente, dar încă n-am găsit ritmul de anul trecut. Laurenţiu Reghecampf antrenor Steaua  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite