Cîrstea, la o victorie de o clasare istorică: știm cât va urca în ierarhia mondială dacă va trece, astăzi, de Paolini

0
Publicat:

Sorana Cîrstea (22 WTA) se simte ca acasă la Dubai! Ceea ce explică și decizia ei de a-și lua o casă aici unde, potrivit spuselor sale, petrece câteva luni pe an, când iarna face ravagii în Europa.

Sorana Cîrstea va împlini 34 de ani pe 7 aprilie
Sorana Cîrstea va împlini 34 de ani pe 7 aprilie

Acum, la Dubai Tennis Championships 2024, „Sori“ face cel mai bun turneu din această stagiune în care pornise rău de tot. Cu trei înfrângeri succesive. Abia la Abu-Dhabi și Doha, sportiva născută la Târgoviște a gustat victoria, însă, inclusiv în aceste întreceri din Orient, Cîrstea a avut fluctuații mari. Dovadă și faptul că, per total, a adunat trei victorii și două înfrângeri. Acasă la Dubai însă, totul s-a schimbat. În bine! Iar după victoriile cu Kenin (55 WTA), Kudermetova (19 WTA) și Vekic (31 WTA), joi a venit un meci de povestit nepoților!

În confruntarea cu Marketa Vondrousova (Cehia, 24 de ani, 8 WTA), Sorana părea că se grăbește să ajungă acasă pentru a-și linge rănile în liniște. Pentru că, timp de mai bine de o oră, Cîrstea era fizic pe teren, dar nu conta în acest duel! Nu degeaba tabela a arătat, la un moment dat, 6-2, 5-1 pentru Vondrousova, campioană la Wimbledon 2023 și finalistă la French Open 2019. De aici însă, de la acest scor, a început revenirea carierei pentru „Sori“. În drum spre o victorie fabuloasă, românca a salvat șase mingi de meci și, după 2 ore și 43 de minute s-a impus cu un incredibil 2-6, 7-6, 6-2!

Până și Cîrstea a admis, la interviul de după meci, la Digi Sport, că nici nu visa la acest succes: „La 1-5 în setul doi, nici nu mă gândeam că voi câștiga, doar mă gândeam să lungesc punctele, dar, cumva, am reușit să obțin această victorie. Nici nu știu cum. Cred că e cea mai mare revenire din cariera mea“.

Poate deveni cea mai vârstnică din elită

Și, ca o poveste frumoasă să fie întregită, după cea mai spectaculoasă revenire poate urma și cea mai bună clasare din cariera Soranei de până acum. Iar asta la aproape 34 de ani, când alte jucătoare s-au retras demult!

Concret, dacă va trece de Jasmine Paolini (Italia, 28 de ani, 26 WTA) în semifinalele turneului de la Dubai, Cîrstea va acumula 2.483 de puncte, total cu care va urca pe 15 WTA. Ar fi cea mai bună performanță de a ei din perspectiva ierarhiei WTA, în condițiile în care Sorana n-a fost niciodată mai sus de locul 21. Pe această poziție se află și acum în clasamentul live, după accederea în careul de ași de la Dubai.

Mai mult decât atât, dacă va trece de Paolini, românca va deveni cea mai vârstnică sportivă din elită. Pentru că acum în fața ei se află cehoaica Petra Kvitova, ocupanta locului 17 WTA, cu o lună mai mare ca Sorana. Și, ca să terminăm analiza clasamentului, e nevoie de o ultima precizare. Dacă va câștiga trofeul la Dubai, Cîrstea va urca și mai sus, începând de luni. Va avea 2.833 de puncte și va urca până pe locul 14 WTA. Cu siguranță, nici măcar Sorana nu visa la un asemenea scenariu, la începutul săptămânii, când și-a început parcursul în Emirate!

Cîrstea – Paolini pornește de la 0-2

Următoarea adversară a Soranei a avansat în semifinale fără să joace. Italianca Paolini – la 1,60 de metri e printre cele mai mărunte sportive din circuit – a profitat de retragerea Elenei Rybakina (Kazahstan, 24 de ani, 4 WTA) din cauza unor probleme medicale și a ajuns în careul de ași. Partida Cîrstea – Paolini, programată pentru astăzi (după ora 14.30, Digi Sport 2) pornește de la 2-0 pentru italianca de 28 ani, după cum se poate vedea mai jos:

*French Open 2023: 7-5, 2-6, 6-2 Paolini

*Portoroz 2021: 6-4, 4-6, 6-1 Paolini

158,944

de dolari va primi Cîrstea pentru calificarea în semifinale. Dacă va ajunge în finală, cecul va fi de 308,320 de dolari. Campioana de la Dubai va încasa 523,485 de dolari.

SportPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite