Cei mai buni tineri jucători români sunt rezerve la cluburile din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi-a vândut în vară cei mai buni opt jucători sub 25 de ani din campionatul intern, dar şapte au situaţii dramnatice la cluburile la care au ajuns.

Vara lui 2013 a fost una agitată din punct de vedere al plecării fotbaliştilor din România, mai ales că Steaua, Dinamo, Petrolul şi Pandurii au acceptat să se despartă de jucători tineri, toţi aflaţi în anturajul echipei naţionale. Aceştia au plecat pe bani destul de frumoşi, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la destinaţie. Practic, opt dintre ei sunt în posturi ingrate şi nu joacă aproape deloc.

Constantin Nica (20 ani) a fost vândut de Dinamo la Atalanta Bergamo. Preţ de transfer: 1,6 milioane deeuro. Fundaşul dreapta pe care unii îl vedeau chiar titular la echipa naţională a jucat doar în două meciuri şi a strâns în total 49 de minute pentru echipa italiană.

Marius Alexe (23 ani) a fost golgheterul lui Dinamo sezonul trecut, iar „câinii” l-au împrumutat la Sassuolo pentru 500.000 euro. Alexe a prins 162 de minute, răsfirate în şase meciuri. O singură dată a fost titular, în rest a intrat în ultimele minute ale partidelor.

Dan Nistor (25 ani) era play-makerul celor de la Pandurii şi fusese curtat insistent de Steaua. A fost transferat de Evian pentru 800.000 de euro şi a strâns 124 de minute în şase partide. A jucat din primul minut doar o dată.

Aurelian Chiţu (22 ani) e cel mai bun produs al Academiei „Gheorghe Hagi”, de unde a plecat la Valenciennes, în Franţa, contra a 700.000 de euro. A evoluat 126 de minute în 6 meciuri, dar niciodată n-a fost titular.

Gicu Grozav (23 ani) a jucat aproape în fiecare meci pentru Petrolul sezonul trecut şi a fost vândut la Terek Groznîi, în prima ligă din Rusia, pentru 2,2 milioane de euro. E abonat al băncii de rezerve şi a jucat numai 110 minute în 4 partide.

Alexandru Vlad (24 ani) a lăsat Pandurii pentru Dnipro, din Ucraina. La noua sa formaţie a jucat în două partide, adunând 170 de minute, chiar dacă ucrainienii au plătit pentru el două milioane de euro.

Raul Rusescu (25 de ani) are şapte minute sub tricoul Sevillei, jucate la finalul unui meci cu Osasuna. A mai prins trei jocuri în cupele europene, în rest ori a fost rezervă neutilizată, ori a rămas în afara lotului. Spaniolii au dat pe el 2,2 milioane de euro.

O surpriză neplăcută este şi faptul că echipele la care cei mai buni tineri fotbalişti români nu joacă nu sunt echipe de top. Sassuolo, Valenciennes, Terek şi Evian se zbat la retrogradare, Atalanta şi Sevilla sunt echipe de mijlocul clasamentului, iar Dnipro ocupă locul 5 în Ucraina. Din cauza situaţiei în care se află, unii, precum Rusescu, Grozav şi Alexe, sunt tentaţi să revină în România. Cel mai aproape de întoarcerea în ţară este fostul dinamovist, care oricum e doar împrumutat. Cât despre ceilalţi, pentru a-i putea avea din nou la dispoziţie, cluburile trebuie să plătească o răscumpărare, variantă care nu e pe placul conducătorilor românilor.

Vlad Chiricheş, singurul fericit

Dacă lista eşuaţilor în străinătate e plină, pe cea a fotbaliştilor care au reuşit se regăseşte un singur fotbalist: Vlad Chiricheş (24 de ani). Fostul stelist culege aprecieri la noua sa formaţie, Tottenham Hotspur, unde se bate la titularizare cu fotbaliştii mai vechi din defensiva londonezilor. Chiricheş a jucat 416 minute (în 5 meciuri) în campionat, 2 partide în Cupa Angliei şi 3 în Liga Europa, fiind cu o singură excepţie, titular. În acest fel, cele 9,5 milioane de euro plătite de Tottenham pentru el par a fi o investiţie inspirată. 

19,5 milioane de euro au ajuns în România din vânzarea celor 8 tineri fotbalişti

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite