Cazul Halep schimbă tenisul pentru totdeauna: WTA pregătește o decizie majoră după ce a pățit Simona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

WTA a început o revizuire a regulilor sale, ceea ce ar putea face ca jucătoarele exonerate de acuzaţiile de dopaj sau cărora le-au fost reduse suspendările, să poată reveni în circuit în baza unor "clasamente speciale", a anunţat asociaţia care controlează tenisul profesionist feminin, citată de Reuters.

Simona Halep, fostă ocupantă a locului 1 WTA. FOTO: Arhiva Adevărul
Simona Halep, fostă ocupantă a locului 1 WTA. FOTO: Arhiva Adevărul

Modificarea regulilor este avută în vedere după cazul intens mediatizat al româncei Simona Halep, care a revenit cu ocazia turneului de la Miami, în baza unui wild card oferit de organizatorii americani, după ce suspendarea sa de patru ani pentru dopaj i-a fost redusă la nouă luni, în urma unui apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Spre deosebire de cazurile de accidentări grave sau perioade de maternitate, jucătoarele care au încălcat regulamentul antidoping nu beneficiază de clasamente protejate la revenirea în circuit şi sunt nevoite în cele mai multe cazuri să înceapă de la zero.

"Am demarat un proces de revizuire a acestor reguli, deoarece credem că este oportun să analizăm această situaţie. Calendarul exact pentru orice potenţială schimbare a regulilor şi implementarea lor ulterioară va depinde de feedback-ul primit de la membrii noştri", a precizat un purtător de cuvânt al WTA.

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către Sport Resolutions, pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

TAS a decis pe 5 martie, în unanimitate, că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent din Londra să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022 (data de la care a fost suspendată provizoriu), perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.

Dublă campioană de Mare Şlem, Halep a disputat primul său meci oficial după suspendare, marţi la Miami, fiind învinsă în trei seturi de spaniola Paula Badosa (26 de ani, 80 WTA), scor 6-1 4-6, 3-6.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite