Cazul Halep revoltă: „A erodat încrederea în ideea sportului curat!“. Simona, arătată cu degetul din Scoția

0
Publicat:

Lumea tenisului numără orele până la revenirea Simonei Halep pe teren, diseară, la Miami Open, însă există o tabără care, în continuare, e șocată de felul în care o suspendare de 4 ani pentru dopaj s-a transformat într-una de 9 luni!

Simona Halep
Simona Halep

Explicația e simplă: Sport Resolutions și Tribunalul de Arbitraj Sportiv au analizat același dosar și au ajuns la concluzii diametral opuse. Prima instanță ne-a oferit o motivare de 126 de pagini în care a vorbit despre folosirea intenționată a unei substanțe interzise, Roxadustat, plus o infracțiune și mai gravă, cu dopajul sanguin. Apoi, a venit verdictul TAS, cu o motivare de 2 pagini (!) în care tot ce spusese Sport Resolutions a fost, practic, demontat.

Firește, după o asemenea anomalie, apar niște întrebări:

*Cum e posibil ca, după analizarea unor probe identice, concluziile să fie atât de diferite?

*Cine răspunde pentru faptul că Halep a stat 18 luni pe tușă, deși suspendarea ei, după verdictul TAS, e de doar 9 luni?

*De ce a fost nevoie de atât de mult timp în acest dosar, de peste un an și jumătate, dacă una dintre instanțe a greșit flagrant?

Din păcate, sunt niște întrebări fără răspuns care au zguduit din temelii încrederea în sistemul antidoping. Așa se explică și textul semnat în publicația scoțiană „The Herald“ de către Susan Egelstaff. Aceasta, o fostă jucătoare de badminton, prezentă la Jocurile Olimpice din 2012, a fost șocată de ce s-a întâmplat în cazul Halep.

„Toți dopații resping, inițial, acuzațiile“

Editorialul semnat de Egelstaff, intitulat „Simona Halep, suspendarea și erodarea încrederii în ideea sportului curat“, a început cu o trimitere directă la dosarul jucătoarei din România.

Când Simona Halep va păși pe teren la Miami, ea va juca mai mult decât un simplu meci de tenis. Prezența ei la acest turneu va fi o dovadă a modului în care a eșuat sistemul antidoping“, a notat Susan Egelstaff care are o rubrică în „The Herald“ de anul trecut.

În octombrie 2022, Halep a fost suspendată cu două infracțiuni semnalate în cazul ei: un test pozitiv pentru Roxadustat, plus probleme cu pașaportul ei biologic. A fost suspendată imediat. În septembrie anul trecut, după o anchetă amănunțită, ea a primit o suspendare de 4 ani care, potrivit spuselor sale, urma să-i încheie cariera, în condițiile în care ar fi expirat când ea avea deja 36 de ani. Pe de altă parte, Halep și-a susținut nevinovăția și a anunțat că va face apel la TAS. Să insiști că ești nevinovată nu e ceva ieșit din comun în asemenea situații. O grămadă de sportivi, care au luat substanțe interzise în mod intenționat, neagă acest lucru. Dar foarte puțini furnizează, ulterior, dovezi convingătoare prin care să demonstreze că spun adevărul. Și, de cele mai multe ori, apelul lor de la TAS nu duce nicăieri. Nu și în cazul lui Halep“, a fost următorul fragment din textul semnat de Susan Egelstaff.

Susan Egelstaff a participat la Jocurile Olimpice din 2012
Susan Egelstaff a participat la Jocurile Olimpice din 2012

„Nici Halep nu-și imagina decizia TAS“

În continuarea editorialului, autoarea a subliniat cât de neașteptată a fost reducerea suspendării Simonei după audierile de la Lausanne.

Rezultatul apelului jucătoarei din România a fost mai spectaculos decât și-ar fi putut imagina cineva. Inclusiv Halep! Pentru că TAS a redus o suspendare de 4 ani la una de 9 luni. Drept urmare, Simona a devenit eligibilă pentru o revenire pe teren și o vom vedea acum, la Miami. Dar acest caz reprezintă o anomalie din mai multe puncte de vedere“, a notat Egelstaff.

În primul rând, dacă Halep a meritat o suspendare de doar 9 luni, cum reiese după verdictul TAS, atunci ea a pierdut, în mod nejustificat, 9 luni din cariera ei. Vorbim despre o perioadă în care ea ar fi putut câștiga meciuri și bani. Așadar, i s-au răpit aceste șanse. În al doilea rând, cazul ei demonstrează cât de superficiale și lipsite de credibilitate pot fi aceste decizii furnizate de agențiile antidoping. Cum naiba o agenție poate considera o suspendare de 4 ani drept o pedeapsă corectă, pentru ca apoi un alt for să vină cu o suspendare de doar 9 luni în același caz?! A comis Halep niște infracțiuni serioase sau nu? În care dintre cele două verdicte ar trebui să credem noi?“, a continuat Susan Egelstaff, revoltată.

Când Halep va apărea pe teren, la Miami, ea se va afla în postura unei jucătoare cu o reputație serios pătată, dacă facem comparația cu situația ei de acum 18 luni, înaintea cazului de dopaj. Nu există nicio îndoială în această privință. Ceea ce nu se știe e dacă ea a meritat acest prejudiciu de imagine sau dacă totul a fost nejustificat“.

„Dopajul e mai rău acum, comparativ cu deceniul trecut“

Susan Egelstaff a făcut apoi o legătură între cazul Halep și o declarație deosebit de gravă oferită, recent, de către Jakob Ingebrigtsen (alergător de anduranță din Norvegia): „Dopajul e mai rău acum, comparativ cu deceniul trecut. E foarte greu de demonstrat acest lucru, dar e ceea ce simt eu. Problema e că vedem mai puține teste pozitive. Ceea ce mă îngrijorează. Fiindcă ne arată că oamenii devin mai deștepți“.

La rândul ei, Susan Egelstaff a pus această afirmație pe seama unei situații alarmante, pomenind, din nou, de cazul Halep: „Am mari dubii că, la ora actuală, sportul e mai curat, comparativ cu acum cinci ani, zece ani sau 20 de ani. Mai degrabă, cred că unii sportivi sunt mult prea deștepți ca să fie prinși. Dar rămân, totuși, niște oameni care nu sunt suficient de deștepți și aceștia cad în plasa agenților antidoping. Desigur, după fiecare suspendare dictată pentru dopaj, ai impresia că s-a întâmplat un lucru bun. Nu-i așa? Pentru că am mai scăpat de un trișor în sport. Doar că deciziile în acest caz Halep ridică mari semne de întrebare în această privință“.

O suspendare drastică pentru dopaj trebuie să aibă un efect dublu. Să fie o pedeapsă pentru trișor și un semnal puternic care să descurajeze alți trișori. Dar, având în vedere rezultatul final din cazul Halep, unde e acest semnal descurajant? De fapt, mesajul transmis e că, inclusiv atunci când există un caz solid împotriva ta, dacă ai avocații potriviți, atunci poți să scapi de o suspendare drastică“, a scris Susan Egelstaff.

Aceasta și-a încheiat textul cu următoarea concluzie: „Când Halep va juca meciul ei în turul I de la Miami, nu știu ce o să simt. Voi vedea pe teren o victimă nedreptățită sau o trișoare care a scăpat mult prea ușor? N-am nicio idee. Iar așa ceva, dacă ținem la integritatea sportului, n-ar trebui să fie niciodată deznodământul unui caz de dopaj“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite