Campionul paralimpic Oscar Pistorius, vinovat pentru omor din culpă, riscă până la 15 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul paralimpic Oscar Pistorius, care anul trecut, pe 14 februarie, şi-a împuşcat mortal partenera de viaţă în baie, a fost găsit vinovat de omor din culpă, după un proces de şase luni. Anunţul a fost făcut de judecătoarea Thokozile Masipa, din Pretoria, Africa de Sud. Magistratul urmează să facă publică, peste câteva săptămâni, durata condamnării lui Oscar Pistorius.

După ce joi a scăpat de cea mai grea acuzaţie, cea de crimă cu premeditare, care i-ar fi putut aduce închisoare pe viaţă, Oscar Pistorius a apărut vineri din nou în faţa judecătoarei Thokozile Masipa, din Pretoria şi a primit verdictul. 

Judecătoarea a anunţat că sportivul sud-african, acuzat de uciderea iubitei sale Reeva Steenkamp, în data de 14 februarie 2013, este vinovat de omor din culpă, urmând a-i fi comunicată pedeapsa, după epuizarea căilor de atac. El fost achitat pentru posesie ilegală de muniţie, dar a fost găsit vinovat şi pentru că a descărcat o armă în public.

În acest moment, miza avocaţilor lui Pistorius este să obţină pentru acesta o condamnare cu suspendare şi nu cu executare. Acuzarea speră însă ca paralimpicul să primească pedeapsa maximă, 15 ani de închisoare. Potrivit CNN, pedeapsa maximă prevăzută de legislaţia sud-africană pentru omor din culpă este de 15 ani, iar cea pentru celălalt cap de acuzare în care a fost găsit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani. Familia Reevei Steenkamp, femeia ucisă de Pistorius, se află în sală şi s-a declarat consternată de decizia judecătorilor. 

Când şi cum a început totul

Începutul poveştii agitate s-a petrecut în noaptea dintre 13 şi 14 februraie, când Oscar Pistorius şi Reeva Steenkamp, fotomodel şi prezentatoare TV, se aflau în apartamentul lor, din Pretoria, în Africa de Sud. Ce s-a întâmplat acolo doar paralimpicul poate şti cu exactitate, cert este că ajunşi la faţa locului, anchetatorii au descoperit-o că partenera lui de viaţă se afla în baie în momentul în care a fost ucisă de gloanţele trase din camera alăturată.

Ce se ştie vs. ce se presupune

Primele declaraţii ale sportivului indicau că tânăra nu ar fi trebuit să fie în casă în acea seară şi că, probabil, ar fi intrat să-i facă o surpriză de Ziua Îndrăgostiţilor. Acestea a susţinut că s-a trezit din somn din pricina zgomotelor din casă şi, convins că este jefuit, a luat pistoul şi a tras în uşa băii. Acele declaraţii erau susţinute şi de faptul că, în momentul tragerii, nu avea protezele puse, astfel încât se poate considera că totul s-a petrecut repede, în ideea instinctivă de a se apăra. 

Tot sigur este faptul că au fost trase patru gloanţe, expertiza arătând că victima nu murise după primele două. Făcând o paralelă, potrivit „The Sun“, martorii aveau o variantă diferită faţă de cea a paralimpicului. Vecinii au declarat că, în jurul orei trei dimineaţa, s-au auzit primele focuri de armă, însoţite de ţipete, apoi o linişte de 10 minute a fost urmată de alte zgomote provocate de gloanţe. De asemenea, locuitorii din zonă susţin că au auzit strigăte şi înaintea primelor focuri de armă, ceea ce conduce la ipoteza că Reeva Steenkamp s-ar fi aflat cu mult înainte în locuinţă şi că ar fi existat o discuţie aprinsă între cei doi. 

image

Vinovat sau nu, în mod cert denigrat la nivel internaţional

Din momentul producerii crimei şi până în zilele noastre, Oscar Pistorius a avut „un loc cald“ în presa internaţională, care i-a rezervat spaţii largi, cele mai multe aducându-i acuze sau denigrându-l. Spre exemplu, un jurnalist de la „Daily Mail“ s-a numărat printre primii din branşă care l-au vizitat pe paralimpic după moartea Reevei Steenkamp. Acestea avea să noteze că, în momentul intrării în apartament, a fost şocat de prezenţa unor bâte de cricket şi baseball aflate după uşă, de găsirea unui pistol aproape de pat şi de o armă automată văzută la fereastră. 

Nimeni nu părea să ia în calcul că defectele fizice ale lui Oscar Pistorius l-ar fi făcut să simtă nevoia de a se apăra prin alte mijloace şi toţi păreau atraşi de ipoteza potrivit căreia ar fi fost un ucigaş nepăsător. La acea vreme, „Daily Star“ scria că ansamblul rezidenţial în care locuia sportivul era considerat domeniul cel mai sigur din Africa de Sud, fiind înconjurat de un zis de trei metri înălţime, prevăzut cu gard electric. Şi, din nou, printre cuvinte, se sugera vinovăţia lui Oscar Pistorius.

image

Conturarea unui profil de om recalcitrant

S-au dezgropat cele mai mici şi, în mod normal, banale aspecte. „Beeld“ a relatat un incident în 2009, când paralimpicul încerca să-l apere de fotografi pe un prieten care fusese implicat într-un accident rutier pe trecerea de pietoni, din postura de şofer, motivând: „Pentru că sunt Oscar Pistorius“. Desigur, toate acestea nu au relevanţă pentru episodul petrecut în februarie, doar au profitat de audienţa pe care o producea orice o garanta prezenţa numelui.

Avocatul apărării şi fost procuros, Marius du Toit consideră că situaţia are două variante plauzibile: prima - paralimpicul a fost în legitimă apărare, crezând că este atacat de hoţi şi a doua - a acţionat din impuls, fiind trezit din somn brusc. Acesta a avut de „explicat“ oarecum şi mesajul pe care Reeva Steenkamp i l-a trimis lui Oscar Pistorius: „Îmi este frică (n.r. de tine) uneori“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite