Cadu: „Acum vreau două titluri la rând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul lui CFR Cluj şi-a stabilit un nou obiectiv de performanţă. Nu mai vrea să fie campion din doi în doi ani, ci să câştige titlul în doi ani consecutiv.

Este omul emblematic pentru CFR Cluj, de numele lui fiind legate cele mai importante performanţe din istoria clubului din Gruia. Căpitanul Ricardo Cadu, cel mai iubit jucător al „vişiniilor", a reuşit să cucerească în şase ani petrecuţi în România nu mai puţin de opt trofee: de trei ori titlul de campion (2008, 2010, 2012), de trei ori Cupa României (2008, 2009,2010) şi Supercupa, în două rânduri (2009, 2010).

„Adevărul Weekend": Când ai venit în România te-ai gândit că o să ai asemenea performanţe?

Ricardo Cadu: Nu aveam de unde să ştiu ce se va întâmpla, dar auzisem lucruri bune despre Cluj, iar proiectul pe care mi l-au prezentat şefii mi s-a părut de încredere. Acum mă felicit că am ales să vin la CFR, deşi iniţial am fost tentat să refuz! De fapt, sincer să fiu, nu prea am vrut să vin în România. Nu auzisem decât de Steaua, Clujul nu era o forţă în campionat şi m-am gândit că nu prea am ce să caut aici. Apoi, după ce am discutat cu impresarul, cu oamenii de la CFR, m-am şi documentat puţin, am zis că merită să încerc. Bine am făcut! Acum mă simt la Cluj ca acasă. Sunt pe jumătate român după atâţia ani petrecuţi aici.

Ai câştigat trei campionate. Care a fost cel mai greu?

Fiecare a avut elementele lui diferite. În 2008 a fost ceva incredibil pentru că am reuşit să câştigăm primul campionat din istoria clubului şi o astfel de performanţă are un caracter aparte. Atunci, titlul a depins de un singur meci. L-am câştigat, am ieşit campioni. Dacă aş face o comparaţie, anul acesta au fost toţi împotriva noastră. Cu atât mai mare este satisfacţia când ştiu că le-am dat tuturor planurile peste cap! Sezonul care  s-a încheiat a fost cel mai greu pentru noi pentru că am avut destule probleme şi la nivelul lotului, dar şi create de cei din afară care nu ne doreau pe noi campioni.

Istoria s-a repetat în sensul că aţi câştigat campionatul tot după un meci cu Universitatea Cluj, după un penalty marcat tot de tine, ca şi acum patru ani.

Aşa este! Dar îţi spun un secret: în 2008, la faza penalty-ului, am „închis ochii", cum se zice şi am tras tare şi pe centru. Acum, am fost mult mai calm, eram sigur că Bornescu nu se va aştepta să trag în stânga lui, aşa cum am făcut-o în meciul care s-a întrerupt.

Dar cum ai ajuns tu să execuţi penalty-urile?

Uite chiar Ioan Andone m-a pus să execut, când a fost prima dată antrenor la CFR. De obicei, loviturile de la 11 metri le bătea Trică, dar s-a supărat că a ratat una într-un meci cu Steaua şi nu a mai vrut să bată. Aşa că Andone mi-a zis mie să execut. Şi de atunci aşa a rămas.

Ai un procentaj foarte bun. Care e secretul?

Nu e neapărat un secret, dar să ştii că exersez la antrenamente penalty-urile şi mă şi documentez înainte de meciuri. În mare măsură, îi cunosc pe portarii de la echipele din Liga I, ştiu unde plonjează de cele mai multe ori în astfel de faze. Studiez jocul portarilor.

Care a fost momentul în care ai crezut că puteţi pierde titlul şi care a fost cel în care ai simţit că îl puteţi lua?

Au fost multe momente-cheie. De exemplu, după ce s-a întors Andone, am fost sigur că echipa îşi va reveni. Intrasem într-un blocaj psihic şi nu mai eram în stare de nimic. Aveam impresia că facem totul cum trebuie, dar lucrurile ieşeau numai pe dos. Referitor la momentul în care am simţit că vom lua titlul...a fost după golul lui Gabi (n.r. - Mureşan), când s-a făcut 2-1. Atunci am ştiut că vom egala şi vom şi câştiga. Să ştii că înainte de meci le-am povestit băieţilor mai noi cum a fost atmosfera din 2008 şi ce a însemnat acel meci şi acel titlu şi cred că a contat mult determinarea noastră.

"Îl voi da în judecată pe maseurul lui „U" Cluj care m-a lovit cu pumnul. E inadmisibil să se întâmple aşa ceva la un meci de fotbal."

"Din campionatul României îmi plac foarte mult Wesley şi Sânmârtean."

Ricardo Cadu căpitan CFR Cluj

Top meciuri străini în Liga I

- 156 - Ricardo „Cadú" (Portugalia)

- 151 - Artiom Karamian (Armenia)

- 132 - António Semedo (Portugalia)

- 129 - Mike Temwanjera (Zimbabwe)

- 125 - Daouda Mariko (Coasta de Fildeş)

- 123 - Adnan Gušo (Bosnia)

- 118 - Vladimir Božović (Muntenegru)

- 116 - Pablo Daniel Brandán (Argentina) - Ousmane Ndoye (Senegal)

- 114 - Jaka Štromajer (Serbia)

„Vaslui şi Rapid au jucat un fotbal excelent"

„Adevărul Weekend": Ai amintit de venirea lui Andone. Ce s-a întâmplat cu echipa în ultimele jocuri din mandatul lui Jorge Costa?

Nu am cum să-ţi spun pentru că nu am găsit nici noi între noi explicaţii pentru evoluţiile atât de slabe. Cum am mai zis, făceam totul „ca la carte", dar nu ne ieşea nimic. Oricum, acest titlu este şi al lui Jorge Costa. A muncit mult cu noi.

Ce te mai motivează acum că ai reuşit să câştigi pe plan intern tot ce se putea câştiga?

Îmi doresc să iau două titluri consecutive. Nu am reuşit să facem asta nici după trofeele din 2008 şi 2010, dar sper să reuşim în sezonul viitor. Cum să spun acum că am realizat tot ce se putea realiza şi că nu mă mai interesează nimic? Ce ar trebui să fac? Să mă las? Nu! Vreau să iau şi mai multe titluri!

Vă simţiţi pregătiţi să jucaţi în Liga Campionilor?

Eu cred că vom fi, la ora jocurilor. Mai întâi trebuie să trecem cele două tururi preliminarii. N-o să fie uşor, dar sunt sigur că vom face faţă. Plus că am înţeles că vor mai fi aduşi jucători, ne vom întări lotul.

Care a fost cel mai greu adversar pe care l-aţi avut în sezonul trecut?

Vasluiul a jucat un fotbal frumos, dar mie Rapidul mi s-a părut cea mai echilibrată echipă. Cu ei am avut probleme mari.

Ce jucători te-au impresionat în acest an competiţional?

Kapetanos ne-a scos din multe situaţii dificile şi a făcut nişte meciuri foarte bune. El a traversat şi o perioadă extrem de grea, cu o accidentare urâtă rău de tot. Ţin minte că şi când era la Steaua, m-a chinuit destul de mult în meciurile directe. Mă bucur acum că a fost la mine în echipă, şi nu advesar. Mi-a plăcut foarte mult şi Wesley, pe care îl ştiu de mult timp. Dintre jucătorii români, Sânmărtean este foarte periculos. Cred că este unul dintre cei mai tehnici fotbalişti din România.

Care a fost cel mai neplăcut moment al campionatului care s-a terminat?

Am rămas cu un gust amar după incidentele de la meciul cu Universitatea Cluj. Şi cu ceea ce s-a întâmplat pe teren, că s-a oprit meciul, şi cu ceea ce s-a petrecut pe tunel. Oricum, rămân cu amintirea frumoasă a câştigării campionatului, lucrurile urâte se şterg.

După acel incident ţi-ai scos certificat medico-legal. Îi dai în judecată pe agresori?

Da! Normal! Am avut o contuzie puternică de la pumnul pe care masorul de la Universitatea mi l-a dat în cap. Plus că m-a lovit în stomac şi un bodyguard. Cum să las lucrurile aşa? Nu e normal ce s-a întâmplat! Nu se poate ajunge atât de departe.

Ei au spus că tu ai provocat incidentul...

Cum l-am provocat? Nu am făcut niciun gest indecent sau provocator, aşa cum au susţinut ei! M-am bucurat, ce-i drept, în zona fanilor Universităţii, dar nu am făcut altceva decât să pup emblema clubului care mă plăteşte şi să duc mâna la inimă. Ce e rău în asta?

Rămâne la CFR până în 2015

În toamna trecută, lusitanul s-a aşezat la masa tratativelor pentru a-şi prelungi contractul cu cei din Gruia. Negocierile nu au fost deloc de lungă durată, deşi fotbalistul mai avea oferte şi de la Rapid şi Astra. Cadu s-a înţeles cu şefii CFR-ului, rămâne la Cluj până în 2015 şi va câştiga 350.000 de euro anual.

Vrea cetăţenia română

Fotbalistul portughez s-a ataşat extrem de mult de Cluj şi de ţara în care locuieşte de mai bine de şase ani. Din acest motiv, el s-a decis să obţină şi cetăţenia română şi a făcut toate demersurile în acest caz. „Mi-am depus dosarul de la începutul acestui an.

Am avut de completat o grămadă de formulare. Acum aştept să mă cheme la interviu, dar nu voi avea probleme pentru că m-am pregătit! Ştiu istorie, geografie, legislaţie", a mărturisit căpitanul CFR-ului.

 CV

- „CADÚ" Ricardo Manuel Ferreira de Sousa

- Născut: 21.12.1981 (Paços de Ferreira, Portugalia)

- Post: fundaş central

- În Liga I

- Debut: 06.08.2006, CFR Cluj - Unirea Urziceni 4-0

- 2006-07: CFR Cluj 25 1

- 2007-08: CFR Cluj 29 4

- 2008-09: CFR Cluj 18 1

- 2009-10: CFR Cluj 28 5

- 2010-11: CFR Cluj 29 3

- 2011-12: CFR Cluj 27 5

- Total: 156 meciuri 19 goluri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite