Bernie Ecclestone, între mariaje furtunoase şi clădirea unui imperiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernie Ecclestone, magnatul Formulei 1. FOTO Mediafax
Bernie Ecclestone, magnatul Formulei 1. FOTO Mediafax

Bernie Ecclestone, administratorul drepturilor comerciale ale Campionatului Mondial de Formula 1, este unul dintre cei mai controversaţi oameni din lumea automobilismului.

În vârstă de 81 de ani, Bernie Ecclestone s-a căsătorit cu brazilianca Fabiana Flosi, mai tânără cu 46 de ani. Omul afaceri şi-a început cel de-al treilea mariaj, după o ceremonie petrecută în secret, conform presei internaţionale. 

Desfăşurată în urmă cu două săptămâni la cabana britanicului, din staţiunea elveţiană Gstaad, petrecerea a fost învăluită în discreţie, costurile acesteia ridicându-se la 2,5 milioane de euro. Logodna a avut loc în luna aprilie, după un an de când cei doi formează un cuplu. Magnatul va împărţi averea sa, estimată la patru miliarde de euro, cu noua soţie.

Cei doi s-au cunoscut în 2009, în cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Braziliei, unde soţia sa era prezentă în calitate de vicepreşedinte de marketing. 

Primul mariaj al lui Ecclestone a fost în anii '50, cu Ivy Bamford, în urma căruia are o fiică, Deborah. Relaţia celor doi s-a desfăşurat sub semnul discreţiei, fără a avea scandaluri în presă.

Un divorţ de miliarde

Cea de-a doua căsătorie, cu modelul croat Slavica Radici, a durat 25 de ani şi i-a lăsat omului de afaceri două fete, Tamara şi Petra. După despărţirea de soţul ei, Radici a primit un miliard de dolari din averea britanicului, rămânând în istorie cu cel mai scump divorţ din Marea Britanie. 

Povestea celor doi începe în 1982, când, în timpul unei curse de Formula 1, desfăşurată pe circuitul Monza din Italia, Bernie Ecclestone a văzut-o în compania campionului mondial Nelson Piquet. Atunci, magnatul i-ar fi ordonat celei care avea să-i devină soţie să plece, lucru care a degenerat într-un schimb dur de replici, femeia ameninţând că îl va lovi pe omul de afaceri. Acesta s-a arătat impresionat de îndrăzneala modelului croat şi înfiriparea relaţiei a fost la doar un pas distanţă. Cu toate că atunci, britanicul forma un cuplu cu Tuana Tan, pe atunci o adolescentă de doar 17 ani, Slavica a reuşit să-i schimbe planurile lui Ecclestone.

Diferenţa de vârstă dintre cei doi (28 de ani) sau cea de înălţime (peste 30 de centimetri) nu au constituit un impediment. Ceea ce părea doar o idilă, a durat două decenii şi jumătate. Cu toate că omul de afaceri nu suporta comportamentele nepotrivite ale celor din jur, acesta îi tolera defectele femeii, care este descrisă ca fiind dificilă, distantă, gălăgioasă şi chiar lipsită de eleganţă. Relaţia dintre cei doi era diferită şi prin prisma faptului că Slavica nu vorbea engleza în mod cursiv. 

Ecclestone: căsătoria e ca şi cum ai merge la închisoare!

Femeia avea un trecut împovărat de greutăţi, după ce tatăl ei a abandonată, iar ea a fost închisă în timpul adolescenţei, în urma unor acuzaţii de furt, după eliberare pozând nud într-o revistă de profil. A urmat o perioadă de oscilaţie între cele două femei, Slavica şi Tuana. Omul de afaceri a luat decizia în urma unei discuţii cu secretara sa, Ann Jones, care l-a sfătuit să aleagă implicarea în viaţa copilului său. Relaţia cu Slavica a fost  una sub semnul certurilor, fapt care îl determina pe Ecclestone să se confeze prietenilor: „Căsătoria e ca şi cum ai merge la închisoare”. Oficializarea relaţiei s-a petrecut departe de ochii presei, fără nicio ieşire la restaurant sau vreo petrecere.

Răutăţile s-au ţinut de cei doi, gluma uzuală fiind că ei ar avea aceeaşi înălţime doar dacă Ecclestone s-ar urca pe portofelul său. Astfel de şicanări au fost eclipsate de naşterea celei de-a doua fete a fostului model croat, Petra, moment în care britanicul se apropia de vârsta de 60 de ani. Relaţiile cu prima sa fată, Debbie, s-au răcit din cauza soţiei sale, care i-ar fi impus să stea departe. S-a ajuns până în stadiul în care Slavica îi interzicea lui Bernie să-şi vadă fiica, iar aceasta se întâlnea pe ascuns cu ea.

„Uitaţi de câinele rău, aveţi grijă la nevastă”

Problema majoră între cei doi a fost contrastul stilului modest al lui Ecclestone cu dorinţa puternica a soţiei sale de a epata. Conform apropiaţilor, Slavica cheltuia zeci de mii de lire sterline pe cumpărături, fără a reuşi să depăşească mai mult decât dobânda pe care o acumulau miliardele de dolari ale lui Bernie. Mai mult, din cauza geloziei şi a lipsei de compromis a celor doi, certurile erau frecvente. Ecclestone îşi păstrează simţul umorului, povestind că a agăţat un afiş pe care scria: „Uitaţi de câinele rău, aveţi grijă la nevastă”.

Slavica îl ameninţă în repetate rânduri cu despărţirea, dacă Ecclestone nu se retrage din Formula 1. S-a întâmplat ca omul de afaceri să se afişeze la birou cu un ochi vânăt, ca urmare a reacţiei consoartei, după ce l-a văzut într-un afiş, la braţul unui model. Cu toate acestea, Bernie nu se abţine să o laude, spunând despre fosta sa soţie că nu a fost de acord niciodată să aibă maşină de spălat vase sau bonă pentru copii. Cea care a depus actele de divorţ a fost Slavica, omul de afaceri declarând ulterior că nu ar fi plecat niciodată de lângă ea şi i-ar fi rămas alături până la moarte.

Fără şcoală a creat un imperiu

Drumul lui Ecclestone spre succes a început descurajant, acesta renunţând la şcoală la vârsta de 16 ani, moment în care a început să muncească ca vânzător de motociclete şi maşini second-hand din Londra. Fiind pasionat de domeniu, la 30 de ani cumpără echipa Brabham de Formula 1. Astfel, pune bazele imperiului său, şase ani mai târziu ajungând să deţină asociaţia, pe care o transformă în afacerea deţinătoare la nivel mondial a drepturilor de difuzare a competiţiei. În doar câţiva ani, Ecclestone transformă Formula 1 dintr-un sport cu puţini fani, într-un adevărat spectacol. Anii '90 îi aduc britanicului un câştig de un milion de lire sterline pe săptămână, ca urmare a licenţelor de difuzare în peste o sută de ţări şi din publicitatea de pe circuite. Un amănunt amuzant legat de Bernie este că acesta concepea toate contractele sale exclusiv în engleză, indiferent de naţionalitatea părţilor implicate, comentând că dacă nu ştiu să vorbească engleză, nu merită să-i cunoşti.

Fostul pilot de Formula 1 este proprietarul companiei Bambino Holdings, care deţine 25% din drepturile comerciale asupra Campionatului Mondial de Formula 1. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite