Begu, învinsă de Sakkari, dar cu capul sus: Irina pleacă de la Madrid cu un cec uriaș și aproape de Top 20 mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Begu (32 de ani, 35 WTA) a încheiat socotelile cu Madrid Mutua Open 2023, însă, la ce a arătat până acum în sezonul de zgură, are motive de optimism înainte de French Open (22 mai – 11 iunie).

Irina Begu, epuizată fizic după un meci foarte dificil
Irina Begu, epuizată fizic după un meci foarte dificil

În primul rând, bilanțul româncei pe covorul roșu vorbește de la sine: șapte meciuri dintre care cinci câștigate, toate în minimum de seturi! Pe fondul acestor rezultate entuziasmante, Irina a și devenit prima „rachetă“ a României în clasamentul mondial, urmând să ajungă pe locul 27 WTA, începând de luni.

Iar marți seară, deși a dat de o adversară de Top 10 mondial, Begu a făcut un joc solid, cât timp a avut „combustibil“. Din păcate, problemele ei au început, odată ce resursele fizice s-au cam terminat, după un prim set epuizant.

Maria Sakkari, o adevărată forță a naturii
Maria Sakkari, o adevărată forță a naturii

În sferturile de la Madrid, Begu a dat de grecoaica Maria Sakkari (27 de ani, 9 WTA), una dintre cele mai puternice sportive din circuitul WTA, cu niște brațe de culturistă! În primul set, românca a contracarat această forță superioară a adversarei, folosindu-și capul, jucând inteligent și cu luciditate. La 3-3, Begu a realizat un break la 15, după care și-a demonstrat tăria mentală într-un game-maraton, pe serviciul propriu, pe care l-a adjudecat pentru a se distanța la 5-3. Cum Sakkari e, totuși, o jucătoare de Top 10 mondial, ea a revenit pe tabelă și a egalat din nou: 5-5. Ultimele două game-uri au însemnat câte un break (6-6), așa că s-a ajuns la tiebreak. Aici, egalitatea s-a păstrat până la 3-3. Apoi, Irina a pus piciorul pe accelerație, a luat patru puncte la rând și s-a impus cu 7-6 (7/3) după un set cât un meci întreg, de 74 de minute!

Irina, revenire târzie în actul secund

Din păcate, efortul fizic uriaș, depus în primul set, a început să se vadă în jocul Irinei, în actul secund. Pentru că, de la 1-1 încolo, Sakkari a fost din ce în ce mai bună și pe fondul căderii fizice a adversarei. De altfel, la un moment dat, grecoaica s-a dus la 5-2 și, în ciuda unei reveniri din partea lui Begu - s-a apropiat la 5-4 - Sakkari s-a impus cu 6-4, după 44 de minute.

Surclasată, în mod evident, în decisiv

În decisiv, Irina parcă s-a revigorat un pic, la început, dar apoi s-a stins, treptat, pe parcurs. Românca și-a făcut serviciul pentru 1-0, apoi a irosit două mingi de break în game-ul următor. La 1-1, Sakkari a realizat ea break-ul, la capătul unui game pe muchie de cuțit, în care Begu a salvat primele trei de mingi de break, dar n-a mai avut ce face la a patra.

S-a dovedit a fi momentul decisiv. Pentru că, imediat, Maria și-a făcut serviciul la zero! Cu 3-1 pe tabelă și mult mai proaspătă din punct de vedere fizic, Sakkari a defilat spre victorie. Pe care a și obținut-o, după 2 ore și 55 de minute, scor 6-7, 6-4, 6-2.

În semifinalele de la Madrid Open, grecoaica o va întâlni pe a doua jucătoare a lumii, Aryna Sabalenka (Belarus, 24 de ani). Accederea în această fază a turneului e răsplătită cu 308,790 de euro.

Roma, amintiri plăcute pentru Begu

În ceea ce o privește pe Irina Begu, aceasta a încasat cel mai mare bonus din acest sezon pentru parcursul ei, la Madrid Open. Ea va părăsi Spania cu un cec în valoare de 161,525 de euro în buzunar. Ce-i drept, și cu regretul că a ratat șansa de a ajunge, doar pentru a doua oară în carieră, în semifinalele unui turneu WTA 1000. Acum 7 ani, Irina a realizat această performanță, prinzând careul de ași, la Roma. Adică, unde va merge acum pentru ultimul mare turneu de zgură, înainte de French Open, în perioada 9-21 mai.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite