Azi începe campionatul Germaniei. Guardiola şi moştenirea lui Heynckes. Totul despre noua ediţie a Bundesligii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri începe noul sezon, cu aceleaşi două mari favorite, Bayern Munchen şi Borussia Dortmund. Presiunea e pe umerii lui  Guardiola, care i-a preluat pe bavarezi după o „triplă“ istorică: campionat-cupă-Liga Campionilor.

Ediţia a 51-a a Bundesligii începe vineri cu partida dintre Bayern Munchen şi Borussia Monchengladbach. Mai mult ca niciodată, atenţia tuturor nu e îndreptată spre transferul vreunui nou jucător, ci spre un antrenor: Josep Guardiola. Catalanul s-a înhămat la o misiune care părea uşoară, dar care între timp a devenit una extrem de complicată. 

„Ghinionistul“ Pep

În ianuarie, când Guardiola (42 de ani) a fost anunţat drept antrenorul lui Bayern din sezonul 2013-2014, echipa bavareză era una rănită, care pierduse finala Ligii Campionilor pe propriul teren. O grupare ideală parcă pentru o resuscitare din partea lui Pep, în sezonul următor. 

Doar că nimeni nu putea prevede parcursul fabulos al bavarezilor din ultimele luni. Cu „pensionarul“ Heynckes (68 de ani) la timonă, Bayern a spulberat tot şi a reuşit o triplă istorică, unică în fotbalul german. Până în iunie, Bayern câştigase Cupa, Liga Campionilor şi campionatul, ultimul la o diferenţă de 25 de puncte de Borussia Dortmund. Într-un sezon în care a spulberat 30 (!) de recorduri în fotbalul german.

Aşa că Pep, adus pe cai mari şi pe un salariu uriaş (17 milioane de euro, înainte de taxe) are de unde să cadă. Presiunea e uriaşă, iar aşteptările la fel. Guardiola are de integrat câţiva jucători de top într-o echipă aproape perfectă, în primul rând Gotze, cel mai scump transfer german, apoi Thiago Alcantara, pe care i-a cerut personal. 

Într-o cursă de anduranţă, cum e campionatul, eventualele greşeli pot fi retuşate. Examenele eliminatorii sunt însă mai greu de gestionat cu o echipă în reconstrucţie. Primul test serios, şi chiar primul trofeu, Supercupa Germaniei, a fost ratat cu brio, scor 2-4, în faţa celor de la Dortmund. Totuşi, şi la Barcelona, în primul sezon, 2008-2009, Pep a plecat prost, cu un punct în primele două etape, apoi a câştigat şase trofee într-un an. 

image

Primul duel dintre Jurgen Klopp şi Pep Guardiola, din Supercupa Germaniei, a fost câştigat lejer de neamţ. FOTO: Reuters

Klopp, „Mourinho” de Dortmund 

Dacă există o echipă care o poate bloca pe Bayern, aceea este Borussia Dortmund.  Deşi „galben-negrii“ joacă un rol de outsider în acest duel, din prisma valorii loturilor şi a forţei financiare. Au însă moralul ultimului rezultat direct şi avantajul că îşi cunosc foarte bine antrenorul. Jurgen Klopp (46 de ani) avertizase, mai în glumă, mai serios, după anunţul sosirii lui Guardiola la Bayern, că vrea să fie un fel de „Mourinho“ pentru tehnicianul catalan. 

În aprilie, când Gotze a fost „răpit“ de Bayern prin plătirea clauzei de reziliere, Klopp a reacţionat tot printr-o aluzie la Pep. „Nu pot să mă fac mai mic cu 15 cm şi să învăţ spaniola. Gotze a vrut să fie antrenat de extraordinarul antrenor care este Guardiola. Nu pot să mă schimb şi să predic tiki-taka“, a răbufnit atunci Klopp. 

Între timp, Borussia i-a găsit lui Gotze înlocuitorul, Mkhitarian, adus de la Şahtior, chiar dacă armeanul ratează startul de sezon, din cauza unei accidentări. Un alt avantaj al „galben-negrilor“ este păstrarea golgheterului Lewandowski pentru încă un an. De văzut cum vor fi integraţi atacantul gabonez Aubameyang, luat de la Saint-Etienne şi fundaşul grec Sokratis Papastathopoulos, adus de la Werder, celelalte transferuri importante din vară. 

„Vreau să transform echipa într-o maşină de presing cu o mentalitate specială şi o foarte mare foame de a juca stilul nostru de fotbal“, a anunţat Klopp, în presezon, în cantonamentul de la Bad Ragaz (Elveţia). „Rodajul“ din Supercupă a funcţionat foarte bine. 

23 noiembrie este data primului derby din campionat, la Dortmund

501 milioane de euro este valoarea lotului lui Bayern, cu 218 milioane mai mult decât cel al Borussiei

Alexandru Maxim, singurul român 

Spre deosebire de sezonul precedent, avem un singur reprezentant în Bundesliga: Alexandru Maxim (23 de ani). Marica a fost pus pe liber de către Schalke, aşa că toţi ochii românilor vor fi îndreptaţi spre evoluţiile fostului mijlocaş al Pandurilor. 

Transferat în ianuarie 2013, Maxim a impresionat în returul campionatului trecut şi şi-a câştigat locul de titular în garnitura lui Labbadia. 

Deşi i-a supărat puţin pe germani, „a venit nepregătit după vacanţa de vară”, l-a criticat managerul Bobic, românul a promis că se va pune la punct. 

Deocamdată dă randament. În cele 114 minute jucate în primele două partide oficiale ale sezonului, cu Plovdiv, în deplasare (1-1), în preliminariile Ligii Europa, şi cu Dinamo Berlin, în Cupa Germaniei (2-0), Maxim a reuşit două pase de gol. 

image

1 gol în 16 partide a marcat Alexandru Maxim pentru Stuttgart, în sezonul trecut

Top 5 transferuri Bundesliga

Jucător De la La Milioane euro

Mario Gotze Borussia Dortmund Bayern Munchen 37

Henrikh Mkhitarian Şahtior Doneţk Borussia Dortmund

Thiago Alcantara Barcelona Bayern Munchen 25

Pierrre-Emenick Aubameyang St.Etienne Dortmund 13

Heung-Min Son Hamburg Bayer Leverkusen 10

Programul primei etape 

Vineri

Bayern Munchen – Borussia M’gladbach 21.30 (Eurosport 2)

Sâmbătă

Leverkusen – Freiburg 16.30

Hanovra – Wolfsburg 16.30

Augsburg – Dortmund 16.30 (Eurosport 2)

Hertha Berlin – Frankfurt 16.30

Hoffenheim – Nurnberg 16.30

E.Braunschweiger – Werder 19.30 (Eurosport 2)

Duminică

Mainz – Stuttgart 16.30 (Eurosport 2)

Schalke – Hamburg 18.30 (Eurosport 2)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite