Au adus ruşine pentru România, în loc de medalii: cum au fost descrişi sportivii de la caiac-canoe de forul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile de dopaj descoperite în acest an au pătat sportul românesc şi au întrerupt tradiţia participărilor de 64 de ani la Jocurile Olimpice pentru sportivii din caiac-canoe.

Federaţia Internaţională de Canoe (ICF) a publicat un comunicat dur pe site-ul oficial în care a anunţat excluderea „trişorilor“ din România şi Belarus de la Jocurile Olimpice.

„ICF îşi menţine politica de toleranţă-zero şi îi exclude pe trişori de la Jocurile Olimpice“ e titlul documentului publicat pe canoeicf.com.

„Federaţia Internaţională de Canoe a suspendat echipele României şi cele ale Belarusului, după ce probele suplimentare au fost analizate în cadrul şedinţei de Baord, la 13 iulie, la Cracovia, Polonia. Dovezile adunate au arătat un dopaj sistematic la nivelul echipei României, după ce 11 dintre sportivii ţării au testat pozitiv pentru folosirea unor substanţe interzise, după un control efectuat în afara perioadei competiţionale, în aprilie 2016. Cele mai multe cazuri implică Meldonium, o substanţă interzisă de la 31 decembrie 2015“, e primul fragment din comunicatul ICF.

„Echipa de canoe sprint seniori a României şi anturajul ei vor avea o suspendare de un an din competiţiile internaţionale, inclusiv Jocurile Olimpice. De asemenea, cei implicaţi în acest dosar pot fi amendaţi sau pot fi pedepsiţi şi mai dur, în cazul apariţiei unor noi dovezi“, a continuat Federaţia Internaţională, confirmând că suspendarea aplicată României a intrat în vigoare, începând cu data de 13 iulie.

Am pierdut şase locuri la Rio

România avea două echipaje calificate la JO 2016, ambele în probe de caiac: K2 500 metri – feminin (Iuliana Andreea Ţăran, Irina Lauric) şi K4 1000 metri – masculin (Valentin Cameneschi, Aurelian Mădălin Ciocan, Cosmin Lulciuc, Răzvan Oltean). 

La controlul din luna aprilie, canoiştii Leonid Carp şi Ştefan Strat, precum şi caiaciştii Petruş Gavrilă, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Constantin Mironescu, Ionuţ Mitrea şi Elena Meroniac au fost depistaţi pozitiv cu Meldonium. Iar la canoistul Alexandru Dumitrescu, multiplu medaliat la Europene şi Mondiale, a fost vorba de folosirea unui hormon de creştere. 

Ulterior, Carp şi Strat au fost iertaţi, întrucât s-a dovedit că aveau o concentraţie mică de Meldonium în sânge. Acest amânunt n-a scăpat însă România de o suspendare de un an care a fost cea mai mică pedeapsă, potrivit regulamentului.

34 de medalii (10 aur, 10 argint, 14 bronz) e palmaresul Federaţiei Române de caiac-Canoe la Jocurile Olimpice.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite