Aurul mov de la polul sărăciei, vândut nemţilor. Cum a cucerit lavanda de la Huşi măicuţele misionare din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De doi ani, o familie din Huşi a reuşit să trasforme o cultură de lavandă într-o afacere profitabilă, cu vânzări-record în ţară, dar şi în străinătate.

Huşeanul Ionel Malacu (42 ani), alături de soţie, socri şi cumnaţi, a reuşit să devină un model pentru comunitate după ce a în anul 2014 avut ideea nebunească de a cultiva lavandă. A auzit pentru prima dată de lavandă de fratele său, care lucra la Bucureşti. 

”El lucra la staţiune de cercetare din Bucureşti şi mi-a povestit că se fac frumoşi din vânzarea lavandei. Era prima dată când aflam de lavandă, uitam şi cum se cheamă, îl întrebam din două în două minute. M-am decis împreună cu familia să plantăm un hectar cu lavandă. Eram sigur că o să reuşim, eu sunt o persoană pozitivă, din fire”, mărturiseşte Ionel Malacu. 

Astfel, cu banii economisiţi de soţia sa plecată la muncă în străinătate, Ionel Malacu a achiziţionat butaşii de lavandă, chiar de la staţiunea de cercetare unde îi văzuse fratele său. Povesteşte că a avut norocul ca inginerul de la respectiva staţiune să îl şi înveţe micile secrete ale culturii de lavandă. 

”Nu vine nimeni să-ţi bată la poartă”

Încă din primul an, deşi nimeni din familie nu credea că vor face mare afacere cu florile mov, recolta a fost una peste aşteptări. Lavanda a înflorit constant din primăvară până în toamnă, astfel că familia Malacu a reuşit să recolteze o tonă şi jumătate de flori, pe care ulterior le-au comercializat în mii de săculeţe pe internet.

FOTO: Întreaga familie este implicată în cultivarea şi recoltarea lavandei

image

”Dacă ştii să te organizezi nu este greu. Noi lucrăm doar în familie, suntem cinci şi fiecare are rolul său. Nu vine nimeni să-ţi bată la poartă pentru a-ţi cere lavanda, trebuie să te zbaţi, dacă vrei să ai succes. După ce am obţinut certificatul de producător, am intrat în coorperativa înfiinţată de inginerul de la care am cultivat butaşii. Avem posibilitatea de a vinde întreaga recoltă de lavandă direct la cooperativă, însă preferăm să de continuăm activitatea de vânzare şi să ne dezvoltăm pas cu pas. Ne-am făcut deja clienţii noştri”, afirmă huşeanul.

Familia Malacu a reuşit să deschidă şi un mic magazin în municipiul Huşi cu propriile produse: cu butaşi, săculeţi cu lavandă, cosmetice (săpun, ulei, parfum), dar şi lavandă pentru infuzii. Parte din produse sunt vândute şi într-un complex comercial din Bacău, însă cei mai mulţi clienţi vin din mediul online. Lavanda de Huşi a ajuns în Anglia, Canada, Statele Unite, Franţa, iar un proiect important urmează să se deruleze în Germania.

Lavanda de Huşi, promovată de măicuţe în Germania

Totul a început cu iniţiativa unei măcuţe greco catolice, implicată în misiuni umanitare în România. Încântată de produsele de lavandă, măicuţa s-a oferit să vândă produsele de lavandă ale familiei Malacu în lăcaşele de cult din Germania, iar ”vânzarea de probă” a fost un succes în rândul nemţilor. Aşa că s-a decis să extindă promovarea şi vânzarea în Germania la un alt nivel.

  

image

”Pentru că au fost solicitări de cumpărare a produselor de lavandă de Huşi, măicuţa s-a oferit să realizeze un catalog de prezentare cu produsele noastre de lavandă, pe care ulterior să îl folosească în misiunile ei. A fost la noi în vizită pentru a realiza fotografii, la cultură, la produse, la modul cum realizăm uleiul de lavandă”, a explicat Ionel Malacu.

Primul ulei de lavandă la făcut în propria gospodărie, în cazanul de ţuică al socrului. Din 5 kg de floare a scos 100 ml de ulei. Evaluează că la un hectar de lavandă ar putea să scoată chiar şi 90 de litri de ulei. În bucătăria locuinţei a preparat primul săpun de lavandă.

Citeşte şi:

FOTO Cartoful mov peruan, un produs made in Piatra Neamţ

FOTO Ţăranii din patria lubeniţelor din Dăbuleni s-au apucat de cultivat fasole africană, cartofi dulci şi arahide: „Sperăm să dăm lovitura, iar marfa să meargă la export“

FOTO Cum să plăteşti 25 de lei lunar la E.ON. Un bârlădean şi-a declarat independenţa energetică

Tractoristul Petrică Trifan, nemţeanul care bate concurenţa din piaţă cu roşiile „inimă de bou”

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite