ANALIZĂ Unde sunt tinerii, Generale?Anghel Iordănescu ne ameninţă cu întinerirea naţionalei, dar cheamă la lot aceiaşi jucători chiar şi la amicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala României s-a calificat poticnit la Euro 2016, iar la finalul campaniei din preliminarii, selecţionerul Anghel Iordănescu a anunţat că vrea să întinerească echipa.

“Cred că până la Campionatul European ar trebui să apară câţiva jucători tineri şi sunt convins că trebuie să ne uităm şi la echipa de tineret cu mai multă atenţie, aşa cum şi cred că ar mai putea apărea şi din divizia noastră naţională câţiva jucători care au lăsat o impresie bună în ultimul timp. Mă gândesc la grădiniţa lui Hagi şi de la celelalte echipe care au jucători tineri. Din punctul meu de vedere, nu mă uit după un număr 10, mă uit după jucători de perspectivă, jucători tineri care pot să aducă ceva nou la naţională”, a spus Iordănescu pe 12 octombrie, la revenirea în ţară din Insulele Feroe.

La mai puţin de o lună de la această afirmaţie, Generalul a făcut convocările pentru amicalul cu Italia, programat pe 17 noiembrie, de la ora 21.45 (Pro TV), la Bologna, iar anunţata lui revoluţie s-a dovedit a fi doar una de carton. Faţă de ultima acţiune a naţionalei, au apărut patru jucători noi: Săpunaru (Pandurii - 31 de ani), Hora (Pandurii – 27 de ani), Achim (Viitorul – 26 de ani) şi Ivan (CSU Craiova – 18 ani). În rest, aceleaşi nume de fotbalişti, unii dintre ei rezerve consacrate la naţională sau la echipele de club, precum Moţi (31 de ani), care a fost rezervă la toate meciurile din preliminarii şi n-a jucat niciun minut, având doar şase selecţii la naţională până la această vârstă sau Găman (26 de ani) – convocat constant, dar cu ultima selecţie la naţională în 2014. 

Lotul României este departe de a fi unul de viitor, cu doar trei jucători sub 22 de ani, dintre care doi sunt debutanţi, Ivan (18 ani) şi Filip (21 ani), iar unul rezervă, Andone (22 ani). Iar asta în condiţiile unui meci amical, când pot fi testaţi mulţi alţi jucători, ţinând cont că potenţialul lui Sânmărtean (35 ani), Raţ (34), Hoban (33), Pintili (31), Prepeliţă (30), Keşeru (29), Stancu (28), Măţel, Budescu, Chiricheş, Adi Popa (toţi 26 ani) sau Maxim (25 ani) e cunoscut de toată lumea. Dacă nu în amicale, atunci când îi va testa Iordănescu pe tineri şi cum încurajează el promovarea acestora la echipele de club? “Vom avea un turneu de pregătire în iarnă, la care vor participa doar jucătorii din ţară. Atunci vom susţine şi trei meciuri, nu ştiu încă dacă ele vor fi din postura de selecţionată divizionară sau ca echipă naţională”, a explicat Iordănescu. El a mai spus că dacă naţionala de tineret n-ar fi jucat meciuri oficiale cu Danemarca şi Ţara Galilor în această perioadă, pe lista lui s-ar mai fi aflat încă 2-3 tineri fotbalişti. Există însă şi fotbalişti care nu sunt la tineret, dar nu se regăsesc nici la naţionala mare şi care, cu siguranţă, meritau o şansă. Câţiva dintre ei: Benzar, Fl. Tănase, Ganea, R. Marin (Viitorul), Stanciu, Toşca (Steaua), Anton, Marc (Dinamo), Bancu, Băluţă (CSU Craiova). Generalul a precizat însă că îi aşteaptă în continuare la naţională pe consacraţii Marica, Tamaş, Daniel Niculae sau Dorin Goian. Toţi sunt trecuţi de 30 de ani. Cât despre Mutu, care se chinuie prin India? “Nu se ştie niciodată. El îşi doreşte să mai joace pentru România”, ne- a asigurat selecţionerul.

Lotul României

Portari: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Sunderland), Silviu Lung jr (Astra Giurgiu)

Fundaşi: Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (Napoli), Dragoş Grigore (Al-Sailiya), Cosmin Moţi (Ludogoreţ), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Valerică Găman (Astra Giurgiu), Cristian Săpunaru (Pandurii), Steliano Filip (Dinamo)

Mijlocaşi: Mihai Pintilii (Hapoel Tel Aviv), Andrei Prepeliţă (Ludogoreţ), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Lucian Sânmărtean (Al-Ittihad), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Maxim (Stuttgart), Adrian Popa (FC Steaua), Vlad Achim (Viitorul)

Atacanţi: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Claudiu Keşeru (Ludogoreţ), Florin Andone (Cordoba), Constantin Budescu (Astra Giurgiu), Ioan Hora (Pandurii), Andrei Ivan (CS U Craiova)

Antrenor: Anghel Iordănescu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite